Δεδομένου ότι τα κινητά μας πλέον βρίσκονται σχεδόν πάντοτε δίπλα μας και τα χρησιμοποιούμε ως πολυεργαλεία, μπορεί να βρεθούμε με χαμηλή μπαταρία ή ακόμη και με κλειστή τη συσκευή. Εάν δεν θέλετε να κουβαλάτε συνεχώς έναν φορτιστή μαζί σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές, ώστε να καταπονείτε λιγότερο την μπαταρία της συσκευής:
Χαμηλώστε τη φωτεινότητα
Μία από τις λειτουργίες που «τρώνε» την περισσότερη μπαταρία είναι η υψηλή φωτεινότητα ή η λειτουργία που την προσαρμόζει αυτόματα ανάλογα με το φως στον περίγυρό σας. Για να σώσετε μπαταρία καλό θα ήταν να ορίσετε εσείς τη φωτεινότητα του κινητού και να τη διατηρήσετε σταθερή.
Κλείστε το Wi-Fi και το Bluetooth
Πρόκειται για λειτουργίες που παραμένουν ενεργές ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, με αποτέλεσμα το κινητό να αναζητά συνεχώς κοντινά δίκτυα και συσκευές. Για να μην επηρεάζει την μπαταρία σας, μπορείτε να τα κλείνετε όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
Κλείστε την ανανέωση των εφαρμογών στο παρασκήνιο
Στα Android, πολλές φορές οι εφαρμογές (apps) ανοίγουν ξαφνικά, ώστε να συγκεντρώσουν νέα δεδομένα, και στη συνέχεια κλείνουν ξανά από μόνες τους. Μπορείτε να σταματήσετε αυτή τη λειτουργία (το Background App Refresh) από τις ρυθμίσεις και να δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο ζωής στην μπαταρία σας. Μπορείτε επίσης να το κάνετε για μία μόνο συγκεκριμένη εφαρμογή.
Κλείστε τα δεδομένα
Στην περίπτωση που δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, μπορείτε να κλείσετε τα δεδομένα (mobile data) και να σώσετε μπαταρία. Επίσης, εάν κοιμάστε μπορείτε να βάλετε το κινητό και σε λειτουργία πτήσης.
«Έξυπνη» εξοικονόμηση
Πλέον πολλά κινητά προσφέρουν ειδικές λειτουργίες από τον κατασκευαστή για μείωση της χρήσης της μπαταρίας (Power Saving Mode). Σε ορισμένα κινητά μπορείτε να τις βρείτε στο ειδικό πάνελ που κατεβαίνει από την οθόνη ή μέσω των ρυθμίσεων.
Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας
Εάν δεν χρησιμοποιείτε τους χάρτες για παράδειγμα, μάλλον δεν χρειάζεται να έχετε ανοιχτή την τοποθεσία σας. Πρόκειται για μία επιλογή που «καίει» πολλή μπαταρία.
Ενεργοποιήστε το dark mode
Οι παλιές οθόνες OLED είναι αρκετά ενεργοβόρες και «τρώνε» περισσότερη μπαταρία όταν το φόντο είναι λευκό, διότι ο φωτισμός της οθόνης ανοίγει μόνο όταν χρειάζεται. Μπορείτε να σώσετε μπαταρία ενεργοποιώντας το Dark Mode, όπου το φόντο είναι το μαύρο της οθόνης.
Κλείστε τα NFC
Τα περισσότερα σύγχρονα κινητά χρησιμοποιούν τα Near Field Communications (NFC), ώστε να επικοινωνήσουν με τις συσκευές πληρωμής με κάρτα. Όταν δεν αγοράζετε κάτι, μπορείτε να τα κλείσετε είτε από το πάνελ που κατεβαίνει από την οθόνη είτε μέσω των ρυθμίσεων.