19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Axon: Σε αναστολή το σχέδιο κατασκευής drones με tasers για τα σχολεία

Η εταιρεία φέρεται να πρότεινε drones-σοκ για ευρεία χρήση σε σχολεία. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Πολλά, σύμφωνα με το συμβούλιο δεοντολογίας της εταιρείας, εννέα από τα μέλη του οποίου παραιτήθηκαν λόγω της ιδέας. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις φρικτές εθνικές τραγωδίες τοποθετώντας ένα taser σε ένα drone», δήλωσε ένα από τα μέλη.

Τα drones, εξοπλισμένα με taser, θα ήταν προεγκατεστημένα στο ταβάνι των τάξεων των σχολείων, έτσι ώστε ένας αστυνομικός να μπορεί να το εκτοξεύσει άμεσα μέσα σε δευτερόλεπτα από κάποια πιθανή έναρξη πυροβολισμών, πιλοτάροντάς το μέσω ειδικών αεραγωγών – σε κλειδωμένες τάξεις – ζαλίζοντας τον ένοπλο με εκκενώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φωνάζοντας εντολές όπως: «Μείνε κάτω αλλιώς θα χτυπηθείς ξανά».

Η Axon αναστέλλει το σχέδιο της για κατασκευή drones εξοπλισμένων με tasers για χρήση στα σχολεία

Αυτή τουλάχιστον, ήταν η πρόταση που υποστήριξε η γιγαντιαία – συμβεβλημένη με την αστυνομία – εταιρεία Axon, την περασμένη εβδομάδα μετά τη σφαγή στο σχολείο Uvalde. Πλέον η εταιρεία έχει σταματήσει το έργο μετά τη μαζική παραίτηση των ίδιων της συμβούλων, οι οποίοι το χαρακτήρισαν ως μια δυστοπική φαντασίωση που θα μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα σχολεία και να τραυματίσει τα παιδιά.

Εκτίμησαν ότι τα drones-σοκ, θα μπορούσαν να πλήξουν αθώους μαθητές ή να αλλοιωθούν από χάκερ, βανδάλους ή την αστυνομία. Ακόμη και αν αναπτύσσονταν κατάλληλα, μπορεί να μην ήταν αρκετά για να εξουδετερώσουν έναν ένοπλο. Το πρόβλημα στο Uvalde, σημείωσαν κάποιοι, δεν ήταν η έλλειψη δύναμης πυρός – δεκαεννέα αστυνομικοί περίμεναν έξω από την πόρτα της τάξης για 47 λεπτά, πιστεύοντας λανθασμένα ότι τα παιδιά μέσα δεν κινδύνευαν πλέον. «Είναι προφανώς κακή ιδέα να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των σχολείων. Θέλω να πω, ότι είναι παράλογο», είπε ο Ryan Calo, ένα από τα εννέα μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου δεοντολογίας της Axon για την τεχνητή νοημοσύνη που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι επικριτές είπαν ότι η ιδέα ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στον τομέα ασφαλείας – που συνήθως χρωματίζει την ανταπόκριση του έθνους στους μαζικούς πυροβολισμούς, υποσχόμενη μια αβάσιμη αίσθηση ασφάλειας, αντί για πραγματική ασφάλεια, σε μια τραγωδία που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο συχνά από οπουδήποτε αλλού στη γη.

Αντί να συζητήσουν τον περιορισμό των όπλων, οι εταιρείες ώθησαν τους νομοθέτες να επικεντρωθούν οπουδήποτε αλλού, πουλώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, λογισμικό σχολικής επιτήρησης, σαρωτές αναγνώρισης προσώπου και άλλα συστήματα που – σύμφωνα με τους επικριτές – είναι αντιδραστικά, προβληματικά και αναποτελεσματικά για να σταματήσουν μελλοντικές σφαγές.

Η Axon, η οποία κατασκευάζει μια ποικιλία tasers με τη γενική ονομασία «ενεργειακά όπλα», αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Ο Rick Smith, ιδρυτής και επικεφαλής της, δήλωσε ότι η απάντηση του συμβουλίου στην πρόταση «μας έδωσε μια ευκαιρία για βαθύτερη εκτίμηση των περίπλοκων και σημαντικών παραγόντων» που σχετίζονται με τα drones στα σχολεία και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω ότι το πάθος μας για την εύρεση νέων λύσεων προκειμένου να σταματήσουμε τους μαζικούς πυροβολισμούς μας ώθησε να προχωρήσουμε γρήγορα και να μοιραστούμε τις ιδέες μας».

Αν και προηγουμένως είχε επισημάνει ότι το σύστημα θα μπορούσε να είναι λειτουργικό μέσα σε δύο χρόνια, προχώρησε σε δήλωση ότι η ιδέα είναι ακόμη «πολύ μακριά» και ότι η εταιρεία χρειάζεται να ερευνήσει εάν τέτοια drones είναι «βιώσιμα». Ο Smith πρόσθεσε ότι ήταν «ατυχές» που τα μέλη του συμβουλίου παραιτήθηκαν προτού η εταιρεία «είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις τεχνικές τους ερωτήσεις» και ότι θα συνεχίσει να «αναζητά διαφορετικές προοπτικές» που να συμβουλεύουν την εταιρεία για άλλες, παρόμοιες τεχνολογικές ιδέες.

Όμως, σε μια επιπρόσθετη δήλωση τους, τα παραιτηθέντα μέλη του συμβουλίου ανέφεραν ότι τα drones «που προτάθηκαν από την Axon ως λύση στο πρόβλημα των μαζικών πυροβολισμών, δεν είχαν καμία ρεαλιστική πιθανότητα να λύσουν το πρόβλημα και η πρόταση αυτή το μόνο που κατάφερε ήταν να αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας από πραγματικές λύσεις».

«Πριν από την ανακοίνωση της Axon, παρακαλέσαμε την εταιρεία να αποσύρει την πρόταση», συμπλήρωσαν τα μέλη. «Αλλά η εταιρεία προχώρησε με τρόπο που ξένισε πολλούς από εμάς, ως απάντηση στην τραγωδία των πυροβολισμών στο Uvalde και στο Buffalo. Είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει ο καθένας από εμάς», ολοκλήρωσαν.

Η Axon έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε συνάψεις συμβάσεων με την αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στην πώληση καμερών που φοριούνται στο σώμα και όπλων taser, που εκτοξεύουν ακτίνες ηλεκτροσόκ οι οποίες μπορούν να ζαλίσουν ένα άτομο και να το αναγκάσουν σε υποταγή. Η εταιρεία διαφημίζει τα tasers ως «λιγότερο θανατηφόρα», αν και μια έρευνα της USA Today πέρυσι, ανέφερε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λίγο μετά από το σοκ.

Η εταιρεία συγκάλεσε το συμβούλιο δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης το 2018 όταν πρότεινε (αλλά τελικά αρνήθηκε) να ενεργοποιήσει την αναγνώριση προσώπου στις κάμερες σώματός, κάτι που οι επικριτές ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες εσφαλμένες ταυτοποιήσεις ή στην αυτοματοποιημένη παρακολούθηση διαμαρτυριών ή άλλων δημόσιων εκδηλώσεων. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οργουελικό κράτος μόνο για να βγάλουμε λεφτά», είπε τότε ο Smith σε συνέντευξή του στην Washington Post.

Οι απόψεις του συμβουλευτικού συμβουλίου δεν είναι δεσμευτικές και η εταιρεία είναι ελεύθερη να τις αγνοήσει. Όμως, ο ανεξάρτητος συνδυασμός αμειβόμενων τεχνικών και νομικών εμπειρογνωμόνων κατέληξε σε κάποιες παραγωγικές συζητήσεις με την Axon όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η εταιρεία επεδίωκε σαρωτές πινακίδων κυκλοφορίας και άλλα εργαλεία επιτήρησης, είπε ο Calo, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που ερευνά την σχέση τεχνολογίας και νόμου.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Axon είχε ρωτήσει το συμβουλευτικό συμβούλιο εάν τα drones – tasers θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν – από ηθικής σκοπιάς – σε ένα σενάριο όπου οι αστυνομικοί θα χρειάζονταν δυνατότητες τηλεχειρισμού, καθώς θα φοβούνταν για τη ζωή τους. Μετά από αρκετή συζήτηση, το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρές διασφαλίσεις προκειμένου να καταστήσει την ιδέα ακόμη και «απομακρυσμένα εύλογη».

Το συμβουλευτικό συμβούλιο κατέληξε, μετά από ψηφοφορία τον περασμένο μήνα, στην απόφαση ότι η εταιρεία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει με την ιδέα, λέγοντας ότι τα οπλισμένα drones θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση της συχνότητας των περιπτώσεων που η αστυνομία καταφεύγει στη βία «σε κοινότητες με υπερβολική αστυνόμευση και κοινότητες μειονοτήτων». Τα μέλη ετοίμασαν μια πλήρη έκθεση, η οποία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο, σχετικά με το εάν το έργο έπρεπε να διατεθεί στην αστυνομία. Εξεπλάγησαν όμως, όταν ο Smith ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία «ξεκινούσε επίσημα την ανάπτυξη» ενός drone που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολύ πιο εκτεταμένο ρόλο, για να σταματήσει» τους πυροβολισμούς στα σχολεία, με υποσχέσεις για εξουδετέρωση κινδύνου σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα».

Σε ένα σχετικό βίντεο που περιλάμβανε πλάνα αργής κίνησης ενός drone που εκτοξεύει ακτίνα taser, ο Smith είπε ότι η εταιρεία είχε ήδη κατασκευάσει συστήματα δοκιμών και είχε ξεκινήσει τη φάση σχεδιασμού για ένα σύστημα που προέβλεψε ότι θα χρειαζόταν περίπου δύο χρόνια για να αναπτυχθεί. Στα αρχικά σχέδια που κυκλοφόρησε η εταιρεία, το drone φαίνεται να έχει τέσσερις κάμερες, μια κάννη για εκτόξευση ακτίνων ηλεκτροσόκ, ένα μεγάφωνο και ένα «λέιζερ ακριβείας στόχου».

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

«Βαρέθηκα να περιμένω από τους πολιτικούς να λύσουν το πρόβλημα. Οπότε θα το λύσουμε εμείς», είπε ο Smith. Ο ίδιος έχει προωθήσει την ιδέα εδώ και χρόνια, έχοντας συμπεριλάβει την σε μια εικονογραφημένη νουβέλα με τίτλο «Το τέλος του Σκοτωμού», που δείχνει ένα drone να χτυπά ένοπλο που έχει επιτεθεί σε έναν παιδικό σταθμό. Σε μια συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων στο Reddit την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης, ο Smith είπε ότι ξέρει πως η ιδέα μπορεί να «ακούγεται τρελή» αλλά ότι προσφέρει κάποια οφέλη σε σχέση με τη «σημερινή λύση» για την αντιμετώπιση μαζικών πυροβολισμών που είναι : «ένας απλός ντόπιος αστυνομικός με όπλο».

Τα drones, είπε, θα εγκατασταθούν σε «σημεία εκτόξευσης» που θα τοποθετηθούν στην οροφή, όπως οι ανιχνευτές καπνού, και θα θωρακιστούν για να «αποτρέψουν τα παιδιά από το να τους πετούν πράγματα». Τα σχολεία, είπε, θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν «απλούς, χαμηλού κόστους αεραγωγούς» πάνω από τις πόρτες για να επιτρέψουν στα drones να πετούν σε κλειδωμένα δωμάτια, αν και παραδέχτηκε ότι η ιδέα θα μπορούσε να δημιουργήσει «ορισμένα ζητήματα ενεργοποίησης κώδικα πυρκαγιάς» λόγω της παρουσίας καπνού στο σύστημα εξαερισμού. Τα drones θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα με μέχρι και τέσσερις εκτοξευτήρες και να αποδίδουν ένα συνεχές φορτίο ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μπορούν να ακινητοποιήσουν τον επιτιθέμενο και να δώσουν χρόνο στους αμυνόμενους να αντιδράσουν. Θα ήταν μικρά και δύσκολο να πυροβοληθούν, έγραψε, και «αφού τελειώσουν οι εκκενώσεις, θα μπορούσαμε να το κατευθύνουμε ώστε να πέσει πάνω στον επιτιθέμενο προκειμένου να του αποσπάσει την προσοχή».

Τα σχολεία ή οι αστυνομικές υπηρεσίες, είπε, θα πλήρωναν περίπου 1.000 δολάρια το χρόνο για κάθε drone και η εταιρεία θα τα πουλούσε μόνο σε αγορές όπου «δεν θα χρησιμοποιούνται καταχρηστικά».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας απαγόρευσε το 2018 σε οποιονδήποτε να πετάει ένα οπλισμένο drone. Όμως, ο Smith είπε ότι τέτοιοι «νομικοί περιορισμοί» θα μπορούσαν να επιλυθούν με την πάροδο του χρόνου. Τα tasers και οι κάμερες σώματος, σημείωσε, ήταν επίσης παράνομα σε ορισμένες πολιτείες προτού η Axon αρχίσει να τα εμπορεύεται.

Η εταιρεία έχει «μια μακρά ιστορία εργασίας σε καταστάσεις όπου οι νόμοι δεν υποστήριζαν την τεχνολογία μας – και στη συνέχεια το έκαναν όταν οι άνθρωποι κατάλαβαν τι προσπαθούσαμε να κάνουμε», έγραψε.

Στη συνεδρία του Reddit, ο Smith ρωτήθηκε πώς θα χειριζόταν την αντίδραση των γονέων που δεν θα ήθελαν να πετάνε μηχανές φορτισμένες με ηλεκτρικά σοκ κοντά στα παιδιά τους. «Πολλοί γονείς πιθανότατα θα θεωρούσαν αυτή την κατάσταση πιο ασφαλή και άνετη από έναν ένοπλο φρουρό που σταθμεύει στο σχολείο», είπε.

Η ανταπόκριση στο Reddit ήταν καταιγιστική. Ορισμένοι σχολιαστές ανησυχούσαν ότι τα drones θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά προκειμένου να τιμωρήσουν μαθητές, να διαλύσουν μάχες ή διαμαρτυρίες κατά της αστυνομίας ή ότι θα οδηγούσαν σε ακούσιες περιπλοκές, όπως πχ. αύξηση των θυμάτων από ανεξέλεγκτους πυροβολισμούς ενός ενόπλου σε σοκ. Άλλοι θεώρησαν ότι η Axon εκμεταλλεύεται τη συγκίνηση της στιγμής για να προσελκύσει επενδυτές ή να πουλήσει ένα προϊόν. Είπαν επίσης ότι η πρόταση αποτελεί ένα θλιβερό σχόλιο για την αδύναμη απάντηση της Αμερικής σε μια εθνική κρίση.

«Το γεγονός ότι συζητάμε για drones στα σχολεία, είτε το κίνητρο είναι το κέρδος, είτε το γονικό ένστικτο, είτε και τα δύο, σημαίνει ότι η κοινωνία μας είναι ήδη αρκετά άρρωστη», έγραψε ένας σχολιαστής. Ένας άλλος έγραψε: «Σίγουρα, πάντα μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα αντί για τις βαθύτερες αιτίες».

[signoff]

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο