25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Προγραμματιστής έτρεξε τα Windows 11 σε iPhone 15 Pro!

Ναι, καλά διαβάσατε! Ένας προγραμματιστής κατάφερε να εγκαταστήσει τα Windows 11, ένα λειτουργικό σύστημα που προορίζεται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο iPhone 15 Pro της Apple!

Αυτό το απίθανο επίτευγμα κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση ενός νέου emulator που ονομάζεται UTM SE. Η Apple μόλις πρόσφατα επέτρεψε την κυκλοφορία του στο App Store, το οποίο έχει γίνει κάπως πιο ελαστικό έπειτα από την έντονη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις διάφορες νομοθεσίες της. Κάνοντας emulation λοιπόν, μια τεχνική η οποία επιτρέπει σε μια hardware αρχιτεκτονική να μιμηθεί μια άλλη, o προγραμματιστής που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί το παρατσούκλι ‘NTDEV’, κατάφερε να τρέξει την απογυμνωμένη έκδοση «Tiny11» των Windows 11 στο iPhone. Το λειτουργικό εγκαταστάθηκε και έτρεξε κανονικά, παρόλο που η συσκευή της Apple βασίζεται σε ARM αρχιτεκτονική και τα Windows είναι φτιαγμένα για x86!

Βέβαια, οι επιδόσεις είναι για τους…υπομονετικούς, αφού τα Windows 11 στο iPhone έκαναν περίπου 20 λεπτά για να ξεκινήσουν! Τα στιγμιότυπα που μοιράστηκε ο προγραμματιστής αποκαλύπτουν ότι τα λειτουργικό μπορούσε να αναγνωρίσει έναν CPU πυρήνα του 1GHz και 2GB RAM. Αυτό σημαίνει πως το λειτουργικό έτρεχε με πολύ λιγότερο από 4GB RAM που απαιτούνται υπό κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η απόδοση και μετά το αρχικό boot να είναι περιορισμένη.

Παρά τις επιδόσεις όμως και τα διάφορα προβλήματα του UI, το οποίο ήταν αρκετά στρυμωγμένο στις λίγες ίντσες του iPhone, το επίτευγμα παραμένει εντυπωσιακό. Η ικανότητα του UTM SE να μεταφράζει τις x86 εντολές των Windows σε ARM αναδεικνύει τις σημαντικές εξελίξεις που έχουν γίνει τόσο στην εξομοίωση όσο και στις επιδόσεις των φορητών συσκευών που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς!

Εικόνα

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο