Ένα ενδιαφέρον ερώτημα ήταν πάντα το αν και σε ποια έκταση ο πολιτισμός και η τεχνολογία αποτελούν ανταγωνιστικές τάσεις και συγκεκριμένα, αν η ανάπτυξη της τεχνολογίας απειλεί την επιθυμητή εξέλιξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά μάλλον αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη. Η τεχνολογία μπορεί να ασκήσει επίδραση στον πολιτισμό, όπως συμβαίνει με την εμφάνιση νέων μέσων επικοινωνίας, καθώς και να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού, μέσα από την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ή τη δημιουργία εργαλείων για την προώθησή της.
Αυτό δείχνει και η COSMOTE CHRONOS, η εφαρμογή που ενώνει τεχνολογία και πολιτισμό και προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν.
Χρησιμοποιώντας τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες AR, VR, ΑΙ και τις δυνατότητες του δικτύου 5G, η εφαρμογή φέρνει στην οθόνη της κινητής συσκευής επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στον 5ο αιώνα π.Χ., μαζί με ιστορικές πληροφορίες.
Στις αναπαραστάσεις συμπεριλαμβάνονται ο Παρθενώνας, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το τέμενος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και η Χαλκοθήκη που δεν σώζονται σήμερα καθώς και τα μνημεία της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Η εφαρμογή παρουσιάζει, επίσης, συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Οι αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Περιήγηση στην Ακρόπολη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου
Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το υψηλό επίπεδο φωτορεαλιστικότητας που επιτυγχάνεται, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τις μετεωρολογικές συνθήκες, σε πραγματικό χρόνο.
Ψηφιακή οδηγός-ξεναγός με τεχνητή νοημοσύνη
Καινοτομία της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή βοηθός – ξεναγός «Κλειώ». Με τη σύνδεση της συσκευής του χρήστη σε δίκτυο 5G, η Κλειώ μπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης να συνομιλήσει μαζί του σε πραγματικό χρόνο και να απαντήσει στα ερωτήματά του για τα σπουδαιότερα μνημεία της Ακρόπολης. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά, προσφέροντας, επίσης, την επιλογή ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi, η ξενάγηση παρέχεται αυτοματοποιημένη.
Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι δωρεάν για όλους, σε όλο τον κόσμο, και έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Για την υλοποίησή της εργάστηκε ομάδα ειδικών, που επιμελήθηκε τόσο το αρχαιολογικό και ιστορικό περιεχόμενο, όσο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες του app.
Η COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και στο Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε ελληνικά και αγγλικά.