Καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, με την ενεργειακή κρίση να έχει ήδη δείξει τα δόντια της σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε τρόπους για να μειώσουμε τους φουσκωμένους μας λογαριασμούς σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Έχουμε ήδη μιλήσει για το κόλπο με το αλουμινόχαρτο πίσω από το καλοριφέρ, καθώς και για το κουμπί που έχουν όλα τα αυτοκίνητα και που βοηθά στην εξοικονόμηση βενζίνης.
Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν ξέρατε είναι πως μπορείτε να κάνετε οικονομία σε ενέργεια και χρήματα με τη βοήθεια μίας παλιάς… εφημερίδας.
Σύμφωνα με την ενεργειακή ιστοσελίδα «Eco Cost Savings», μία κατάψυξη κατά μέσο όρο καίει περίπου 364 kWh ηλεκτρισμού το χρόνο, ωστόσο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση αυτή με την κατάλληλη τακτική.
Ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης της κατάψυξης (αλλά και του ψυγείου) προέρχεται από το άνοιγμα της πόρτας, το οποίο ανεβάζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερο ρεύμα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα.
«Μία γεμάτη κατάψυξη είναι πολύ πιο αποδοτική από μία άδεια και το κόστος για τη λειτουργία της θα είναι χαμηλότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί το παγωμένο περιεχόμενο της κατάψυξης θα βοηθήσει να διατηρηθεί η θερμοκρασία χαμηλή κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα και έτσι το ψυγείο δεν θα χρειάζεται να δουλεύει εξίσου σκληρά για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου», εξήγησε η Κέιτ Χολ, εκπρόσωπος της εταιρείας κατεψυγμένων προϊόντων «Birds Eye» στην βρετανική «Express».
Από την άλλη, η Κέιτ προσθέτει ότι ο καταψύκτης δεν θα πρέπει να είναι ασφυκτικά γεμάτος, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα και η εύρυθμη λειτουργία της συσκευής.
Το κόλπο με την εφημερίδα στην κατάψυξη για οικονομία στο ρεύμα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καταψύκτης θα πρέπει να είναι γεμάτος κατά 70% με 85% περίπου, ακόμα και εάν δεν έχετε αρκετά τρόφιμα για να καταψύξετε.
Μία καλή λύση θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση πάγου που μπορείτε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ για αυτό το σκοπό.
Εάν θέλετε όμως μία πιο εύκολη και οικονομική εναλλακτική, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε φύλλα παλιάς εφημερίδας, τα οποία θα τα τσαλακώσετε σε μεγάλες μπάλες και στη συνέχεια θα τοποθετήσετε εντός της κατάψυξης στα ράφια που είναι άδεια.
«Το πρόβλημα είναι ότι εάν το συρτάρι είναι ήδη μισογεμάτο, η εφημερίδα μπορεί απλά να κάνει τον εντοπισμό του φαγητού σας πιο δύσκολο, με αποτέλεσμα να έχετε την πόρτα της κατάψυξης περισσότερη ώρα και έτσι τελικά να καταναλώσετε ακόμα περισσότερο ρεύμα από ό,τι υπολογίζατε», τονίζει η Κέιτ Χολ.
Επομένως, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έχετε δύο μισογεμάτα ράφια κατάψυξης, αλλά να τοποθετήσετε όλα σας τα τρόφιμα στο ένα ράφι και στο άλλο -που θα έχει μείνει άδειο- να βάλετε την εφημερίδα.
Φυσικά, ακόμα καλύτερο θα ήταν να βάλετε στην κατάψυξη φρέσκα τρόφιμα που σας περισσεύουν και ειδάλλως θα κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων.
«Μπορείτε να ψιλοκόψετε τον μαϊντανό που σας περισσεύει και να τον βάλετε σε μία αεροστεγή σακούλα στην κατάψυξη, να καταψύξετε σπιτικά μπιφτέκια ή ακόμα και το ψωμί που σας περισσεύει. Απλά το βάζετε στην τοστιέρα και είναι έτοιμο, σαν φρέσκο, ενώ κρατάει για εβδομάδες», προτείνει η Κέιτ.