24.2 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Τι ξέρουμε για τα νέα διόδια στην Αττική Οδό

Το σχέδιο για διαφορετικά διόδια στην Αττική Οδό ανάλογα με την ώρα, η διαρροή από τη Fed που έσωσε τη Wall, η άνθηση των startups, το μπέρδεμα του Ά. Γεωργιάδη, τα πράσινα δάνεια της Πειραιώς και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στο ΧΑ.
Τρίβουν τα χέρια τους στο ΤΑΙΠΕΔ από την πορεία εξέλιξης του διαγωνισμού της Αττικής Οδού. Όχι τόσο για τον αριθμό των ενδιαφερομένων -18 εταιρείες σε 8 σχήματα- αλλά από την ποιότητα των υποψήφιων επενδυτών. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως και στον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει εκτός από το εφάπαξ τίμημα να κάνει προσφορά και για την ετήσια συνδρομή (annual fee) που θα είναι διατεθειμένος να δώσει στο Δημόσιο, η οποία είναι ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων. Στην Εγνατία Οδό η ετήσια αυτή συνδρομή ανέρχεται στο 7,5% των ακαθάριστων εσόδων από τα διόδια, ΣΕΑ κ.α. Όσο μεγαλύτερο annual fee δώσει ο επενδυτής, τόσο θα ελαχιστοποιείται το εφάπαξ τίμημα. Βέβαια, ένα μεγάλο annual fee αυξάνει το ρίσκο του επενδυτή, αν ο φόρτος κυκλοφορίας στην πορεία της παραχώρησης είναι κάτω του αναμενόμενου.

— Σε ότι αφορά στα διόδια, δεν θα υπάρχει χρέωση βάση της χιλιομετρικής απόστασης αλλά διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με την ώρα διέλευσης. Δηλαδή, ακριβότερη χρέωση θα έχει ένας οδηγός τις ώρες αιχμής και μικρότερη για παράδειγμα αν διασχίσει την Αττική Οδό στις 4 τα ξημερώματα.

— Πιστή στην παράδοση που έχει καθιερώσει να ανακοινώνει πρώτη, μέσω της πρακτικής του flash note, τα αποτελέσματά της, λίγες ημέρες μετά τη λήξη κάθε περιόδου, η MYTΙLINEOS στις 28 Ιουλίου θα ανοίξει τον χορό των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Πρόκειται για απαιτητικό έργο, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν όμιλο με παρουσία σε πολλούς τομείς και σε δεκάδες αγορές σε όλο τον κόσμο. Πολύ γρήγορα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου και οι τράπεζες, με την Eurobank να παίρνει τη σκυτάλη στις 29/7 και ακολουθούν στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank, στις 4/8 η Τράπεζα Πειραιώς και στις 5/8 η Εθνική Τράπεζα.

— Με μια ανορθόδοξη παρέμβαση, η Fed έσωσε χθες τη Wall Street από ένα sell off, τις παρενέργειες του οποίου θα πλήρωναν σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές. Αμέσως μετά την ψυχρολουσία από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που εκτινάχτηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, και ενώ οι επενδυτές είχαν αρχίσει να «πυροβολούν» τις μετοχές, εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal «διαρροή» από πηγές της Fed, οι οποίες διαβεβαίωναν ότι δεν εξετάζεται για τον Ιούλιο μια αύξηση επιτοκίου κατά 1%, που θα ήταν άκρως επώδυνη για την αγορά. Κάπως έτσι, οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες απέφυγαν μια μεγάλη «βουτιά», καθώς μια αύξηση επιτοκίου κατά 0,75% έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά. Ο S&P 500 έχασε 0,45%, ο Dow 0,67%, ενώ την έκπληξη έκανε ο Nasdaq, με πτώση μόλις 0,15%.

— Δέκα χρόνια παρουσίας κλείνει στην Ελλάδα η Endeavor. Ο οργανισμός που στηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα (startups) συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε έναν απολογισμό της Endeavor αναφέρεται πως το ελληνικό οικοσύστημα καταγράφει πλέον κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 8 δισ. δολαρίων και ρεκόρ χρηματοδότησης επενδύσεων σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Η νέα γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών στον κλάδο της τεχνολογίας (startups) έχει δημιουργήσει 12.785 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 8.500 στην Ελλάδα το 2021 – αριθμός που αυξήθηκε κατά 82% σε σχέση με τις συνολικές θέσεις εργασίας το 2020.

— Αξίζει να σημειωθεί η συνεισφορά των Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι καινοτομούν με επιτυχία στο εξωτερικό και έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από startups με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε στενή σχέση με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 10 χρόνια παρουσίας της Endeavor στην Ελλάδα, σήμερα το Global Innovation Summit θα φιλοξενήσει μία συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ted Sarandos, co-CEO και Chief Content Officer του Netflix, υπό τον συντονισμό της Linda Rottenberg, co-founder και CEO της Endeavor.


— Τα μπέρδεψε ελαφρώς χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας CERO (θυγατρικής της Macquarie) για την έναρξη των εργασιών φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 μεγαβάτ στην Προσοτσάνη Δράμας: ευχαρίστησε για την επένδυση λάθος εταιρεία. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην Ameresco ως την επενδύτρια εταιρεία για το project Delfini, παρ’ ό,τι είναι η κατασκευάστρια εταιρεία, μαζί με τη SUNEL Group.

— Ο Χρ. Μεγάλου, πάντως, στη δική του ομιλία με αφορμή τη χρηματοδότηση του έργου από την τράπεζα, παρουσίασε αναλυτικά και χωρίς παραδρομές τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα προγραμματίζει για την επόμενη διετία χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ πάνω από 1 δισ. ευρώ. Θα δημιουργήσει, μάλιστα, ένα ειδικό «φάκελο» (Sustainability Banking Envelope) για τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει έκδοση πράσινων ομολόγων 1,8 δισ. ευρώ, δάνεια με κριτήρια ESG συνολικού προϋπολογισμού 4,1 δισ. ευρώ, και 3,5 δισ. ευρώ τοποθετήσεις σε ESG αμοιβαία κεφάλαια.

— Δυναμικό «άνοιγμα» στην ελληνική αγορά ενέργειας κάνει η Axpo, που έχει ήδη «κλείσει» μέσω διμερών συμφωνιών (PPA) τα 100 μεγαβάτ του έργου Delfini και βρίσκεται σε συζητήσεις ήδη με άλλους παραγωγούς -μεγάλους ή και μικρότερους- για να καλύψει και τα υπόλοιπα 100 μεγαβάτ που της δίνει η άδεια προμήθειας που έχει λάβει από τη ΡΑΕ. Η εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ΑΠΕ της Ελβετίας και έχει παρουσία σε 30 χώρες. Χτίζει το χαρτοφυλάκιό της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αναζητώντας μεγάλους ενεργειακούς καταναλωτές ώστε να τους προμηθεύσει «πράσινη» ενέργεια.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

— Μεγάλη ένταση έχει προκαλέσει το προτεινόμενο από το ΥΠΕΝ νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά, που έχει ξεσηκώσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ήδη, μετά από πιέσεις τους, η δημόσια διαβούλευση πήρε παράταση έως τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, καθώς, όπως τονίζουν, ο αρχικός χρόνος της διαβούλευσης δεν ήταν αρκετός για τη μελέτη και σχολιασμό των 95 άρθρων που περιλαμβάνει. Ωστόσο, παρά τη μικρή πρώτη νίκη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δε σταματούν την πίεση προς το ΥΠΕΝ. Χαρακτηριστική η επιστολή της WWF προς τους υποστηρικτές της, όπου τους καλεί να υποβάλουν τα σχόλιά τους στη διαβούλευση, ενώ αναφέρεται προσωπικά στον υπουργό, σημειώνοντας πως «ο Κώστας Σκρέκας επιχειρεί μεταξύ άλλων, την αλλοίωση των περιοχών απόλυτης προστασίας, επιτρέποντας κατασκευή πλατειών, ερασιτεχνική αλιεία, ελεύθερη βόσκηση, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, κλπ., την επιβάρυνση όλων των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, προβλέποντας (σε όσες δεν επιτρεπόταν) κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, εγκατάσταση ΑΠΕ, μεταλλεία και εξορύξεις υδρογονανθράκων και την υποβάθμιση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

[signoff]

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο