Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες παγκοσμίως. Υπολογιστές, παιχνιδομηχανές, tablets και κινητά τηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά» και οι gamers δίνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Βέβαια, δεν είναι όλα τα παιχνίδια επιτυχημένα. Εκτιμάται ότι το 97% του τζίρου πηγαίνει μόλις στο 3% των βιντεοπαιχνιδιών. Έτσι, τα πιο δημοφιλή από αυτά κάνουν πωλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων αντιτύπων, ενώ ο τζίρος τους ξεπερνά πολλές δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες.
10. The Elder Scrolls V: Skyrim
Έτος κυκλοφορίας: 2011
Πωλήσεις: 30.000.000
Το Elder Scrolls είναι ούτως ή άλλως ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises και το Skyrim πήγε την επιτυχία σε άλλο επίπεδο. Οι εντυπωσιακές πωλήσεις εξηγούνται ότι είναι διαθέσιμο στις περισσότερες παιχνιδομηχανές αλλά και σε υπολογιστές ενώ και η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετικά θετική
09. Wii Sports Resorts
Έτος κυκλοφορίας: 2009
Πωλήσεις: 33.090.000
Ό,τι γράφει στον τίτλο του Wii είναι δεδομένη επιτυχία, μια και η κονσόλα της Nintendo είχε φανατικό κοινό για συγκεκριμένους τίτλους. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε ρεκόρ πωλήσεων γιατί ήταν η συνέχεια του ακόμη πιο επιτυχημένου Wii Sports, γιατί ερχόταν με νέο χειριστήριο Wii αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό.
08. Mario Kart Wii
Έτος κυκλοφορίας: 2008
Πωλήσεις 37.140.000
Το Mario Kart Wii είναι το παιχνίδι της οικογένειας των Mario Kart με τις περισσότερες πωλήσεις. Και αυτό παρόλο που δεν πήρε τις καλύτερες κριτικές. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι μαζί του ερχόταν και ένα πλαστικό τιμόνι, μέσα στο οποίο έμπαινε το χειριστήριο του Wii. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
07. Super Mario Bros
Έτος κυκλοφορίας: 1985
Πωλήσεις: 43.170.000
Τι να πεις για το Mario. Μια ολόκληρη γενιά έλιωσε στο Nintendo Entertainment System, μαζεύοντας νομίσματα και πασχίζοντας να σώσει την πριγκίπισσα. Και αν το συγκεκριμένο παιχνίδι κυκλοφορούσε και για άλλες παιχνιδομηχανές, είναι σίγουρο ότι οι πωλήσεις του θα ήταν πολλαπλάσιες.
06. Pokemon Red/Green/Blue/Yellow
Έτος κυκλοφορίας: 1996/1998
Πωλήσεις: 47.520.000
Τι να πρωτοπείς για το Pokemon, την τρέλα που «σάρωσε» Ιαπωνία, Ευρώπη και Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και επανήλθε κάποια χρόνια αργότερα με το Pokemon Go. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για τα πρώτα Pokemon που κυκλοφόρησαν για το Gameboy και το Gameboy Color τα οποία αθροιστικά ξεπέρασαν τα 47 εκατομμύρια κόπιες σε πωλήσεις.
05. PlayerUnknown’s Battlegrounds
Έτος κυκλοφορίας: 2017
Πωλήσεις: 50.000.000
Μπορεί σήμερα ο κόσμος να παίζει Fortnite και Apex Legends όμως το 2017 και το 2018 το PUBG μεσουρανούσε. Τόσο, ώστε να φτάσει τις 50 εκατομμύρια κόπιες, με τη βοήθεια του Twitch μου μετέφερε το streaming των παιχνιδιών σε άλλο επίπεδο. Το Fortnite δεν είναι στη λίστα ακριβώς επειδή είναι δωρέαν, άσχετο αν οι παίκτες τελικά ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα για skins.
04. Wii Sports
Έτος κυκλοφορίας: 2006
Πωλήσεις: 82.860.000
To πιο δημοφιλές παιχνίδι του Wii, ήταν για πολλούς ο βασικός λόγος να αγοράσουν την παιχνιδομηχανή της Nintendo. Υπήρχε μάλιστα πολύς κόσμος που αγόρασε το Wii μόνο γι’ αυτό τον τίτλο και παράτησε ολόκληρη την κονσόλα όταν τον βαρέθηκε. Επιπλέον, η επιτυχία του έγκειται στο γεγονός ότι ήταν εξίσου δημοφιλές ανάμεσα στους φανατικούς gamers αλλά και στους εντελώς casual παίχτες.
03. Grand Theft Auto V
Έτος κυκλοφορίας: 2014
Πωλήσεις: 100.000.000
Όταν κυκλοφόρησε, έκανε τζίρο 1 δισ. δολαρίων σε μόλις τρεις ημέρες. Τι άλλο να πεις για το φαινόμενο GTA V, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και εκτός gaming industry. Με διαφορά το πιο δημοφιλές παιχνίδι της ήδη αγαπημένης σειράς, η οποία με το ρεαλισμό αλλά και τη βία που εμπεριέχει έχει μια ξεχωριστή θέση σε ολόκληρο το gaming.
02. Minecraft
Έτος κυκλοφορίας: 2011
Πωλήσεις: 154.000.000
Το παιχνίδι που γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά και άλλαξε πολλά δεδομένα στο gaming. Με ιδιαίτερα γραφικά, ξεχωριστό gameplay και εκατομμύρια φανατικών οπαδών, το Minecraft είναι ένα παιχνίδι που θα θυμούνται οι 40άρηδες με νοσταλγία σε 20 χρόνια από τώρα.
01. Tetris
Έτος κυκλοφορίας: 1984
Πωλήσεις: 170.000.000
_
Αν δεν έχει κλείσει τα μάτια σου και βλέπεις τουβλάκια (το λεγόμενο Tetris Effect) δεν έχεις λιώσει αρκετά. Το παιχνίδι θρύλος απέδειξε ότι μια εξαιρετικά απλή ιδέα μπορεί να είναι εξίσου εθιστική. Κυκλοφόρησε σε όποια πλατφόρμα και παιχνιδομηχανή υπήρξε και ακόμα οι διάφορες βαριάντες του συγκαταλέγονται στα πιο ευπώλητα παιχνίδια σήμερα
[signoff]