14.5 C
Athens
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024

Πεδίο πολέμου ο χώρος των εταιριών τεχνολογίας για τους εργαζομένους

Όταν το πλήρωμα ενός αεροσκάφους αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε κίνδυνο και ετοιμάζεται για αναγκαστική προσγείωση, το πρώτο πράγμα που κάνει, είναι να αδειάσει καύσιμα. Με αυτό τον τρόπο, χαμηλώνοντας το βάρος του, το αεροσκάφος έχει περισσότερες ελπίδες να προσγειωθεί «αναίμακτα».

Κάτι παρεμφερές κάνουν και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου αυτό το διάστημα, με τη διαφορά, ωστόσο, ότι δεν ξεφορτώνουν καύσιμα, αλλά ανθρώπους…

Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η ανησυχία ότι τα θηριώδη κέρδη που κατέγραφαν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον, έχει οδηγήσει τις περισσότερες τεχνολογικές σε «πάγωμα» των προσλήψεων ή και απολύσεις, από τις αρχές του έτους.

Κατά μέσο όρο, καταγράφονταν περίπου 1.000 απολύσεις την εβδομάδα στις εταιρείες αυτού του είδους στις ΗΠΑ, όμως τώρα, ο ρυθμός αυτός δείχνει να επιταχύνει τρομακτικά.

Μόνο σε μια εβδομάδα, την προηγούμενη, 23 εταιρείες απέλυσαν περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους τους. Δηλαδή αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Crunchbase έγινε περίπου το 15% των συνολικών απολύσεων του δεκαμήνου του έτους (52.700 συνολικά, ως τις αρχές Νοεμβρίου)!

Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό, είναι μόνο η αρχή της καταιγίδας που έρχεται. Γιατί, όπως λένε, οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τον πρώτο γύρο απολύσεων και πως οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε δεύτερο και σε τρίτο γύρο, επιταχύνοντας τις περικοπές του προσωπικού τους.

Οι σημαντικότερες απολύσεις τεχνολογικών εταιρειών για το 2022 Πηγή: Crunchbase, τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα ως τις 4 Νοεμβρίου

Κι αυτό γιατί φαίνεται πως είναι η μόνη ελπίδα να προσγειωθούν όσο το δυνατό πιο ομαλά από τα κενά αέρος στα οποία έχουν μπει οι αγορές καθώς και από την ύφεση στην οποία δείχνει πως γυρνά η παγκόσμια οικονομία. Και αυτή η λύση, οι απολύσεις, είναι το “quick fix”, η γρήγορη, πρόχειρη λύση που προτιμούν όλοι οι managers όταν πλησιάζουν τα «δύσκολα».

Ποιοι διώχνουν και πόσους

Οι εικόνες με τις ατέλειωτες ουρές ανέργων να περιμένουν έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, κατά το Κραχ του ’29, στοιχειώνουν πάντα το νου των Αμερικανών (και όχι μόνο). Το γεγονός ότι οι κύριοι τροφοδότες της ανάπτυξης, ιδίως την τελευταία δεκαετία, οι τεχνολογικές εταιρείες, κάνουν περικοπές στο προσωπικό τους, είναι κάτι που φέρνει τους εφιάλτες αυτούς πιο κοντά.

Το ράλι των απολύσεων φαίνεται ότι οδηγεί το Twitter, καθώς η απόκτησή του από τον Έλον Μασκ λειτουργεί και ως trigger ενός ευρύτερου κύματος περικοπών. Ο κολοσσός των social media διώχνει περίπου το 75% των υπαλλήλων του, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.700 ανθρώπους θα βρεθούν εκτός του οργανισμού.

Η εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών Stripe, ως «απάντηση», επιτάχυνε το δικό της πρόγραμμα περικοπών προσωπικού, απολύοντας περίπου 1.000 άτομα αυτή την εβδομάδα, έναντι περίπου 50 που είχε διώξει τον Οκτώβριο.

Η Lyft έκανε κάτι παρόμοιο, διώχνοντας 700 εργαζομένους τους, έναντι 60 τον Ιούλιο, ενώ και η ιατρική startup Cerebral περιέκοψε το 20% του προσωπικού της -δηλαδή 400 άτομα- συνεχίζοντας τις απολύσεις που είχε ξεκινήσει τον Μάιο. Η εταιρεία delivery Gopuff έχει ήδη προχωρήσει στην τρίτη φάση των απολύσεών της, διώχνοντας 250 εργαζομένους την προηγούμενη εβδομάδα που προστέθηκαν στους συνολικούς 2.200 που έδιωξε στο σύνολο του έτους.

Από την καταιγίδα των περικοπών προσωπικού δεν γλιτώνουν ούτε οι Τιτάνες του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Με την Apple και την Amazon να έχουν προς το παρόν «παγώσει» τις προσλήψεις, η μητρική εταιρεία της Facebook, WhatsApp και Instagram, ετοιμάζεται να ξεκινήσει «μεγάλης κλίμακας περικοπές» αυτή την εβδομάδα. Ακριβής αριθμός δεν έχει δοθεί, αλλά γίνεται λόγος για «χιλιάδες» από το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό που ανέρχεται σε 87.000 άτομα.

Η Snapchat απολύει το 20% των εργαζομένων της, ενώ η εταιρεία fintech Chime ανακοίνωσε ότι θα διώξει το 12% των 1.300 εργαζομένων της, ενώ ο κολοσσός των υπολογιστικών συστημάτων, παρά το κέρδος που έχει από την άνοδο των τιμών των microchips που εμπορεύεται, θα απολύσει το 20% του προσωπικού του.

Απολύσεις έχουν ξεκινήσει και στη Microsoft, αν και προς το παρόν δεν ξέρουμε τον αριθμό. Απολύσεις κάνουν σχεδόν όλοι. Από τη Netflix, στις Shippo, Affirm, Faire, DCG, IronOx, Chargebee, Opendoor, Gem, Upstart, Booking.com και τις GoFundMe, Zillow, Callisto Media, Loom και τη Beyond Meat.

Γιατί διώχνουν

Όπως σε κάθε εργαζόμενο που παραπέμπεται στο ταμείο ανεργίας, έτσι και εδώ, το κυρίαρχο ερώτημα είναι το «γιατί». Την απάντηση δίνει γλαφυρά ο CEO του γίγαντα των online πληρωμών Stripe (έχει αποτίμηση 95 δισ. δολαρίων), Πάτρικ Κόλισον.

Σε σημείωμα προς το προσωπικό, ο Κόλισον λέει ότι «ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της διαδικτυακής οικονομίας το 2022 και το 2023 και υποτιμήσαμε τόσο την πιθανότητα όσο και τον αντίκτυπο μιας ευρύτερης επιβράδυνσης (σ.σ. της παγκόσμιας οικονομίας)». Και οι άλλοι παράγοντες των εταιρειών που κάνουν απολύσεις, δεν έχουν διαφορετικό σκεπτικό.

«Δεν έχουμε ανοσία στην πραγματικότητα του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας», λένε οι ιδρυτές της εταιρείας car-sharing Lyft σε σημείωμα προς τους εργαζομένους ώστε να δικαιολογήσουν τις απολύσεις.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, φαίνεται πιο ξεκάθαρα εάν ρίξουμε μια ματιά στην πορεία των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών. Αυτή της Lyft, για παράδειγμα, στη Wall Street, έχει χάσει περίπου το 70% της αξίας της το 2022. Η Amazon, η οποία επίσης πάγωσε τις προσλήψεις επ’ αόριστον, είδε τη μετοχή της καταρρέει κατά 40% φέτος, ενώ αυτή της Apple είναι κάτω 25% σε σχέση με πέρυσι.

Στην… περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενός πληθωριστικού περιβάλλοντος και του φόβου για μια επερχόμενη ύφεση που προκαλεί «αιμορραγία» στις αγορές, στο κλίμα των αυξανόμενων επιτοκίων και των προειδοποιήσεων για μείωση της κατανάλωσης ακόμα και τις γιορτές αυτές, της ενεργειακής κρίσης, των γεωπολιτικών εντάσεων και της ανασφάλειας για γενίκευση του πολέμου, προσθέστε και τις συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Και, κυρίως, του φόβου για ένα νέο κύμα πανδημίας, μετά τα lockdown στην Κίνα. Τα τελευταία, για παράδειγμα, έπληξαν την παραγωγή και τις πωλήσεις του iPhone 14.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο