19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή στα άγνωστης προέλευσης μηνύματα που έρχονται στο κινητό σας τηλέφωνο

Με γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα προσπαθούν πλέον οι χάκερ να υποκλέψουν τα τραπεζικά και άλλα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και βιομετρικά, ανυποψίαστων ανθρώπων. Οι χάκερ στέλνουν ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ενός ατόμου στο οποίο αναφέρεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον τραπεζικό του λογαριασμό και του ζητούν να πατήσει το διαδικτυακό σύνδεσμο (link) που υπάρχει στο μήνυμα για να μάθει περισσότερα. Αν ο παραλήπτης του μηνύματος πατήσει τον σύνδεσμο έχει ουσιαστικά ανοίξει την πόρτα στον χάκερ ο οποίος θα εισβάλει στο κινητό τηλέφωνο και θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και αρχεία της συσκευής και του κατόχου της.

Αν μάλιστα ο παραλήπτης του μηνύματος κάνει το λάθος να πληκτρολογήσει στον σύνδεσμο τους τραπεζικούς του κωδικούς θα κάνει τον χάκερ διπλά χαρούμενο και κερδισμένο. Καμία τράπεζα και καμία (νόμιμη) εταιρεία δεν επικοινωνεί με τους πελάτες της μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο ζητώντας πληροφορίες για τους λογαριασμούς τους ή άλλα παρόμοια δεδομένα μέσω γραπτών μηνυμάτων. Αν λοιπόν κάποιος λάβει ένα τέτοιου είδους μήνυμα δεν πρέπει να κάνει καμία κίνηση και θα πρέπει να επικοινωνήσει ο ίδιος με την τράπεζα ή την εταιρεία για να διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Άλλη τακτική που χρησιμοποιούν εσχάτως οι χάκερ είναι να στέλνουν γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα που αναφέρουν στον παραλήπτη να απαντήσει στο μήνυμα για να παραλάβει κάποιο δέμα για το οποίο όμως δεν γνωρίζει κάτι ή να απαντήσει στο μήνυμα γιατί υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση που τον αφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις τα μηνύματα αυτά είναι προϊόν τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και συνδέονται με εικονικά τηλεφωνικά κέντρα και αν κάποιος κάνει το λάθος να απαντήσει στο μήνυμα και επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο καταγράφεται η φωνή του η οποία στη συνέχεια μπορεί να γίνει αντικείμενο κακόβουλης χρήσης από τους χάκερ.

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα ευρήματα της έρευνας που έγινε για αυτό ακριβώς το θέμα στις ΗΠΑ. Όπως διαπιστώθηκε οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ δέχονται 376 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα προερχόμενα από χάκερ ημερησίως. Όπως φαίνεται είναι αρκετοί οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ που είναι απρόσεκτοι και απαντούν σε αυτά τα μηνύματα με αποτέλεσμα τα κέρδη των χάκερ να είναι τεράστια. Το 2021 εκτιμάται ότι οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν στις ΗΠΑ περίπου δέκα δισ. δολάρια από απάτες μέσω γραπτών μηνυμάτων.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο