Ο συν-διευθύνων σύμβουλος της ASUS, S.Y. Hsu, χαρακτήρισε «σοκ για ολόκληρη την αγορά» το MacBook Neo της Apple, λόγω της απρόσμενα χαμηλής τιμής των 599 δολαρίων.
Η τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης την οικονομικών αποτελεσμάτων της ASUS για το 4ο τρίμηνο του 2025, όταν τέθηκε ερώτημα για το πώς αξιολογείται ο αντίκτυπος της νέας συσκευής στην αγορά PC του 2026. Σύμφωνα με τον Hsu, η έκπληξη εντάθηκε επειδή τα προϊόντα της Apple συνδέονται συνήθως με premium τιμολόγηση, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο εμφανίστηκε ως entry-level φορητός στα 599 δολάρια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ASUS είχε ακούσει για τις αποστολές του προϊόντος ήδη από το δεύτερο μισό του 2025 και ότι είχε κάνει προετοιμασίες για την άφιξή του. Παρ’ όλα αυτά, όπως περιέγραψε, η εταιρεία -όπως και ο υπόλοιπος κλάδος των PC- δεν περίμενε ότι το entry-level laptop της Apple θα κυκλοφορούσε σε τόσο χαμηλή τιμή.
Παρά την αρχική έκπληξη για την επιθετική τιμολόγηση, ο Hsu υποστήριξε ότι το MacBook Neo έχει περιορισμούς που μπορεί να επηρεάζουν συγκεκριμένες χρήσεις. Επισήμανε ότι η μνήμη δεν είναι αναβαθμίσιμη και ότι η συσκευή διαθέτει 8GB μνήμης, κάτι που, όπως είπε, ενδέχεται να περιορίσει ορισμένες εφαρμογές. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, εκτίμησε ότι η στόχευση της Apple πιθανότατα κλίνει περισσότερο προς την κατανάλωση περιεχομένου.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Hsu διαφοροποίησε τη χρήση του Neo από πιο «mainstream» σενάρια χρήσης φορητών υπολογιστών, υποστηρίζοντας ότι, σε αυτή τη λογική, η συσκευή «μοιάζει περισσότερο με tablet», καθώς τα tablets χρησιμοποιούνται κυρίως για κατανάλωση περιεχομένου.
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε αφορά τη συνήθεια των αγοραστών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πολλοί χρήστες φορητών υπολογιστών είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα Windows ως λειτουργικό σύστημα και ενδέχεται να διστάσουν να μεταβούν στο macOS. Ο Hsu αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν η χαμηλή τιμή του Neo αποτελεί από μόνη της επαρκές κίνητρο για να οδηγήσει τους αγοραστές σε αλλαγή πλατφόρμας.
Ωστόσο, η κυκλοφορία του προϊόντος δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους κατασκευαστές Windows PC. Ο Hsu σημείωσε ότι η Apple παρουσίασε ένα νέο προϊόν που μπορεί να αποτελεί «αναμφίβολα καλύτερη εναλλακτική» για ορισμένα φθηνά Windows laptops και Chromebooks. Όπως είπε, πολλοί κατασκευαστές ήδη αναζητούν τρόπους να ανταγωνιστούν το Neo, αν και τόνισε ότι ο πραγματικός αντίκτυπος στη συνολική αγορά PC «χρειάζεται χρόνο» για να αποσαφηνιστεί.
Παραμένει ασαφές ποια ακριβώς θα είναι η απάντηση της Asus ή άλλων εταιρειών, όμως η πίεση που δημιουργείται συνδέεται με την προσδοκία για μοντέλα υψηλότερης ποιότητας σε παρόμοιο επίπεδο τιμής. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι η συνεχιζόμενη κρίση σε chips μνήμης και αποθήκευσης διατηρεί τις τιμές υψηλά, περιπλέκοντας την κατάσταση και ενισχύοντας τους φόβους για το μέλλον των entry-level PC.
