18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Windows 11 vs Windows 10: Ποιο σύστημα καταναλώνει πιο γρήγορα την μπαταρία μας!?

Τα Windows 11 θα γιορτάσουν την πρώτη επέτειό τους τον επόμενο μήνα. Το λειτουργικό σύστημα έχει ήδη λάβει την πρώτη του ενημέρωση χαρακτηριστικών και η Microsoft σχεδιάζει να δώσει στους κατόχους του λειτουργικού, άλλο ένα σύνολο νέων δυνατοτήτων τον επόμενο μήνα. Η Ενημέρωση 2022 και οι βελτιώσεις των δυνατοτήτων της αρκούν σε πολλούς χρήστες, να αποφασίσουν οριστικά και να κάνουν την αναβάθμιση στα Windows 11, ενώ άλλοι θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα παλιά καλά Windows 10 καθώς δεν βλέπουν σοβαρούς λόγους να μεταναστεύσουν ή δεν μπορούν να το κάνουν. Εδώ βέβαια να μην ξεχνάμε ότι σταδιακά η Microsoft σταματάει να υποστηρίζει εκδόσεις των Windows 10, οπότε κάποια στιγμή ίσως αναγκαστικά να αναβαθμιστείτε!

Η Microsoft έχει λάβει αρκετά παράπονα για αμφιλεγόμενες αλλαγές χαρακτηριστικών (κυρίως για την ακρωτηριασμένη γραμμή εργασιών). Καθώς οι περισσότεροι χρήστες των Windows συζητούν τις νέες δυνατότητες και τα πράγματα που έχει αφαιρέσει η Microsoft (χωρίς πρόθεση να τα επαναφέρει), ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: τι γίνεται με την ενεργειακή απόδοση!? Τα Windows 11 σας προσφέρουν καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας!?

Διαμόρφωση δοκιμής

Όπως και στην πρόσφατη δοκιμή αποτελεσματικότητας του προγράμματος περιήγησης, έτσι ήρθε η ώρα να δούμε πώς συμπεριφέρεται το ίδιο υλικό όταν εκτελούνται τέσσερα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα:

  • Windows 11 21H2 (αρχική έκδοση)
  • Ενημέρωση Windows 11 2022 (έκδοση 22H2)
  • Windows 11 Dev (κατασκευή 25201)
  • Windows 10 (έκδοση 21H2)

Για να κάνουμε τη δοκιμή όσο το δυνατόν ακριβέστερη, έχουμε εγκαταστήσει σε κάθε σύστημα, σε τέσσερα διαφορετικά διαμερίσματα πριν επαναφέρουμε το PCMark10 Extended τρεις φορές από το 100% στη μπαταρία. Έχουμε συνδεθεί στον λογαριασμό μας Microsoft και έχουμε εγκαταστήσει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης για κάθε έκδοση. Κάθε εγκατάσταση δεν είχε επιπλέον λογισμικό τρίτων.

Ακολουθεί η δοκιμαστική συσκευή, που αναβαθμίστηκε από 8 GB σε 16 GB μνήμης RAM, μετά τη δοκιμή αποτελεσματικότητας του προγράμματος περιήγησης:

HP Pavilion 14 x360
Επεξεργαστη 11th Gen Intel Core i3-1125G4 at 2.00 GHz
RAM 16GB DDR4 3200 MHz
αποθηκευτικοσ χωροσ 500GB PCIe SSD
οθονη 14-inch touchscreen. 1920×1080 pixels at 40% brightness
Power Mode Balanced, Battery Saver at 20%
Standard Windows configuration
μπαταρια 43Wh with 50 cycles, 0% wear reported

Επιλέξαμε το PCMark10 Extended για να προσομοιώσουμε την τυπική χρήση στο σπίτι και στο γραφείο που περιλαμβάνει τηλεδιάσκεψη, εφαρμογές γραφείου, επεξεργασία φωτογραφιών/βίντεο, παιχνίδια, περιήγηση κ.λπ. που χρησιμοποιείτε έχει ήδη λάβει ενημερώσεις για το νεότερο λειτουργικό σύστημα (μερικά δεν θα το κάνουν ποτέ). Προσπαθούμε να δούμε πώς ένα ενιαίο σύνολο λογισμικού επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

Επισήμανση: Μπορεί να λάβετε ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τη διαμόρφωση του λογισμικού και του υλικού που εσείς έχετε, τη χωρητικότητα της μπαταρίας, τη φθορά της μπαταρίας, τα προγράμματα οδήγησης, τη φωτεινότητα, τη λειτουργία τροφοδοσίας κ.λπ. Θεωρήστε αυτό που θα δείτε και θα διαβάσετε πιο κάτω, περισσότερο ως πείραμα και όχι επιστημονικό ισχυρισμό.

Δοκιμές

Φαίνεται ότι όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την μπαταρία στον φορητό υπολογιστή ή στο tablet των Windows που έχουν, μπορεί να θέλουν να παραμείνουν στα Windows 10 για κάποιο χρονικό διάστημα. Τρεις εκδόσεις των Windows 11 έδειξαν το σχεδόν πανομοιότυπο αποτέλεσμα, επιτυγχάνοντας περίπου τρεις ώρες ζωής υπό την πίεση του κριτηρίου αναφοράς PCMark10 Extended.

Όσον αφορά τα Windows 10, το λειτουργικό σύστημα «προηγούμενης γενιάς» της Microsoft έδειξε σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα, επιβιώνοντας για επιπλέον 18 λεπτά. Αυτό μπορεί να σας ακούγεται όχι και τόσο εντυπωσιακό, αλλά είναι μια αύξηση 11% κάτω από ένα stress test. Η κατά 11% χειρότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν είναι τίποτα για να κοροϊδεύουμε, ειδικά για το λειτουργικό σύστημα που πολλοί θεωρούν απλώς μια νέα έκδοση των Windows 10.

  1. Windows 10 – 3 ώρες και 12 λεπτά
  2. Windows 11 Dev – 3 ώρες και 3 λεπτά
  3. Windows 11 2022 Update – 3 ώρες και 2 λεπτά
  4. Windows 11 21H2 – 2 ώρες και 54 λεπτά

Ένα μέρος της δοκιμής της αποτελεσματικότητας του προγράμματος περιήγησής, μας αποδεικνύει επίσης ότι τα Windows 10 είναι καλύτερα στο να σας προσφέρουν την καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η εκτέλεση ενός βίντεο YouTube 1080p στον Microsoft Edge αποκάλυψε παρόμοια αποτελέσματα—όταν εκτελούσαμε τα Windows 10, ο φορητός υπολογιστής άντεξε 35 λεπτά περισσότερο από τα Windows 11.

  1. Windows 10 – 5 ώρες και 24 λεπτά
  2. Windows 11 Dev – 4 ώρες και 55 λεπτά
  3. Windows 11 21H2 – 4 ώρες και 53 λεπτά
  4. Windows 11 2022 Update – 4 ώρες και 50 λεπτά

Τελικό Συμπέρασμα

Τα Windows 11 είναι αναμφισβήτητα ένα καλό λειτουργικό σύστημα και η τελευταία ενημέρωση χαρακτηριστικών του το κάνει ακόμα καλύτερο. Ωστόσο, ακόμη και ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία, πολλοί χρήστες θεωρούν τα Windows 11 ακατέργαστα, και όχι χωρίς λόγους. Εκτός από το ότι λείπουν ορισμένες δυνατότητες που δεν θα έπρεπε να είχε αφαιρέσει η Microsoft, τα Windows 11 φαίνεται να είναι χειρότερα στην ενεργειακή απόδοση σε ορισμένες διαμορφώσεις υλικού. Η ίδια η Microsoft λέει ότι τα Windows 10 είναι “ένα εξαιρετικό μέρος για να είσαι”, οπότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια δικαιολογία κάποιος για να θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το παλιό λειτουργικό σύστημα λίγοοοοοοο περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, η διαφορά του 10% δεν φαίνεται σαν κάτι το εξωπραγματικό. Μπορείτε να μειώσετε την απώλεια προσαρμόζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης, τροποποιώντας τη λειτουργία τροφοδοσίας ή χρησιμοποιώντας πρόσθετες λειτουργίες σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η εξοικονόμηση μπαταρίας στο Microsoft Edge, η οποία αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης του χρόνου μπαταρίας. Τα Windows 11 διαθέτουν επίσης τη δυνατότητα Δυναμικού Ρυθμού ανανέωσης σε συσκευές με οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης που μπορούν να εξοικονομήσουν μέρος της μπαταρίας μειώνοντας τον ρυθμό ανανέωσης χωρίς αισθητή υποβάθμιση στην ομαλότητα της εικόνας.

Τέλος, υπάρχουν πελάτες που αγαπούν τα Windows 11 και τις δυνατότητές τους, επομένως η ελαφρώς χειρότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μια αποδεκτή αντιστάθμιση για τη λειτουργία των πιο πρόσφατων λειτουργικών συστημάτων με πολύ καλύτερη διεπαφή χρήστη, υποστήριξη εφαρμογών Android, βελτιωμένη συνέπεια (Windows 8-styled volume/ το ρυθμιστικό φωτεινότητας τελικά εξαφανίστηκε), νέες δυνατότητες παραγωγικότητας, σημαντικά βελτιωμένη προσβασιμότητα και βελτιώσεις στα παιχνίδια. Τα Windows 11 δεν θα κάνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας δύο φορές χειρότερη από τα Windows 10, επομένως ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε. Αν και υπάρχουν διάσπαρτα παράπονα σχετικά με την υποβάθμιση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, δεν έχουμε ακούσει ευρέως διαδεδομένες αναφορές ότι τα Windows 11 προκαλούν κρίσιμη ζημιά σε μια συσκευή με κατά τα άλλα αξιοπρεπή διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Όσοι βρίσκονται στα πρόθυρα της αναβάθμισης θα πρέπει επίσης να θυμούνται ότι η Microsoft επιτρέπει την επιστροφή στα Windows 10 χωρίς επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος και όλων των εφαρμογών (εκτός εάν κάνετε εκκαθάριση δίσκου). Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι τα Windows 11 δεν παρέχουν προς το παρόν αυτό το κάτι, υπάρχει ένας άλλος λόγος να παραμείνετε με τα Windows 10. Η Microsoft θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Windows 10 μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, επομένως έχετε άλλα τρία χρόνια για να αποφασίσετε και η Microsoft έχει άλλα τρία χρόνια για να κάνουν τα Windows 11 (ή ό,τι άλλο ακολουθεί) καλύτερα στη διαχείριση της μπαταρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο