Τα τελευταία χρόνια η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα οι οποίες καταγράφουν ή αναλύουν διαφόρων ειδών ιατρικά δεδομένα του κατόχου τους.
Η τελευταία τέτοιου είδους εφαρμογή έρχεται από ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ. Ανέπτυξαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ένα νέο ιατρικό «εργαλείο» για τα κινητά τηλέφωνα. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα που μπορεί να μετατρέπει τις τηλεφωνικές μας συσκευές σε οξύμετρα. Παθήσεις από το άσθμα ως την Covid 19 απαιτούν μετρήσεις του κορεσμού του οξυγόνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα οξύμετρα μετατράπηκαν μέσα στην πανδημία σε ένα από τα gadget καθημερινής χρήσης εκατ. ανθρώπων αφού ο κορεσμός του οξυγόνου αποτελούσε βασική ένδειξη για την παρουσία η μη του κορωνοϊού.
Η εφαρμογή λειτουργεί με τον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου να πρέπει να τοποθετήσει το δάκτυλο του μπροστά από την κάμερα της συσκευής έχοντας αναμμένο το φλας. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα του συστήματος με εθελοντές ηλικίας 20-34 ετών οι οποίοι εισέπνεαν ένα μείγμα οξυγόνου και αζώτου ώστε να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό τους. Στη συνέχεια φορούσαν στο ένα χέρι ένα οξύμετρο και με το άλλο χέρι έκαναν μετρήσεις με το κινητό τους τηλέφωνο για να γίνουν οι μετρήσεις και συγκρίσεις δεδομένων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή κατέγραφε οκτώ στις δέκα φορές επιτυχώς τα επίπεδα του κορεσμού του οξυγόνου σε ένα κάτοχο κινητού τηλεφώνου. Τα πειράματα αποκάλυψαν τις αδυναμίες του συστήματος ώστε να το βελτιώσουν οι ερευνητές. Διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι οι κάλοι ή κάποιο άλλο μη φυσιολογικό χαρακτηριστικό σε ένα δάκτυλο «μπερδεύουν» το σύστημα και δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει σωστά.