Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με τις 5 αισθήσεις. Την αφή, την όραση, την ακοή, την όσφρηση και την γεύση. Όταν ακούμε όμως για την 6η αίσθηση το μυαλό μας πάει στην ταινία με τον Bruce Willis και το γνωστό «I see dead people». Όμως η 6η αίσθηση όπως δείχνει νέα μελέτη υπάρχει και ονομάζεται ενδοδεκτικότητα.
Αυτή είναι η αίσθηση της εσωτερικής κατάστασης του σώματός μας. Μας επιτρέπει να νιώθουμε όταν οι εσωτερικές λειτουργείες του σώματός μας δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι η αίσθηση που μας δίνει να καταλάβουμε πότε πεινάμε, πότε διψάμε και πότε έχουμε πυρετό ή ανεβασμένους παλμούς.
Τώρα που σας το είπα, λογικά σκέφτεστε: «Βρε έχει δίκιο το Techmaniacs». Μην αγχώνεστε όμως, και εγώ το ίδιο είπα όταν διάβασα την μελέτη. Η σημασία της ενδοδεκτικότητα επεκτείνεται πέρα από τη σωματική υγεία, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ψυχική ευεξία. Διαταραχές στην ενδοδεκτικότητα έχουν συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στις ψυχολογικές διεργασίες.
Παρά την μεγάλη σημασία αυτής της έκτης αίσθησης, μέχρι σήμερα λίγα είναι γνωστά για αυτή. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε εάν οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν ως προς την ακρίβεια που αντιλαμβάνονται τα εσωτερικά σήματα του σώματός τους. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι άντρες είμαστε του θανατά όταν έχουμε 37.3 πυρετό (Χιουμοράκι).
Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση 93 μελετών, οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές στην ενδοδεκτικότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ατόμων του ίδιου φύλου, σε εργασίες που αξιολογούν την αντίληψη των σημάτων της καρδιάς, των πνευμόνων και του στομάχου. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ιδίως σε εργασίες που επικεντρώνονται στην καρδιά, γεγονός που υποδηλώνει ξεχωριστά διανοητικά πρότυπα.
Η κατανόηση αυτών των ειδικών για το φύλο αποχρώσεων στην ενδοδεκτικότητα θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για προσαρμοσμένες παρεμβάσεις για καταστάσεις ψυχικής υγείας. Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ενδοδεκτικότητα υπόσχονται πολλά στη θεραπεία της ψυχικής υγείας, με ενδείξεις για τη διαφορετική χρήση των διανοητικών σημάτων μεταξύ των φύλων στη συναισθηματική επεξεργασία.
Τα ευρήματα όμως είναι σημαντικά γιατί μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί πολλές κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες, από ότι στους άντρες. Παθήσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Μέχρι στιγμής αρκετές εικασίες έχουν γίνει για τους λόγους, όπως τα γονίδια και οι ορμόνες, χωρίς να έχει αποδειχθεί κάτι. Γνωρίζουμε όμως πως η ενδοδεκτικότητα είναι σημαντική για την ψυχική ευημερία. Οι διαφορές στην ενδοδεκτικότητα ίσως εξηγούν γιατί περισσότερες γυναίκες πάσχουν από στρες ή κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους άντρες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δυσκολίες με την ενδοδεκτικότητα μπορούν να επηρεάσουν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής, συναισθηματικής και γνωστικής λειτουργίας. Αυτοί οι τομείς είναι γνωστοί παράγοντές κινδύνου για πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας.
Η κατανόηση των διαφορών με τις οποίες άντρες και γυναίκες αντιλαμβάνονται την ενδοδεκτικότητα, θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική για την θεραπεία πολλών ψυχικών νόσων.
Οι νέες μελέτες δείχνουν πως η βελτίωση της αντίληψης της ενδοδεκτικότητας, βελτιώνει την ψυχική υγεία. Επίσης δείχνουν πως οι άντρες μπορούν καλύτερα να χρησιμοποιήσουν τα σήματα που στέλνει η καρδιά τους, όταν επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους. Από την άλλη έχουμε παρατηρήσει πως οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα σήματα ενδοδεκτικότητας από τους άντρες.
Αυτό δείχνει πως ορισμένες θεραπείες που στοχεύουν στην ενδοδεκτικότητα, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές, ανάλογα με το φύλο των ασθενών, ενώ με παραπάνω μελέτες θα μπορούμε να έχουμε πιο στοχευμένες θεραπείες, στηριζόμενοι σε παράγοντες όπως το φύλο.
Δυστυχώς όμως, στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτές τις διαφορές. Υπάρχουν κάποιες εικασίες για το θέμα, όπως ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές, που βιώνουν άντρες και γυναίκες, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η διδαχές των ανδρών και των γυναικών, για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ικανότητα ενδοδεκτικότητας, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τις περισσότερες παθήσεις ψυχικής υγείας.