Οι νέες δυνατότητες των Google Maps, Search και Translate αξιοποιούν τη δύναμη της AI.
Google Translate
Σύντομα, το Google Translate θα μας δίνει περισσότερες εναλλακτικές μεταφράσεις για μια λέξη/φράση, λαμβάνοντας υπόψιν τα διάφορα context στα οποία τις συναντάμε. Για παράδειγμα, η ελληνική λέξη «ερμηνεία» μπορεί να μεταφραστεί στα αγγλικά ως «interpretation» αλλά και ως «performance». Το Google Translate θα παρέχει, πλέον, περισσότερα παραδείγματα προτάσεων για τις διάφορες χρήσεις ενός όρου. Στις ερχόμενες εβδομάδας, θα δούμε την βελτιωμένη λειτουργικότητα σε γλώσσες όπως τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά και τα Ιαπωνικά.
Χάρης στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, το Google Lens είναι ήδη σε θέση να μεταφράζει κείμενο που εντοπίζει μέσα από το φακό της κάμερας. Σύντομα, θα επεκταθεί η λειτουργία μετάφρασης εικόνων ιστού, με περισσότερες επιλογές για τη μετάφραση κειμένου εντός εικόνων, διευρύνοντας αυτή τη λειτουργία σε όλους τους τρόπους αναζήτησης. Παράλληλα, η Google θα συνεχίσει να πειραματίζετε με εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης στο Translate για να προσφέρει «γρήγορες, πιο ακριβείς και δυναμικές μεταφράσεις στην εφαρμογή και σε όλο τον κόσμο».
Google Maps
Η «Εμβυθιστική Προβολή» είναι πλέον διαθέσιμη. Χρησιμοποιώντας τις προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη και την όραση υπολογιστή, η «Εμβυθιστική Προβολή» συνδυάζει δισεκατομμύρια Street View και εναέριες εικόνες για να δημιουργήσει ένα πλούσιο, ψηφιακό μοντέλο του κόσμου. Επιπλέον, παραθέτει στην οθόνη χρήσιμες πληροφορίες, όπως ο καιρός, η κίνηση και την πολυκοσμία μιας τοποθεσίας.
«Ας πούμε ότι σχεδιάζετε μια επίσκεψη στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ» εξηγεί η ανακοίνωση της Google. «Μπορείτε σχεδόν να πετάξετε πάνω από το κτίριο και να δείτε πού βρίσκονται πράγματα όπως οι είσοδοι. Μπορείτε να δείτε πώς είναι η περιοχή σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και πώς θα είναι ο καιρός. Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε πού τείνει να έχει περισσότερο κόσμο, ώστε να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε πού και πότε θα πάτε. Αν πεινάτε, κατεβείτε στο επίπεδο του δρόμου για να εξερευνήσετε κοντινά εστιατόρια και ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό για να κατανοήσετε γρήγορα την ατμόσφαιρα ενός σημείου προτού κάνετε την κράτησή σας.» Ουσιασττικά, η «Εμβυθιστική Προβολή» μας επιτρέπει να προηγηθούμε σε ένα πραγματικά τρισδιάστατο μοντέλο της τοποθεσίας, σε αντίθεση με το «ψευδές» 3D του Street View.
Το Immersive View ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Τόκιο. Και τους επόμενους μήνες, θα κυκλοφορήσει σε ακόμη περισσότερες πόλεις, όπως στο Άμστερνταμ, το Δουβλίνο, τη Φλωρεντία και τη Βενετία
Live View στο Maps
Σε περισσότερες χώρες θα γίνει διαθέσιμη και η αναζήτηση με Live View, το οποίο χρησιμοποιεί ΑΙ και «ενισχυμένη πραγματικότητα», για να μας βοηθήσει να βρούμε καταστήματα, ATM, σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και να δούμε τα ωράριά τους. Κοιτώντας, απλώς, μέσα από την κάμερα του κινητού μας, βλέπουμε εικονίδια να εμφανίζονται στην οθόνη, με πληροφορίες για όσα υπάρχουν γύρω μας. Πατώντας τα, μπορούμε να μεταβούμε στο χάρτη και να σχεδιάσουμε την πορεία μας. Το 2021, το Live View έγινε διαθέσιμο για εσωτερικούς χώρους στις ΗΠΑ, τη Ζυρίχη και το Τόκιο για να βοηθήσει με την πλοήγηση σε «δύσκολους χώρους». Χρησιμοποιεί βέλη που λειτουργούν με AR για να σας κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να μπορείτε να βρείτε γρήγορα τις πλησιέστερες τουαλέτες, σαλόνια, στάσεις ταξί, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και πολλά άλλα με σιγουριά.
Στους επόμενους μήνες το Live View για εσωτερικούς χώρους θα επεκταθεί σε περισσότερα από 1.000 νέα αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και εμπορικά κέντρα στη Βαρκελώνη, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μελβούρνη, Παρίσι, Πράγα, Σάο Πάολο, Σιγκαπούρη, Σίδνεϊ και Ταϊπέι.
Νέες δυνατότητες του Maps για τα ηλεκτρικά οχήματα
Η Google ανακοίνωσε, επιπλέον, νέες λειτουργίες του Maps για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων με ενσωματωμένο το Google.
To Maps θα προτείνει, πλέον, τις καλύτερες στάσεις για φόρτιση, σε κάθε διαδρομή που το απαιτεί. Για να διαμορφώσει τις προτάσεις αυτές λαμβάνει υπόψιν παράγοντες όπως η τρέχουσα κίνηση, το επίπεδο φόρτισης του οχήματος, αλλά και η προσδοκώμενη κατανάλωση.
Σταθμοί πολύ γρήγορης φόρτισης: Επιλέγοντας το φίλτρο φόρτισης «πολύ γρήγορο» το Maps εντοπίζει, συγκεκριμένα, σταθμούς που διαθέτουν φορτιστές 150 κιλοβάτ και άνω. «Για πολλά αυτοκίνητα, αυτό μπορεί να σας δώσει αρκετή ισχύ για να γεμίσετε και να επιστρέψετε στο δρόμο σε λιγότερο από 40 λεπτά», αναφέρει η ανακοίνωση της Google.
Σταθμοί φόρτισης στα αποτελέσματα αναζήτησης: Αν, παραδείγματος χάριν, αναζητάτε στο Maps ένα σουπερμάρκετ, τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας θα δείχνουν και ποια καταστήματα διαθέτουν σταθμούς φόρτισης. Έτσι, ο οδηγός ηλεκτρικού οχήματος θα μπορεί να επιλέξει ευκολότερα τον ιδανικό προορισμό.
Οδηγίες «με μια ματιά»
Σύντομα, δε θα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τη λειτουργία «ολοκληρωμένης πλοήγησης» για να παρακολουθούμε τη διαδρομή μας και να παίρνουμε οδηγίες στο Google Maps. Με τις «οδηγίες μιας ματιάς», όλες αυτές οι πληροφορίες, όπως ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης και οι οδηγίες για επόμενες στροφές, θα είναι διαθέσιμες από την αρχική επισκόπηση της διαδρομής ή την οθόνη κλειδώματος. Έτσι, θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τη διαδρομή μας, χωρίς να ξεκλειδώνουμε καν το κινητό, χωρίς απώλεια πληροφοριών. Οι «οδηγίες μιας ματιάς» αρχίζουν να κυκλοφορούν παγκοσμίως σε Android και iOS στους επόμενους μήνες και θα είναι συμβατές με τις Ζωντανές Δραστηριότητες στο iOS 16.1.
Google Search
Αναζήτηση Οθόνης και Πολλαπλή Αναζήτηση
Στους επόμενους μήνες έρχεται και η «αναζήτηση οθόνης». Μέσω του Google Lens «θα μπορείτε να αναζητήσετε όποια εικόνα ή όποιο βίντεο βλέπετε στις ιστοσελίδες και στις εφαρμογές που γνωρίζετε και αγαπάτε, όπως στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και βίντεο — χωρίς να χρειάζεται να βγείτε από το περιβάλλον της εφαρμογής και να διακόψετε την εμπειρία σας», εξηγεί η αντιπρόεδρος Elizabeth Reid.
«Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένας φίλος σας, σας στέλνει ένα μήνυμα που περιέχει ένα βίντεο το οποίο τον δείχνει να εξερευνά το Παρίσι. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με ένα μνημείο που εντοπίζετε στο παρασκήνιο, μπορείτε απλώς να πατήσετε παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας ή το κουμπί της αρχικής οθόνης στο Android κινητό σας (το οποίο με τον τρόπο αυτό ενεργοποιεί το Google Assistant) και, στη συνέχεια, να πατήσετε στην «οθόνη αναζήτησης». Έτσι, το Lens αναγνωρίζει το μνημείο ως Palais du Luxembourg — και μπορείτε να κλικάρετε για να μάθετε περισσότερα.»
Η λειτουργία «πολλαπλής αναζήτησης» μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αναζητήσεις με κείμενο και εικόνα ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή, η «πολλαπλή αναζήτηση» είναι διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές που έχουν Google Lens, παγκοσμίως. Τους επόμενους μήνες θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία «πολλαπλής αναζήτησης» σε συνδυασμό με την «αναζήτηση οθόνης» για να συγκεκριμενοποιήσουμε το ακριβές στοιχείο της εικόνας που θέλουμε να αναζητήσουμε και να συνδυάσουμε την αναζήτηση αυτή με μια αναζήτηση κειμένου. Για παράδειγμα, αν σε μια εικόνα με διάφορα ρούχα, εντοπίσουμε μια μπλούζα που μας αρέσει, μπορούμε να αναζητήσουμε ειδικά αυτήν και, χάρη στην «πολλαπλή αναζήτηση», να γράψουμε και το χρώμα στο οποίο θα θέλαμε να τη βρούμε.