Σήμερα, μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ανακοίνωσε ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να μοιράζονται τα δεδομένα της πλατφόρμας τους με ερευνητές.
Σύμφωνα με το The Verge, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Chris Kuhn (D-DE), Amy Klobuchar (D-MN) και Ρεπουμπλικανό Rob Portman (R-OH) την Πέμπτη. ) Ανακοίνωσαν ότι, ονομάζεται νόμος για τη λογοδοσία και τη διαφάνεια της πλατφόρμας (Platform Accountability and Transparency Act (PATA)) και θα θεσπίσει νέους κανόνες που θα αναγκάσουν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μοιράζονται δεδομένα με «εξουσιοδοτημένους ερευνητές».
Ως «πιστευμένοι ερευνητές» ορίζονται οι ερευνητές που συνεργάζονται με πανεπιστήμια και εργάζονται σε έργα που έχουν εγκριθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF).
Σύμφωνα με τους όρους του νομοσχεδίου, μόλις εγκριθεί η έρευνα από το NSF, η πλατφόρμα θα πρέπει να συμμορφωθεί με το αίτημα δεδομένων. Η αποτυχία παροχής δεδομένων σε επιλέξιμα έργα θα έχει ως αποτέλεσμα η πλατφόρμα να χάσει την ασυλία της σύμφωνα με το άρθρο 230 του νόμου περί προτύπων επικοινωνιών.
«Ο νόμος PATA είναι μια πραγματικά ολοκληρωμένη πρόταση διαφάνειας για την πλατφόρμα», δήλωσε η Laura Edelson, διδακτορική φοιτήτρια στο NYU Tandon School of Engineering και επικεφαλής ερευνήτρια του Cybersecurity Promoting Democracy Project του NYU. «Εάν αυτή η νομοθεσία ψηφιστεί, θα προσφέρει στους ερευνητές έναν πραγματικό τρόπο να κατανοήσουν καλύτερα τους διαδικτυακούς κινδύνους και να αρχίσουν να προτείνουν λύσεις».
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Νωρίτερα φέτος, ο Έντελσον και άλλοι ερευνητές του έργου του Διαφημιστικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης απαγορεύτηκαν από το Facebook επειδή η πλατφόρμα ισχυρίστηκε ότι η έρευνά τους παραβίαζε τους όρους παροχής υπηρεσιών.
[signoff]