Όσο ισχυρά γυαλιά προστασίας και αν βάλουν στις οθόνες των smartphone οι εταιρείες, πάντα θα προτείνουν τη χρήση προστατευτικών οθόνης, και οι χρήστες θα εφαρμόζουν τέτοιες λύσεις, με ή χωρίς σύσταση από τους κατασκευαστές. Ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Φανταστείτε, το smartphone σας να είχε αυτοθεραπευόμενο γυαλί, τόσο στην οθόνη, όσο και στην πλάτη.
Εταιρείες εργάζονται ήδη στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, όπως έχουν αποκαλύψει καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Μέχρι το 2028, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, τα smartphone με οθόνες που μπορούν να επιδιορθώνουν μόνες τους μικρά χτυπήματα και γρατζουνιές μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.
Καθώς περιμένουμε αυτά τα smartphone με το αυτοθεραπευόμενο γυαλί, ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει γυαλί που μπορεί να αυτοεπιδιορθώνεται όταν έρχεται σε επαφή με νερό. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία ανακαλύφθηκε τυχαία ενώ μελετούσαν κάτι άλλο. Συνδυάζοντας αμινοξέα (πεπτίδια) με νερό, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν διαφανές και άκαμπτο γυαλί.
Αν αυτό το νέο είδος γυαλιού ραγίσει, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές σταγόνες νερού για να αυτοθεραπευτεί. Οι γρατζουνιές και τα βαθουλώματα εξαφανίζονται μετά την εφαρμογή υγρασίας. Ωστόσο, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει το ράγισμα του γυαλιού λόγω της ανεπάρκειας του νερού που συγκρατεί τα μόρια των πεπτιδίων.
Όσο συναρπαστική κι αν είναι αυτή η ανακάλυψη, υπάρχουν προκλήσεις για τη χρήση αυτού του νέου τύπου γυαλιού απευθείας στα smartphones. Η κατασκευή θα μπορούσε να είναι δύσκολη, καθώς η ουσία τείνει να σχηματίζει καμπύλες, και προφανώς κοστοβόρα. Οι ερευνητές ίσως χρειαστεί να ελέγξουν την καμπυλότητα από το αυτοθεραπευόμενο γυαλί ρυθμίζοντας τη συγκέντρωση του διαλύματος.
Εάν οι επιστήμονες μπορέσουν να βρουν τρόπους να αποτρέψουν το ράγισμα που προκαλείται από την αφυδάτωση και να ελέγξουν καλύτερα το τελικό σχήμα αυτού του πεπτιδικού γυάλινου υλικού, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες smartphone στο μέλλον. Οι συγκολλητικές ικανότητες αυτής της “γυάλινης κόλλας” θα μπορούσαν επίσης να διερευνηθούν περαιτέρω για άλλες εφαρμογές.