19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024

ΟΤΕ: “Δείχνει τα δόντια” του και στην πληροφορική

Αντιμέτωπες με τη σπουδαιότερη ευκαιρία για την ανάπτυξή τους είναι οι εγχώριες εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας.

Αυτό, διότι η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει προκηρύξει και σχεδιάζει να προκηρύξει το επόμενο διάστημα έργα αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά “παρακολουθούνται”, όχι μόνο από τις αμιγώς εταιρείες πληροφορικής και λογισμικού (εγχώριες και μη), αλλά και από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όπως ο ΟΤΕ – COSMOTE, η Vodafone και η NOVA – Wind, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικά έσοδα.

Συνολικά, η ΚτΠ διαχειρίζεται 251 έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε διάφορες φάσεις ωριμότητας.

Έως σήμερα και, σύμφωνα με στελέχη της, έχει ολοκληρώσει αρκετά έργα ψηφιοποίησης, όπως το Taxis Net (6,9 εκατ.), το “Εθνικό Ληξιαρχείο” (26 εκατ.), το Rural Broadband (161 εκατ.), το ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι (44 εκατ.), το “112” (10,5 εκατ.), το “Μουσείο της Ακρόπολης” (1,75 εκατ.), το G-Cloud (17,5 εκατ.), το Freedom Pass (85 εκατ.), το Freedom Pass Data (10 εκατ.), το Ψηφιακή Μέριμνα (123 εκατ.), κ.α.

Το τελευταίο διάστημα, η ΚτΠ έχει προκηρύξει αρκετά έργα, όπως το CRM (“Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων”), προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ και το Cloud Service (“Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)”, προϋπολογισμού 176,7 εκατ. ευρώ.

Οι δεσμευτικές προσφορές από τον ΟΤΕ

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, και στα δυο αυτά έργα, προσφορές – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – κατέθεσε μόνο ο ΟΤΕ.

Ειδικότερα, για το έργο CRM, το οποίο θεωρείται “ύψιστης σημασίας” για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, εικάζεται ότι η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε ήταν της κοινοπραξίας ΟΤΕ – Unisystems. Αντίστοιχα, το ίδιο φαίνεται ότι συνέβη και στον διαγωνισμό για το Cloud Service (κατάθεση μίας προσφοράς από τον ΟΤΕ).

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, τα δυο έργα συγκεντρώνουν υψηλές απαιτήσεις, οπότε σε κάποιο βαθμό ίσως να δικαιολογείται η απουσία περισσότερων διεκδικητών. Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι διεκδικητές φάνταζαν περισσότεροι.

Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ελλάδας εργάζονται για τη διεκδίκηση εναλλακτικών εσόδων, με αποκορύφωμα τα έργα “Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών” ή αλλιώς, τα έργα Information and Communications Technology – ΙCT.

COSMOTE, VODAFONE και NOVA – WIND διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα για τα έργα ICT, με στόχο την ανάληψη έργων / διαγωνισμών, τόσο στον δημόσιο (κυρίως τα έργα της ΚτΠ), όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα έργα ICT συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία “Λοιπά Έσοδα” του ΟΤΕ, στα οποία συγκεντρώνονται τα έσοδα από εναλλακτικές πηγές, όπως οι πωλήσεις συσκευών κινητής, η ακίνητη περιουσία, η ακαδημία, κ.α.

Στην Ελλάδα και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα “Λοιπά έσοδα” απέφεραν στον ΟΤΕ έσοδα 279,4 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,52 δισ. ευρώ και στο πρώτο περσινό εξάμηνο 268,6 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4%.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο