27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

WhatsApp – Εταιρεία Ασφαλείας του Ισραήλ είναι πίσω από την επίθεση. Η Διεθνής Αμνηστία κατέθεσε μήνυση

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταθέσει αγωγή στο Ισραήλ, η οποία λέει ότι το προσωπικό της ενδέχεται να βρίσκεται υπό παρακολούθηση μετά από το σκάνδαλο με το WhatsApp.

Η Διεθνής Αμνηστία επίσης υπόβαλε αίτηση στην ισραηλινή κυβέρνηση για ανάκληση της άδειας εξαγωγής του Ομίλου NSO – η εταιρεία πληροφορικής, της οποίας το λογισμικό WhatsApp είπε ότι ήταν πίσω από την παραβίαση.

Από την WhatsApp, δήλωσαν την Τρίτη ότι η παραβίαση της ασφάλειας ενδέχεται να έχει στοχεύσει ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι το εξελιγμένο spyware που αναπτύχθηκε – γνωστό ως Πήγασος – αναπτύχθηκε από την εταιρεία NSO.

Η ένορκη δήλωση της Αμνηστίας στο ισραηλινό δικαστήριο είπε: «Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας έχει έναν συνεχή και βάσιμο φόβο ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι στόχος και τελικά να τεθεί υπό παρακολούθηση».

Ο Βρετανός επενδυτής και φιλανθρωπικός Stephen Peel, του οποίου η εταιρεία Novalpina κατέχει ελέγχουσα συμμετοχή στην NSO, συνέταξε επιστολή προς την Αμνηστία την Τετάρτη.

Προσφορά: Xiaomi Mijia Electric Scooter Pro – Αποκτήστε το σήμερα από την Γερμανική αποθήκη του Cafago με μόλις 534.90€ για να κάνετε άνετα την βόλτα σας!

Η Novalpina δήλωσε στην επιστολή της ότι «είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει ότι η τεχνολογία της NSO θα χρησιμοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, δηλαδή την πρόληψη βλάβης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προέρχονται από την τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα, ενώ δεν θα καταχράται ή υπονομεύει άλλα εξίσου θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ».

Η NSO ανέφερε ότι πωλούν την τεχνολογία τους σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου μόνο και σε υπηρεσίες πληροφοριών, που επιδιώκουν νόμιμους στόχους, όπως τρομοκράτες και εγκληματίες.

Η Αμνηστία σε μια ηλεκτρονική δήλωση αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η NSO «έχει επανειλημμένα δείξει την πρόθεσή της να αποφύγει την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο το λογισμικό της χρησιμοποιείται» και ότι μόνο η κυβερνητική παρέμβαση θα το αλλάξει αυτό.

Η NSO δεν έχει σχολιάσει συγκεκριμένες επιθέσεις, αλλά μετά την παραβίαση της WhatsApp, δήλωσε ότι θα διερευνήσει τυχόν «αξιόπιστους ισχυρισμούς περί κατάχρησης» της τεχνολογίας της, η οποία «λειτουργεί αποκλειστικά από υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου».

Η Novalpina δήλωσε ότι σκοπεύει να φέρει τη διακυβέρνηση της NSO σε ευθυγράμμιση με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και θα επιδιώξει την κατανόηση από την Αμνηστία και άλλες ομάδες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός στόχος ».

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την εβδομάδα την αναφορά της Αμνηστίας κατά της άδειας εξαγωγής της NSO.

Το WhatsApp, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία ανταλλαγής μηνυμάτων παγκοσμίως, το οποίο χρησιμοποιείται από 1,5 δις ανθρώπους μηνιαίως, δήλωσε ότι είχε ειδοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να βοηθήσει στη διερεύνηση της παραβίασης και ενθάρρυνε τους χρήστες του να ενημερώσουν στην τελευταία έκδοση της εφαρμογής, όπου η παραβίαση είχε διορθωθεί.

Ένας από τους στόχους επίθεσης μέσω του WhatsApp, ήταν ένας δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε το Reuters την Τρίτη.

Ο δικηγόρος βοηθά έναν Σαουδάραβα αντιφρονούντα όπως και αρκετούς μεξικανούς δημοσιογράφους, που έχουν καταθέσει σε αστικές υποθέσεις εναντίον της NSO για τον υποτιθέμενο ρόλο της στην πώληση εργαλείων hacking στις σαουδαραβικές και τις μεξικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες αναφέρεται ότι συνηθίζουν να εισβάλλουν στα τηλέφωνά τους.

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο