Για πρώτη φορά από την κυκλοφορία των Windows 11 το 2021, το ποσοστό χρήσης του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft ξεπέρασε αυτό των Windows 10 μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας Steam.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας hardware του Steam για τον Αύγουστο, η χρήση των Windows 11 έφτασε το 49%, σημειώνοντας αύξηση άνω του 3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Η άνοδος των Windows 11 συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πτώση της χρήσης των Windows 10, η οποία μειώθηκε κατά περίπου 3% φτάνοντας το 47%. Παράλληλα, η χρήση των macOS και Linux στο Steam παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Η τάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους χρήστες του Steam. Σύμφωνα με στοιχεία της StatCounter, το μερίδιο αγοράς των Windows 11 στο διαδίκτυο αυξήθηκε από περίπου 23% τον Ιούλιο του 2023 σε σχεδόν 32% τον Αύγουστο του 2024.
Παρά την πρόσφατη άνοδο, ο ρυθμός υιοθέτησης των Windows 11 υπήρξε βραδύτερος σε σύγκριση με τον προκάτοχό τους. Σύμφωνα με μια διαρροή τον Οκτώβριο, τα Windows 11 χρησιμοποιούνταν από περισσότερες από 400 εκατομμύρια συσκευές εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, ενώ τα Windows 10 έφτασαν αυτό το ορόσημο μέσα σε ένα χρόνο, τα Windows 11 χρειάστηκαν δύο χρόνια.
Η διαφορά αυτή οφείλεται εν μέρει στις αυστηρές απαιτήσεις υλικού που έθεσε η Microsoft για τα Windows 11. Κατά την κυκλοφορία τους τον Οκτώβριο του 2021, η εταιρεία απαιτούσε την ύπαρξη τσιπ ασφαλείας TPM και επεξεργαστών που κυκλοφόρησαν από το 2018 και μετά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια υπολογιστές να μην μπορούν να αναβαθμιστούν, παρά το γεγονός ότι η αναβάθμιση προσφερόταν δωρεάν στους χρήστες των Windows 10.
Η κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εποχή των Windows 10, όπου η δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7 και Windows 8 δεν είχε τόσο αυστηρούς περιορισμούς υλικού, επιτρέποντας σε εκατομμύρια χρήστες να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν νέες.
Καθώς η Microsoft σχεδιάζει να τερματίσει την υποστήριξη για τα Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει τις επιχειρήσεις για τη συνέχιση της χρήσης του λειτουργικού συστήματος μετά από αυτή την ημερομηνία. Επιπλέον, για πρώτη φορά, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για πρόσθετες ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10, αν και η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις τιμές για τους μεμονωμένους χρήστες.