Wind Nova: Τέλος στο brand name της WIND βάζει η έκτακτη από κοινού απόφαση των 2 μεγάλων παικτών στην αγορά των τηλεπικοινωνιών WIND και Nova να προχωρήσουν σε συγχώνευση έως το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση όπως αναφέρει το powergame.gr η WIND απορροφά πολλές εταιρίες της NOVA και η NOVA από τη Wind ώστε τη νέα χρονιά να αναδυθεί μια νέα ισχυρή εταιρεία Nova!
Σε μεγάλο αναβρασμό είναι ο κλάδος των κατασκευών, καθώς αναζητούνται στελέχη και εξοπλισμός για την υλοποίηση των μεγάλων έργων της επόμενης περιόδου.
Εκτός από τη διοίκηση της Intrakat που έχει δηλώσει δημοσίως πως αναζητεί στόχους εξαγορών και μεγαλύτεροι όμιλοι βρίσκονται στο κυνήγι αντίστοιχων στόχων. Και αυτοί έχουν ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού παραγωγής έργων αφού το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά.
Wind Nova: Τέλος εποχής για τη Wind Hellas
Συνεπώς μην περιμένετε να σταματήσουν οι μεταγραφές προσώπων και οι μετοχικές ανακατατάξεις. Μάλιστα ακούγεται πως σύντομα θα ανακοινωθεί μια ακόμα εξαγορά στον κλάδο.
Την απόφαση συγχώνευσης των εταιρειών Nova και Wind Hellas έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Η απόφαση προβλέπει τη συγχώνευση των εταιρειών δι’ απορροφήσεως της Nova από τη Wind Hellas.
Ειδικότερα, η Wind Hellas θα απορροφήσει τις εταιρείες Nova Τηλεπικοινωνίες, Nova Broadcasting και Netmed, οι οποίες ελέγχονται από την ίδια οντότητα Newco United Group Hellas. Το ίδιο ισχύει και με την Wind Hellas.
Όλα δείχνουν ότι η δημιουργία της νέας εταιρείας θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους έτσι ώστε από 1η Ιανουαρίου να λειτουργεί υπό το νέο σχήμα. Η νέα εταιρεία θα φέρει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την ονομασία Nova.
Wind Nova: Μειονέκτημα για τη Cenergy η χαμηλή διασπορά
Η χαμηλή διασπορά μπορεί να στοιχίσει στη Cenergy την είσοδό της στον δείκτη FTSE παρά τα ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου με αύξηση στα EBITDA πάνω από 50%. Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στα τέλη Νοεμβρίου για να ισχύσουν από τις 16 Δεκεμβρίου.
Οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η Βιοχάλκο, ελέγχουν σχεδόν το 80%. Απαραίτητο κριτήριο για την εισαγωγή είναι το free float, το διαθέσιμο στην αγορά ποσοστό.
Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 600 εκατ. ευρώ. Και παρά την ισχυρή χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις.
Ο έτερος ανταγωνιστής για μία θέση στον δείκτη είναι η Autohellas. Με κεφαλαιοποίηση στα 542 εκατ. ευρώ, έχει free float 65% Οψόμεθα…
Η αγάπη του Sr Stelios για την easyBoat
Δεν ξέρουμε αν είναι η οικογενειακή παράδοση στη θάλασσα ή ότι μία ελληνική startup είχε πραγματικά μία πολύ καλή ιδέα, αλλά ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου πραγματικά αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την easyBoat.
H εταιρεία των Αλέξανδρου Νάστου και Σίμου Λαλάγκου είναι η πρώτη online πλατφόρμα σύγκρισης τιμών στην ενοικίαση σκαφών αναψυχής.
Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από 250 έως 650 χιλιάδες ευρώ όπου ο Sir Stelios θα συμμετάσχει αλλά και καλεί και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο να λάβει μερίδιο μίας εταιρείας που χαρακτηρίζεται ως η booking.com των γιοτ.
Η κάρτα που απεχθάνονται οι τραπεζικοί
Υπάρχει μία κάρτα που έχει μπει στην ζωή των τραπεζικών το τελευταίο διάστημα και στην κυριολεξία δεν την συμπαθούν και ιδιαίτερα. Δεν είναι πιστωτική ή χρεωστική αλλά η ψηφιακή κάρτα εργασίας που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.
Για μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων, κυρίως στην επαρχία και σε τράπεζες με «βαθύ κρατικό» παρελθόν, το «βγαίνω, κάλυψε με για κανένα μισάωρο» είχε γίνει καθημερινή πρακτική.
Τα μικρά αυτά προνόμια κόπηκαν με την κάρτα, όμως είμαστε σίγουροι ότι κάποιο παράθυρο θα βρεθεί.
Η Carrefour και τα private label
Αναπτύσσοντας έτι περαιτέρω τα δικά της private label προϊόντα σχεδιάζει η Carrefour, που επέστρεψε φέτος και στην ελληνική αγορά, προκειμένου να δώσει τη μάχη για διεύρυνση του μεριδίου της στις αγορές που πλήττονται από τον πληθωρισμό και την κλιματική κρίση.
Στο στρατηγικό σχέδιο «Carrefour 2026» που παρουσίασε πρόσφατα, ο γαλλικός γίγαντας στο χώρο του retail θέτει στόχο έως το 2026 το 40% των πωλήσεών του να προέρχεται από private label προϊόντα, έναντι 33% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί από τα ράφια των καταστημάτων περίπου το 20% των επώνυμων – ομοειδών – προϊόντων που διακινεί σήμερα, προφανώς διόλου θετική εξέλιξη για τη βιομηχανία.
Η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ξεκίνησε και είναι καλοδεχούμενη, έστω κι αν οφείλεται στα σύννεφα της ύφεσης που πυκνώνουν και σκιάζουν τις αγορές.
Αν δεν υπάρξει αντίδραση, όταν θα ξεκινήσουν οι νέες απαγορεύσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε αργά ή γρήγορα και οι λιανικές τιμές θα υποχωρήσουν, ανακουφίζοντας όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και το υπουργείο Οικονομικών.
Πέρα από τις πιέσεις για νέα επιδότηση στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, το ΓΛΚ μπορεί να γλιτώσει 150 – 200 εκατ. ευρώ από τις επιπλέον δαπάνες για καύσιμα στο Δημόσιο, που φορτώθηκε τη φετινή χρονιά…
Τεχνικές διορθώσεις για να επιστραφούν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές
Πέρα από την καλή διάθεση, που έχει επιδείξει το υπουργείο Οικονομικών, ως προς τη… χαλαρή αντιμετώπιση των οριακών διαφορών στα επίπεδα απασχόλησης, το μείζον θέμα των ποσών που αναζητούνται από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές απαιτεί και τεχνικές διορθώσεις στο ίδιο το σύστημα.
Αυτό που λένε λογιστές και φοροτεχνικοί είναι ότι παρατηρούνται πολλά λάθη στην επεξεργασία στοιχείων που αφορούν σε λήξεις συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις μικρές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται μεσαίες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά.
Το νέο ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων
Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 εισέρρευσαν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις 4,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου, ενώ είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις ΑΞΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2021 (2,6% του ΑΕΠ). Σημειώνεται ότι το 2021 καταγράφηκε ιστορικό υψηλό εισροών ΑΞΕ ως ποσοστό στο ΑΕΠ κι αυτό σημαίνει ότι πάμε φέτος ολοταχώς για νέο ρεκόρ…
Nova και Wind με δικό τους επίγειο ελεύθερο κανάλι – Κρούση σε Alpha
Στα δύσκολα φαίνεται να μπαίνει η κυβέρνηση την ώρα που Nova και Wind, δηλαδή η εταιρεία United Group, ψάχνει τρόπο να εισέλθει στην επίγεια, ελεύθερη τηλεόραση!
Αυτό που καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση είναι αν θα δυσαρεστήσει όσους είχαν απαιτήσει την κάθετη απαγόρευση της εισόδου ή την ίδια την εταιρεία η οποία ως γνωστόν έχει κάνει ακόμα και… δουλειές με το Μαξίμου αφού είχε γυρίσει βίντεο που αφορούσε στην επένδυση της εταιρείας στις τηλεπικοινωνίες.
Ωστόσο η εταιρεία συνεχίζει τις κινήσεις της με πρώτο στόχο τον Alpha, το 50% του οποίου έχει η Primus Media Sarl. Ωστόσο στο παιχνίδι είναι και το κανάλι της Παιανίας, το OPEN με το οποίο υπήρξαν συζητήσεις στο παρελθόν.
Η εν λόω εταιρεία προχώρησε σε προσφυγή και έτσι τώρα η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα άμεσα και συγκεκριμένα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2022 να αλλάξει τη νομοθεσία που απαγορεύει στους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης να επενδύουν στην ελληνική τηλεόραση.
Το κομμάτι που αφορά την είσοδο της εταιρείας και φορείς της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική τηλεόραση, είναι το άρθρο 43 του ν. 4779/2021 (παρ. 2), που τροποποιούσε το άρθρο 2 του ν. 2644/1998. Η κυβέρνηση της ΝΔ απαγορεύει ρητά στους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova, Cosmote TV) να επενδύουν στην ελεύθερη τηλεόραση, ενώ μπορεί να ισχύει το αντίθετο (περίπτωση ΑΝΤ1+).
Προκειμένου να μπορέσει κανείς να καταλάβει το μέγεθος της απαγόρευσης που επέβαλε η κυβέρνηση, θα πρέπει να θυμηθεί πως ουσιαστικά η είσοδος της συνδρομητικής τηλεόρασης με την ελεύθερη TV στην Ελλάδα έγινε από την πρώτη της στιγμή, το 1993, όταν η πρώην Τηλέτυπος (Mega) επένδυσε στη Multichoice, τη σημερινή Nova Broadcasting.