8.9 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024

Κάποιοί… «Μετακομίζουν» στην Ελλάδα και επενδύουν σε ακίνητα, startups!!!

Σε ακίνητα και μετοχές μη εισηγμένων εταιρειών επενδύουν οι πλούσιοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι κατά βάση είναι ομογενείς κυρίως από τον χώρο της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο το προηγούμενο έτος πάνω από 100 εύποροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για τη νέα φορολογική νομοθεσία και το ευνοϊκό καθεστώς Non-Dom που ισχύει στη χώρα μας, εκ των οποίων τελικά 5 οικογένειες (10 φυσικά πρόσωπα) με τα ανήλικα τέκνα τους έγιναν κάτοικοι Ελλάδας. Οι περισσότεροι από όσους έχουν ήδη πάρει την έγκριση από τη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού έφυγαν το 2010 από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν φορολογικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας χρήση του αντίστοιχου νόμου που ισχύει στη Βρετανία. Η λήξη της σχετικής περιόδου αλλά και το Brexit τους οδήγησε στην Ελλάδα, καθώς επιθυμούν φορολογικά να εμφανίζονται ως κάτοικοι της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα από το ίδιο γραφείο το 2021 έχουν κατατεθεί στη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού 5 αιτήσεις, οι οποίες και έχουν εγκριθεί, από Ελληνες ομογενείς. Από το σύνολο των πλουσίων που μετακόμισαν (το 2020 και το 2021) οι περισσότεροι προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τη Λατινική Αμερική. Οπως αναφέρουν στελέχη του γραφείου, την περασμένη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση μέσω του Διαδικτύου έγινε ενημέρωση σε 40 Αυστραλούς ομογενείς οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν για το ελκυστικό ελληνικό φορολογικό καθεστώς. Επίσης καταγράφεται ενδιαφέρον πλουσίων από την Τουρκία, καθώς και από αρκετές τρίτες χώρες, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν παρουσία στην Ε.Ε. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 60 αιτήσεις πλουσίων και υπό εξέταση βρίσκονται ακόμα 50 αιτήσεις.

Πιο διστακτικοί εμφανίζονται οι ομογενείς της Αμερικής και του Καναδά. Παρά το γεγονός ότι θέλουν να ενημερωθούν για τη βεντάλια των νόμων που έχουν θεσπιστεί, φοβούνται μήπως τον επόμενο χρόνο ή σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης χαθούν τα προνόμια και αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα φορολογική κατοικία. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι καλύτερο είναι να τρέξει ο νόμος 1-2 χρόνια και μετά βλέπουμε.

Από τις 10 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, πελάτες του μεγάλου δικηγορικού γραφείου, οι 5 έχουν επενδύσει σε ακίνητα. Κάποιοι είτε είχαν το οικόπεδο, καθώς έχουν περιουσία στην Ελλάδα, και ξεκίνησαν την οικοδόμηση, ενώ άλλοι που είχαν διαμερίσματα ξεκίνησαν βελτιώσεις ανακαινίσεις αλλά και αγορές οικοπέδων. Κατά κύριο λόγο έχουν επενδύσει σε τουριστικές περιοχές της χώρας δημιουργώντας πολυτελείς κατοικίες για δική τους χρήση. Οι υπόλοιποι επενδύουν σε μετοχές μη εισηγμένων στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρειών και συγκεκριμένα σε startup και venture capital.

Η σύγχυση

Ωστόσο, το θέμα των επενδύσεων είναι κάτι που απασχολεί τους πλούσιους, καθώς ένας νόμος που διέπεται από απλότητα έγινε σύνθετος εξαιτίας της απόφασης για τις επενδύσεις. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος αγοράσει ομόλογα 10ετούς διάρκειας, στη λήξη τους θα πρέπει να επενδύσουν κάπου αλλού ή σε νέα ομόλογα για διάστημα ακόμα πέντε ετών. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος επενδύσει στο ελληνικό Χρηματιστήριο και καταγράψει από τον πρώτο χρόνο της επένδυσης ζημίες. Δηλαδή αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι εάν πρέπει η ζημία να αντικατασταθεί με νέα κεφάλαια έτσι ώστε το ποσό της επένδυσης να διατηρείται στις 500.000 ευρώ για όλη τη διάρκεια της 15ετίας.

Η κάθοδος των συνταξιούχων του Βορρά στον ζεστό Νότο
Συνωστισμό συνταξιούχων που επιθυμούν να μετακομίσουν στην Ελλάδα περιμένουν από την κυβέρνηση εξαιτίας του ιδιαίτερα ευνοϊκού καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα μετακομίζοντας από άλλες χώρες που είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Το ελληνικό φορολογικό καθεστώς είναι πανομοιότυπο με της Πορτογαλίας, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που οδηγούν πολλούς συνταξιούχους να έρθουν στην Ελλάδα. Το καθεστώς της Ιταλίας θέτει περιορισμούς ως προς την εγκατάσταση (αφορά κυρίως μικρές περιοχές της Ιταλίας) και για αυτό τον λόγο δεν έχει τύχει μεγάλου ενδιαφέροντος. Ηδη σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 25 ζευγάρια κυρίως από τη Σκανδιναβία και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υποβληθούν και οι σχετικές αιτήσεις.

Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι καταθέσουν αίτηση και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική του υποχρέωση για το εισόδημα αυτό. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο