Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη ζωή παντού στον πλανήτη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εκτιμά ο συνιδρυτής της Microsoft και ένθερμος υποστηρικτής της ασφαλούς χρήσης της πρωτοποριακής τεχνολογίας, Μπιλ Γκέιτς.
Σε συνέντευξή του στο CNN, δεν παραβλέπει τους φόβους για κατάργηση θέσεων εργασίας αλλά επισημαίνει πως, ιστορικά, με κάθε νέα τεχνολογία πρώτα εκφράζονται οι ανησυχίες και στη συνέχεια διαφαίνονται οι νέες ευκαιρίες.
«Οπως συνέβη με την παραγωγικότητα της γεωργίας το 1900, ο κόσμος έλεγε “τι θα κάνουν οι άνθρωποι;” Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν πολλά νέα πράγματα, πολλές νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι όταν όλοι έκαναν αγροτικές εργασίες. Ετσι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση».
Ο Γκέιτς προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή όλων ευκολότερη, δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο της ιατρικής όπου η Α.Ι. θα βοηθήσει τους γιατρούς με το τυπικό – γραφειοκρατικό σκέλος. «Είναι μέρος της δουλειάς που δεν τους αρέσει και μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικό».
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πολύ νέο εξοπλισμό (hardware), ο Γκέιτς παρατήρησε πως η πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται μέσω του κινητού τηλεφώνου και του υπολογιστή που ήδη διαθέτουμε οι περισσότεροι.
Στο ChatGPT-4 της OpenAI οι βελτιώσεις είναι «δραματικές» επειδή το σύστημα «μπορεί να διαβάζει και να γράφει ουσιωδώς», οπότε «είναι σχεδόν σαν να έχουμε έναν υπάλληλο που είναι δάσκαλος, δίνει συμβουλές υγείας, βοηθά στη συγγραφή κώδικα και εξυπηρετεί στις κλήσεις τεχνικής υποστήριξης», περιγράφει ο Γκέιτς προεξοφλώντας ότι η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στους κλάδους της εκπαίδευσης ή της ιατρικής θα είναι «φανταστική».
Η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και ο Γκέιτς παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της τεχνολογικής εταιρείας.
Μέσα από το ίδρυμά του προσπαθεί, όπως λέει, να μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να ωφεληθούν οι πιο φτωχές χώρες από τις εξελίξεις, σε σύγκριση με τις πιο ισχυρές. «Εξάλλου, οι ελλείψεις σε γιατρούς και δασκάλους είναι πολύ πιο έντονες στην Αφρική από ό,τι στη Δύση», καταλήγει.