Παρά τα ανησυχητικά δημοσιεύματα που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Apple πρόκειται να περνά από “κόσκινο” όλα τα μηνύματα που στέλνονται μέσω του iMessages για τον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), ο τεχνολογικός κολοσσός διαβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του.
Ωστόσο, σχεδιάζει να “σκανάρει” όλες τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες των συσκευών της στο iCloud, χρησιμοποιώντας έναν κώδικα που συγκρίνει “hash” των φωτογραφιών τους με hashes φωτογραφιών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων όπως αυτή που διατηρεί το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (NCMEC) των ΗΠΑ. (Το hash είναι κάτι σαν μοναδική αριθμητική αναπαράσταση μιας εικόνας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές μπορούν να διαπιστώσουν εάν μία φωτογραφία είναι ίδια με μία άλλη. Σε περίπτωση αντιστοίχισης, η φωτογραφία θα ελέγχεται από ειδικό κλιμάκιο υπαλλήλων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όντως πρέπει να γίνει αναφορά στο NCMEC και στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές).
Οι διευκρινίσεις της εταιρείας
Δεδομένου ότι η Apple σχεδιάζει αυτός ο έλεγχος των φωτογραφιών να γίνεται στις συσκευές των χρηστών, ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα είδος “πίσω πόρτας”. Ωστόσο, η Apple σε ανακοίνωσή της προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που γίνεται αυτή η σάρωση των φωτογραφιών και να ξεκαθαρίσει την σύγχυση που έχει προκαλέσει η είδηση αυτή.
Ενδεχομένως, η σύγχυση να πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι η Apple ανακοίνωσε τη χρήση δύο τεχνολογιών. Παράλληλα με τη σάρωση (CSAM), ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κυκλοφορήσει μια ενημέρωση για το λειτουργικό της iOS που περιλαμβάνει μια λειτουργία που ανιχνεύει πότε πρόκειται να αποσταλεί μια φωτογραφία γυμνού περιεχομένου από ή σε μια συσκευή iPhone που ανήκει σε παιδί.
Η εταιρεία διευκρινίζει ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα διενεργούνται στην συσκευή, προσθέτοντας ότι η ίδια δεν βλέπει ποτέ τις φωτογραφίες. Η δεύτερη λειτουργία ανίχνευσης θα λειτουργεί μόνο σε κινητές συσκευές που διαθέτουν παιδικό λογαριασμό στην εφαρμογή “Family Sharing”.
“Η Apple δεν αποκτά ποτέ πρόσβαση σε στοιχεία επικοινωνίας ως αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας στην εφαρμογή μηνυμάτων”, αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή αυτή δεν καταργεί την end-to-end κρυπτογράφηση.
“Όταν ένας παιδικός λογαριασμός στέλνει ή λαμβάνει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, η φωτογραφία θα θολώνει και το παιδί θα προειδοποιείται, ενώ θα εμφανίζονται χρήσιμες ενέργειες και θα διαβεβαιώνεται ότι είναι εντάξει αν δεν θέλει να δει ή να στείλει τη φωτογραφία. Ως πρόσθετη προφύλαξη, στα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να ενημερωθούν ότι, για προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι θα παραμείνουν ασφαλή, οι γονείς τους θα λάβουν σχετικό μήνυμα αν δουν τη φωτογραφία”, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Πώς να σταματήσετε τη σάρωση των φωτογραφιών σας από την Apple
Δεδομένου ότι η σάρωση CSAM πραγματοποιείται μόνο σε φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο iCloud, υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να εμποδίσετε την Apple να περνά από μικροσκόπιο τις φωτογραφίες της: Απενεργοποιείτε την επιλογή αποθήκευσης των φωτογραφιών στο cloud.
Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας, επιλέγεται “Φωτογραφίες” και στη συνέχεια απενεργοποιείται την επιλογή “Φωτογραφίες iCloud”. Η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, οπότε θα χρειαστεί να απενεργοποιηθεί εάν είστε νέος χρήστης.
Η απενεργοποίηση της επιλογής σημαίνει, φυσικά, ότι θα έχετε πολύ μικρότερο αποθηκευτικό χώρο για τις φωτογραφίες σας, εκτός εάν είστε κάτοχος μιας από τις πιο ακριβές συσκευές iPhone που διαθέτουν μεγαλύτερη αποθηκευτικό χώρο.
Δεν θα υποκύψει στις κυβερνητικές πιέσεις
Η Apple, παράλληλα, στην ανακοίνωσή της προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους των χρηστών της για τις κυβερνητικές πιέσεις που δέχεται να εντοπίζει και άλλο περιεχόμενο που δεν σχετίζεται με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Οι συγκεκριμένοι φόβοι εδράζονται στο ενδεχόμενο η Κίνα να πιέσει τον τεχνολογικό κολοσσό να εντοπίζει φωτογραφικό περιεχόμενο διαφωνούντων.
“Η Apple δεν θα κάνει δεκτή οποιαδήποτε τέτοια απαίτηση”, ξεκαθαρίζει ο τεχνολογικός κολοσσός. “Έχουμε δεχθεί στο παρελθόν αιτήματα να προβούμε σε εξουσιοδοτημένες από κυβερνήσεις αλλαγές που περιορίζουν το απόρρητο των χρηστών και έχουμε απορρίψει κατηγορηματικά αυτές τις απαιτήσεις. Θα συνεχίσουμε να αρνούμαστε και στο μέλλον”, επισημαίνει η εταιρεία.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman