22.5 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024

Νέο τεράστιο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας internet από Ιάπωνες επιστήμονες!

Μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων κατάφερε να σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο, πετυχαίνοντας το εκπληκτικό νούμερο των 402 Terabits ανά δευτερόλεπτο. Το ιστορικό αυτό εγχείρημα, με επικεφαλής το Εργαστήριο Φωτονικών Δικτύων του Εθνικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη μετάδοση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμες οπτικές ίνες, η ομάδα πέτυχε ταχύτητες περίπου 1,6 εκατομμύρια φορές ταχύτερες από τις τυπικές ευρυζωνικές συνδέσεις των ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό;

Σε πιο οικεία νούμερα, όπως δηλαδή μετριούνται οι περισσότερες τυπικές συνδέσεις στο διαδίκτυο, η ταχύτητα ρεκόρ των Ιαπώνων αντιστοιχεί σε 402,000,000 Mbps! Ναι, εκατομμύρια. Με αυτή την ταχύτητα σύνδεσης, ένα τεράστιο παιχνίδι όπως το Red Dead Redemption 2, που απαιτεί 150GB αποθηκευτικού χώρου, θα κατέβαινε σε 0,003 δευτερόλεπτα! Δεν θα προλαβαίνατε δηλαδή ούτε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας.

Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όλες τις ζώνες μετάδοσης που υπάρχουν στις τυπικές οπτικές ίνες και ενσωμάτωσαν και μερικές προηγμένες τεχνολογίες ενίσχυσης. Το NICT υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση προηγουμένως αχρησιμοποίητων ζωνών μήκους κύματος θα μπορούσε να είναι μετασχηματιστική για τις μελλοντικές τηλεπικοινωνίες. Ειδικότερα, αξιοποιώντας την τεχνολογία πολυπλεξίας διαίρεσης μήκους κύματος (WDM) πολλαπλών ζωνών, η χωρητικότητα μιας τρέχουσας οπτικής υποδομής μπορεί να επεκταθεί σημαντικά.

Παρά τα εντυπωσιακά εργαστηριακά αποτελέσματα, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Η ταχύτητα ρεκόρ επιτεύχθηκε μεν με τη χρήση τυπικών οπτικών ινών, αλλά υπό βέλτιστες συνθήκες δε, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξουν στον πραγματικό κόσμο. Βέβαια, οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν σίγουρα να βελτιωθούν και να εκμεταλλευτούν μερικά από τα ευρήματα των Ιαπώνων. Συγκριτικά, η μέση ευζωνική ταχύτητα στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 248 Mbps για τα downloads και στα 34 Mbps για τα uploads σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τον Μάιο του 2024. Οι ταχύτητες σε πολλές άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα και στη δική μας, στην Ελλάδα, είναι ακόμη πιο πίσω.

Οι ερευνητές του NICT σχεδιάζουν τώρα να επεκτείνουν αυτές τις δυνατότητες υψηλής ταχύτητας ώστε να μπορούν καλύψουν υπερωκεάνιες αποστάσεις, αλλά αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω εκτεταμένη έρευνα και σημαντικούς πόρους.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο