Πίσω όταν η Nvidia ανακοίνωνε τις προθέσεις να αγοράσει ARM και πολλοί αναλυτές της βιομηχανίας εξέφρασαν αμέσως την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση της αρχιτεκτονικής ARM που μπορεί να μην παραμείνει ανοιχτή πηγή για πολύ καιρό, η SiFive βγήκε με μεγάλη ώθηση για την αρχιτεκτονική CPU RISC-V ως μια πραγματική εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα. Παρόμοια με την πρωτοβουλία Windows-on-ARM, η SiFive υποσχέθηκε να προσφέρει μια πλατφόρμα υπολογιστή γενικής χρήσης που θα επέτρεπε στους προγραμματιστές λογισμικού να προσαρμόσουνε τον κώδικα που βασίζεται στα Windows και Linux για τους επεξεργαστές RISC-V. Χρειάστηκε μόνο λίγους μήνες στη SiFive για να βγει η πρώτη μητρική πλακέτα υπολογιστή που ονομάζεται HiFive Unmatched, η οποία βασίζεται στο U7 SoC. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κοινότητα RISC-V δεν είναι τόσο μεγάλη, η ανάπτυξη στην πλατφόρμα PC δεν είναι ακριβώς γρήγορη. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η Nvidia κατάφερε πρόσφατα να ενεργοποιήσει την υποστήριξη στην RTX 3000 για φορητούς υπολογιστές που βασίζονται σε ARM και, σχεδόν την ίδια στιγμή, ένας ενθουσιώδης RISC-V κατάφερε να κάνει ένα AMD RX 6700 XT να λειτουργεί σε σύστημα HiFive Unmatched που βασίζεται σε Linux.
Αυτό είναι ουσιαστικά ένα διπλό ορόσημο για την κοινότητα RISC-V. Το Hackster.io αναφέρει ότι ο επιστήμονας υπολογιστών René Rebe κατάφερε πρώτα να κάνει το HiFive Unmatched να τρέχει Linux και στη συνέχεια πρόσθεσε υποστήριξη για την Radeon RX 6700 XT GPU μέσω του προγράμματος οδήγησης Mesa Gallium 21.1.5. Προφανώς, το U7 SoC δεν υποστηρίζεται σωστά στο Linux, αλλά ο Rebe μπόρεσε να δουλέψει τη μαγεία του και να επιδιορθώσει τον πυρήνα του Linux για να υποστηρίξει τόσο την αρχιτεκτονική RISC-V όσο και την RDNA2 GPU, σε περίπου 10 ώρες. Η GPU δεν είναι πλήρως λειτουργική ακόμη. Μπορεί να εμφανίσει το GUI, μπορεί να αποδώσει 3D γραφικά σε επιταχυνόμενη λειτουργία και επίσης να αποκωδικοποιήσει βίντεο υψηλής ανάλυσης, αλλά δεν μπορεί να τρέξει παιχνίδια. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που δεν διευκολύνεται από την ίδια την ομάδα SiFive.
Με λίγο περισσότερη δουλειά, το RISC-V μπορεί να γίνει μια σοβαρή εναλλακτική λύση για το ARM και ακόμη και τις αρχιτεκτονικές X64. Το HiFIve Unmatched προσφέρει ήδη υποστήριξη για τις περισσότερες από τις δημοφιλείς διεπαφές υπολογιστών, όπως PCIe 3.0, M.2 και USB, οπότε όλα έρχονται στις εξελίξεις κωδικοποίησης ειδικά για την CPU, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρύτερη συμβατότητα με το Linux και τελικά τα Windows.
[signoff]