Με τη διεύρυνση της «μαύρης λίστας» των επίμαχων εταιρειών της Κίνας επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά ο Τζο Μπάιντεν πως, αν και νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθεί την παλαιά πολιτική έναντι του Πεκίνου – αυτήν την οποία είχε εγκαινιάσει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, είναι η πρώτη κίνηση Μπάιντεν, που θα καταστήσει πιο δύσκολο για την Κίνα να αποκτήσει αμερικανική τεχνολογία.
Οι ΗΠΑ ενέταξαν στη «μαύρη λίστα» τους ακόμη επτά επιχειρήσεις, δηλαδή τρεις ξεχωριστές και τέσσερις βραχίονες του Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών της Κίνας, κατηγορώντας τις ότι κατασκευάζουν υπερυπολογιστές προς χρήση του στρατού της χώρας (πρόκειται για τις Phytium Information Technology, High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, και το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην Τζινάν, στη Σενζέν, στη Γουζί και στη Σενγκζού). Οπερ σημαίνει στην πράξη ότι οι αμερικανικοί όμιλοι δεν επιτρέπεται να εξάγουν τεχνολογία με αποδέκτριες τις προαναφερθείσες κινεζικές εταιρείες. Από μέρους του το Πεκίνο διεμήνυσε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις του, όπως αναφέρει το Ρόιτερς. «Οι περιοριστικοί και κατασταλτικοί όροι των ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να ανακόψουν την προέλαση της Κίνας στο πεδίο της τεχνολογίας και της επιστήμης», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιτζιάν.
Η αιτιολογία
Το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει ότι οι ύποπτες κινεζικές επιχειρήσεις είχαν συμμετοχή στην κατασκευή υπερυπολογιστών, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, διευκολύνοντας την εφαρμογή προγραμμάτων για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Ενας υπερυπολογιστής έχει υψηλότερη απόδοση από τους υπολογιστές γενικής χρήσεως και κάνει δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Κατασκευάζεται από χιλιάδες διασυνδεδεμένους επεξεργαστές και χρησιμοποιείται για ποικίλες εργασίες, από την πρόβλεψη του καιρού και την προσομοίωση πυρηνικών δοκιμών έως τη φαρμακευτική έρευνα και τα υπερηχητικά βλήματα.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξαντλήσει τα όρια των εξουσιών της ώστε να αποτρέψει την Κίνα να εκμεταλλευθεί την αμερικανική τεχνολογία για να στηρίξει τις προσπάθειες να εκσυγχρονιστεί ο στρατός της με αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα». Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι και ο Ντοναλντ Τραμπ είχε καταφερθεί κατά δεκάδων κινεζικών επιχειρήσεων, τις οποίες υποπτευόταν ότι εισήγαν αμερικανικής προέλευσης τεχνολογία και τη χρησιμοποιούσαν στις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της κολοσσιαίας τεχνολογικής εταιρείας Huawei.
Η απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου σημαίνει ότι οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις της Κίνας οφείλουν να ζητούν άδεια για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε τεχνολογία που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της υποδομής για ημιαγωγούς που σχεδιάζονται από την Ιntel και λοιπές επιχειρήσεις της χώρας. Κι ενώ η «μαύρη λίστα» απαγορεύει στις εταιρείες με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες προς τις ανωτέρω κινεζικές, δεν απαγορεύει για όσα προϊόντα και υπηρεσίες παράγονται εκτός ΗΠΑ. Μία τέτοια εταιρεία, όπως επισημαίνει τέλος το BBC, είναι η ταϊβανέζικη TSMC, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια ημιαγωγών στον κόσμο.