18.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

MyTeka: Ένσημα στο κινητό με κωδικούς TaxisNet

Εντός καλοκαιριού αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το MyTΕΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΚΑ Μέσω του MyTEKA, οι ασφαλισμένοι αποκτούν πρόσβαση μέσα από τον υπολογιστή, το tablet και το κινητό, στον ατομικό λογαριασμό τους, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στον ατομικό λογαριασμό παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για την εξέλιξη των αποταμιεύσεων, τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, τις αποδόσεις των επενδύσεων 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.

MyTeka: Με κωδικούς TaxisNet τα ένσημα στο κινητό

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να λειτουργήσει ορθά το ΤΕΚΑ. Το τρέχον χρονικό διάστημα αναπτύσσονται οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές και διασυνδέονται τα πληροφοριακά συστήματα ΕΦΚΑ και ΤΕΚΑ, καθώς ο ΕΦΚΑ είναι αυτός που συλλέγει τις εισφορές της νέας επικουρικής ασφάλισης.

Μέσα στο 2022 το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ γύρω στους 50.000-60.000 νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης. Ενώ το 2023 αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά διότι, πέραν των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασία στο 2023, θα ενταχθούν προαιρετικά στο ΤΕΚΑ και ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών που είτε είναι τώρα ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης.

Έλεγχος καταβολής εισφορών

Μετά την αποκατάσταση της υποβολής των ΑΠΔ, θα ξεκινήσει ο έλεγχος των δηλωθέντων και καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προς το ΤΕΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πρέπει να αποδίδουν τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ταυτόχρονα με την υποβολή των ΑΠΔ, προκειμένου να πιστώνονται στους ατομικούς τους κεφαλοποιητικούς λογαριασμούς. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ. Η δημιουργία κεφαλαιοποιητικού συστήματος προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού για την μελλοντική πραγματοποίηση επενδύσεων.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου θα χαράσσει την στρατηγική των επενδύσεών του. Το ΤΕΚΑ θα αναπτύξει εσωτερικά, μέσω της Διεύθυνσης Επενδύσεων του Ταμείου, ισχυρή επενδυτική ομάδα διαχείρισης από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες διαχειριστές, η οποία σε συνεργασία με εξωτερικούς διαχειριστές θα υλοποιεί την καθορισμένη επενδυτική στρατηγική με τον βέλτιστο τρόπο για το συμφέρον των ασφαλισμένων.

Κατηγορίες ασφαλισμένων

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α) Ασφαλισμένοι που εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – παλαιό επικουρικό.

Για αυτούς τους ασφαλισμένους δεν αλλάζει τίποτα. Εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, τα ασφαλιστικά τους στοιχεία για όλους του κλάδους ασφάλισης και οι αναλογούσες εισφορές απεικονίζονται στην ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Οι εισφορές αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της 30ψήφιας ταυτότητα πληρωμής (ΤΠΤΕ) e-ΕΦΚΑ.

Β) Ασφαλισμένοι που υπάγονται στο ΤΕΚΑ για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης – νέο επικουρικό.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων, απαιτείται διαφορετική διαχείριση. Θα πρέπει να υποβληθούν δύο ΑΠΔ για την ίδια μισθολογική περίοδο:

Η ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, στην οποία επιλέγεται/χρησιμοποιείται κωδικοποίηση που δεν περιλαμβάνει τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης
Η ΑΠΔ ΤΕΚΑ, για την απεικόνιση της ασφάλισης του επικουρικού κλάδου (με τις ίδιες ωστόσο λειτουργικότητες με την ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ).
Οι εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της ΤΠΤΕ e-ΕΦΚΑ, ενώ οι εισφορές υπέρ ΤΕΚΑ αποδίδονται μέσω νέας ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ.

Η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ (κανονικής ή συμπληρωματικής) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ». Η είσοδος στην εφαρμογή θα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που αποδίδονται στους εργοδότες κατά την πιστοποίησή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.

Από 1/1/2022 όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας), θα υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο