Οι σκληροί δίσκοι εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής λύση όσον αφορά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων λόγω της ασυναγώνιστης τιμής ανά TB. Ωστόσο, οι παραδοσιακές μηχανικές συσκευές αποθήκευσης προφανώς δεν είναι πλέον αξιόπιστες, καθώς μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία αποθήκευσης Backblaze, για περισσότερο από ένα χρόνο, δείχνει εκπληκτικές βελτιώσεις στην αντοχή των SSD.
Τα SSD δεν έχουν μηχανικά κινούμενα μέρη, αλλά οι πρώτες επαναλήψεις που ξεκίνησαν το 2009 είχαν ακόμα υψηλά ποσοστά αστοχίας λόγω του τρόπου παραγωγής των τσιπ μνήμης flash NAND. Αυτό το πρόβλημα φαίνεται να έχει επιλυθεί εν τω μεταξύ και οι SSD που βασίζονται στο NAND δείχνουν τώρα καλύτερη συνολική αξιοπιστία σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους.
Βεβαίως, η μελέτη Backblaze είναι σχετικά στρεβλωμένη καθώς δείχνει μια μέση ηλικία 12,66 μηνών για SSD σε σύγκριση με 49,63 μήνες για HDD, καθώς και οι SSD που αναλύθηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο ως μονάδες εκκίνησης, οπότε ο φόρτος εργασίας τους διαφέρει σαφώς από τους σκληρούς δίσκους που έχουν χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικές μονάδες δίσκου. Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε ότι μόνο 2 SSD απέτυχαν (0,58%) από τις 1.518 καταγεγραμμένες μονάδες, ενώ από την πλευρά των HDD, κατέγραψε ποσοστό αστοχίας 10,56% (44 μονάδες από τις 1.669 που καταγράφηκαν). Υπάρχει επίσης ένα γράφημα διάρκειας ζωής όπου οι σκληροί δίσκοι είναι κάπως καλύτεροι με μέσο ποσοστό αποτυχίας 6,04%, αλλά ακόμα πουθενά κοντά στο ποσοστό των 0,65% στους SSD.
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης τα ποσοστά αποτυχίας μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων HDD. Απροσδόκητα, τα μεγαλύτερα μοντέλα χωρητικότητας (16 TB) είναι τα πιο αξιόπιστα. Υπάρχουν 0 αστοχίες για τις μονάδες δίσκου Toshiba και WDC 16 TB και μόνο 1 αστοχία για τα μοντέλα Seagate 16 TB. Άλλα μοντέλα που κατέγραψαν 0 αστοχίες περιλαμβάνουν τα Toshiba 4 TB και τα Seagate 6 TB. Στο άλλο άκρο του φάσματος, βλέπουμε τα μοντέλα 8 TB από το HGST με ποσοστό αποτυχίας 1,5%, ενώ τα μοντέλα Seagate 10 και 14 TB έχουν ποσοστά αστοχίας άνω του 2%.
[signoff]