Η ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 28 κινεζικές οργανώσεις στη μαύρη λίστα που βρίσκεται ήδη η Huawei, για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε καταχρήσεις κατά των εθνοφρουρών της επαρχίας Xinjiang της Κίνας.
Οι οργανισμοί βρίσκονται τώρα στη λεγόμενη λίστα οντοτήτων, η οποία τους απαγορεύει να αγοράζουν προϊόντα από αμερικανικές εταιρείες χωρίς έγκριση από την Ουάσινγκτον.
Οι 28 στόχοι περιλαμβάνουν τόσο κυβερνητικές υπηρεσίες όσο και εταιρείες τεχνολογίας που ειδικεύονται στον εξοπλισμό επιτήρησης.
Η Κίνα αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ως αβάσιμους.
“Δεν υπάρχουν τέτοια λεγόμενα” ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων “όπως ισχυρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Geng Shuang. “Αυτές οι κατηγορίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δικαιολογία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν σκόπιμα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν θέσει κινεζικές ομάδες υπό εμπορική απαγόρευση.
Τον Μάιο, η διοίκηση Trump πρόσθεσε τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei στον κατάλογο οντοτήτων λόγω φόβων για την ασφάλεια των προϊόντων του.
Μια κατάθεση του τμήματος εμπορίου ανέφερε ότι οι οργανώσεις «εμπλέκονται σε παραβιάσεις και καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι το Πεκίνο διώκει σοβαρά τους Ουιγούρους που είναι κυρίως Μουσουλμάνοι σε στρατόπεδα κράτησης. Η Κίνα καλεί αυτά τα “κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης” για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
[signoff]