Ρεύμα: Προ των πυλών βρίσκεται η εφαρμογή του «ενεργειακού τειρεσία» από τους παρόχους προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές οι οποίοι ηθελημένα «ξεχνούν» τα χρέη τους, ώστε να διακόπτουν την ηλεκτροδότησή τους.
Το νέο μοντέλο τιμολόγησης και η ελεύθερη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο έχει οξύνει το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι αποκοπές ρεύματος έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με πέρσι.
Οι εντολές προς τον Διαχειριστή για αποκοπές ρεύματος έφτασαν τις 360.000 όταν πέρυσι για το σύνολο του έτους ήταν 168.000.
Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβάλλει τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI), σύμφωνα με τα οποία η τιμή λιανικής τον Οκτώβριο στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ωστόσο οι αποκοπές ρεύματος λόγω οφειλών καλά κρατούν…
Ρεύμα: Πολλές οι οφειλές
Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι καταναλωτές παρά τις κρατικές επιδοτήσεις που χαμηλώνουν σημαντικά την τιμή της κιλοβατώρας αποτυπώνεται στις εντολές των αποκοπών που φτάνουν στον ΔΕΔΔΗΕ.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την αρχή του χρόνου έως το τέλος Οκτωβρίου οι εντολές προς τον Διαχειριστή για αποκοπές ρεύματος έφτασαν τις 360.000 όταν πέρυσι για το σύνολο του έτους ήταν 168.000.
Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει εξελιχθεί σε μείζων πρόβλημα για τις εταιρείες προμήθειας με δεδομένο ότι με την υιοθέτηση του νέου μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή κάθε μήνα, χωρίς πέναλτι και ακόμη αν έχουν οφειλές στον προηγούμενο πάροχο.
Οι εταιρείες έχουν προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επαναφορά δυνατότητας διακοπής της ηλεκτροδότησης από τον προηγούμενο πάροχο στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει δύο διαδοχικούς λογαριασμούς.
Παράλληλα προωθούν τον ενεργειακό Τειρεσία, έστω και αν δεν συμμετέχουν όλες οι εταιρείες, προκειμένου να υπάρχει ένα προφίλ των καταναλωτών.
Ειδικότερα, οι πάροχοι ενέργειας έχουν ρίξει στο τραπέζι τη δημιουργία ενός «ενεργειακού Τειρεσία», δηλαδή μια βάση δεδομένων από την οποία θα ενημερώνονται αν ο υποψήφιος πελάτης του έχει οφειλές σε προηγούμενο πάροχο και τον οποίο δεν θα δέχονται αν παράδειγμα δεν έχει πληρώσει ή δεν έχει ρυθμίσει τους δύο τελευταίους λογαριασμούς.
Επιπλέον, ζητούν ρύθμιση ώστε να διατηρούν το δικαίωμα να κόβουν το ρεύμα στον οφειλέτη πελάτη τους ακόμα και όταν αυτός αλλάζει εταιρεία.
Ρεύμα: Εντείνονται οι ανησυχίες
Παρόλα αυτά και όσο καθυστερούν να ληφθούν αποφάσεις από το ΥΠΕΝ οι ανησυχίες εντείνονται ειδικά εν όψει της χειμερινής περιόδου και των υψηλών καταναλώσεων. Η αγορά ανησυχεί ότι τα ληξιπρόθεσμα θα αυξηθούν εκτοξεύοντας τα λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη των εταιρειών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διαβεβαιώσει ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις μεταξύ του ΥΠΕΝ και των εκπροσώπων των εταιρειών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων έχουν τεθεί οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας και συγκεκριμένα σε δύο κρίσιμα άρθρα που αφορούν την αλλαγή προμηθευτή με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον παλαιό πάροχο και στην Καθολική Υπηρεσία.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση των συστηματικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο, ΡΑΕ και προμηθευτές φαίνεται να συμφωνούν στο να τεθεί ως προϋπόθεση για τη μετακίνηση ο διακανονισμός των οφειλών στον προηγούμενο προμηθευτή.
Η πρόταση αυτή, που προέρχεται από τον Ρυθμιστή, πλαισιώνεται από την τήρηση στον ΔΕΔΔΗΕ βάσης δεδομένων (Debt Flagging), όπου θα καταγράφονται αποκλειστικά καταναλωτές που συστηματικά δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να είναι ενημερωμένοι όλοι οι προμηθευτές.
Έρχεται διψήφια μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των τιμολογίων λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος μηνός Δεκεμβρίου.
Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να ανεβάσουν τους νέους τιμοκαταλόγους έως τις 20 Νοεμβρίου ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει νέα μείωση, πιθανότατα διψήφια.
“Σηματωρός” η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία στο πρώτο 15νθήμερο έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20% συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, η μέση τιμή χονδρικής έχει υποχωρήσει στα 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο που η μέση τιμή του ρεύματος πέφτει σε τέτοια επίπεδα κάτι που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις, υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες ο πληθωρισμός για την ηλεκτρική ενέργεια να… μηδενιστεί. Το ρεύμα δεν θα είναι φθηνό, αλλά τουλάχιστον θα έχει σταθεροποιηθεί η τιμή του.
Ο τελικός χάρτης με τις αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι και πότε θα πάρουν από 2 έως 130 ευρώ
Αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά τα επόμενα 24ωρα, οι πάροχοι θα ρίξουν ακόμη περισσότερο τα τιμολόγια ενδεχομένως και κάτω από τα 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι για τον Νοέμβριο, τα τιμολόγια λιανική κινήθηκαν στην περιοχή των 35-40 λεπτών με τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς –τη ΔΕΗ- να χρεώνει προς 40 λεπτά τη μια κιλοβατώρα. Αυτά τα τιμολόγια, ορίστηκαν με τιμή χονδρικής του ρεύματος στα 235 ευρώ. Τώρα που η τιμή έχει υποχωρήσει κατά περίπου 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι εύλογο να ακολουθήσουν και τα τιμολόγια λιανικής.
Θα ακολουθήσουν φυσικά την πτωτική τάση και οι επιδοτήσεις. Αν η ΔΕΗ υποχωρήσει στα 33 λεπτά ανά κιλοβατώρα –αυτή τη στιγμή είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο- θα υπάρξει αποκλιμάκωση της επιδότησης στα 17 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι η τιμή λιανικής θα διαμορφωθεί στα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσα νοικοκυριά καταναλώνουν έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα.
Φθηνότερη, στα 11 λεπτά, θα είναι η χρέωση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου ενώ πάνω από 20 λεπτά θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα για όσους ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα.
Σημαντική μείωση της επιβάρυνσης, θα δουν οι επαγγελματίες καθώς εκεί τα ποσοστά επιδοτήσεων είναι μικρότερα συγκριτικά με τα νοικοκυριά οπότε η πτωτική τάση των τιμών, αποτυπώνεται στα τιμολόγια.
Τα χρέη μπλοκάρουν την αλλαγή παρόχου
Μπλόκο στις μετακινήσεις των καταναλωτών σε εταιρίες παροχής ενέργειας, εφόσον αυτοί δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Στοπ» στους κακοπληρωτές προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση καθώς, με νέα ρύθμιση οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας ΣΚρέκας ανέφερε ότι στο υπουργείο έχουν ανοίξει οι συζητήσεις για να μπει ένα τέλος στην τακτική μερικών που μεταπηδούν από τον ένα πάροχο στον άλλο αφήνοντας πίσω τους χρέη.
Διευκρίνισε, δε, ότι «οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αλλάζουν πάροχο ανεξαρτήτως των οφειλών τους για να μπορούν να εξυπηρετούνται όσοι αντικειμενικά δυσκολεύονται να πληρώσουν εγκαίρως το λογαριασμό τους.»
«Συζητάμε όμως τρόπους προκειμένου να μη μεταπηδούν από τον έναν πάροχο στον άλλον αφήνοντας πίσω τους χρέη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το συζητάμε και θα προχωρήσουμε σε δίκαιες παρεμβάσεις ώστε να μην αυξηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.
Ένα από τα ζητήματα που συζητιούνται πάνω σε αυτό είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων που θα συνεκτιμούν τη διαχρονική συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς τις οφειλές τους και την εξόφληση των λογαριασμών τους.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η στήριξη στα νοικοκυριά θα συνεχιστεί καθώς «υπάρχουν οι απαραίτητες πηγές», ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ότι δε θα χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά.