Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, το δημοτικό συμβούλιο του Πόρτλαντ εξέδωσε την Τετάρτη ομόφωνα, απαγόρευση στην χρήση αναγνώρισης προσώπου. Η απόφαση αυτή ισχύει και για ιδιωτικούς φορείς όπως εστιατόρια και καταστήματα λιανικής όταν το χρησιμοποιούν σε δημόσιους χώρους της πόλης.
Το κοινοβούλιο ψήφισε επίσης την απαγόρευση στις υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης να αποκτήσουν ή να χρησιμοποιούν αυτήν την αμφιλεγόμενη τεχνολογία παρακολούθησης. Αν και άλλες πόλεις όπως η Βοστώνη, το Σαν Φρανσίσκο και το Όκλαντ έχουν εκδώσει νόμους που απαγορεύουν στα δημόσια ιδρύματα να χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου, το Πόρτλαντ είναι η πρώτη πόλη που απαγορεύει σε ιδιωτικές εταιρείες να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία.
Αυτός ο νέος νόμος χωρίζεται πραγματικά σε δύο μέρη. Μεταξύ αυτών, έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους. Το δημοτικό τμήμα του Πόρτλαντ πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου εντός 90 ημερών. Το διάταγμα που χρησιμοποιείται θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με την OneZero, ο δήμαρχος του Πόρτλαντ Ted Wheeler είπε σε ακρόαση την Τετάρτη: «Οι πολίτες του Πόρτλαντ δεν πρέπει ποτέ να ανησυχούν για τη χρήση της ιδιωτικής τους ζωής από την κυβέρνηση ή τους ιδιωτικούς οργανισμούς».
Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου μπορεί να αναγνωρίσει άτομα σε φωτογραφίες και βίντεο με βάση μια βάση δεδομένων γνωστών αντικειμένων. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τεχνολογία κέρδισε την υποστήριξη των εταιρειών και της αστυνομίας, αλλά ορισμένοι αντιτάχθηκαν σε αυτήν, λέγοντας ότι αυτή η τεχνολογία παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Σύμφωνα με αναφορές, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρτλαντ Jo Ann Hardesty (Jo Ann Hardesty) ανέφερε αυτές τις ανησυχίες κατά την ακρόαση και πίστευε ότι η κίνηση του Πόρτλαντ ήταν αναμφίβολα μια πρότυπη νομοθεσία, μόλις η πόλη ολοκληρώσει αυτό το έργο, άλλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν το ίδιο.
Πολλοί πιστεύουν ότι η απαγόρευση του Πόρτλαντ θα κάνει άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ή να έχουν κάποιο αντίκτυπο σε εταιρείες τεχνολογίας όπως την Amazon. Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε η OneZero, η Amazon έχει ξοδέψει στο παρελθόν δεκάδες χιλιάδες δολάρια πιέζοντας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρτλαντ για να αντιταχθούν στην απαγόρευση. Η εταιρεία δέχθηκε κριτική για την πώληση λογισμικού Recognition στην αστυνομία και μόλις πρόσφατα συμφώνησε να αναστείλει προσωρινά την παροχή αυτής της τεχνολογίας στην αστυνομία για ένα έτος.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι η υπηρεσία ελπίζει ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Πόρτλαντ θα προωθήσει τις προσπάθειες του Όρεγκον να απαγορεύσει τη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας παρακολούθησης.
[signoff]
Πηγή: https://www.ithome.com/