Δεν είναι καινούργιο το πρόβλημα, αλλά ένα πείραμα αρκεί για να δείξει ότι είναι ακόμη υπαρκτό και επιζήμιο. Κάντε το εξής: ανοίξτε δύο μηχανές αναζήτησης στον υπολογιστή ή το κινητό σας, από τη μία την Google και από την άλλη μια εναλλακτική σε αυτήν την κυρίαρχη μηχανή, όπως το Bing, και πληκτρολογήστε ακριβώς την ίδια φράση στην μπάρα. Θα διαπιστώσετε αμέσως ότι τα αποτελέσματα στη μία και την άλλη περίπτωση είναι τόσο διαφορετικά, λες και τα κλειδιά αναζήτησης ήταν από άλλη κλειδαριά.
Πράγματι, κάτι τέτοιο είναι που συμβαίνει. Οι προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ήταν η απόλυτη σφυγμομέτρηση πάνω στις πραγματικές συνέπειες του filter bubble, για το οποίο αναλυτές και επικοινωνιολόγοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μια δεκαετία: με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι κυρίαρχες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter κλπ, λειτουργεί και ο αλγόριθμος της Google, αποκλείοντας και προωθώντας αντίστοιχα περιεχόμενο, επικαλούμενη τη διευκόλυνση του χρήστη, το προσωπικό, εξατομικευμένο περιεχόμενο. Το αποτύπωμα κάθε συσκευής είναι πολύτιμο.
Το πρώτο και κύριο πρόβλημα που καλλιεργήθηκε τότε στην Αμερική ήταν να φουντώσει ακραία η πόλωση. Πολίτες που ενώ ετοιμάζονταν να ρίξουν στην κάλπη την ψήφο τους για τον επόμενο πλανητάρχη, τρέφονταν καθημερινά από τους αλγόριθμους με αποτελέσματα και ειδήσεις, τις οποίες δεν επέλεγαν ακριβώς οι ίδιοι, είτε είχαν επιλέξει χωρίς να το επιθυμούν.
Το στοίχημα της αντικειμενικής πληροφόρησης είχε από καιρό χαθεί, ενώ δεν έχουμε φέρει καν στη συζήτηση τα αστρονομικά ποσά των χρηματοδοτήσεων που καταβλήθηκαν από τους υποψηφίους στους κολοσσούς της Silicon Valley.
Το μεγάλο προτέρημα του DuckDuckGo
We believe online privacy should be simple and accessible to everyone. Period. Our Founder and CEO @yegg wrote about all the progress we made in 2021 making it easy for people to take back their privacy now with one download.https://t.co/QiDj55uz6q
— DuckDuckGo (@DuckDuckGo) December 21, 2021
Καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το νέο κόσμο που ευαγγελίζεται το Metaverse, έναν κόσμο όπου όλο μας το είναι θα έχει αντικατασταθεί από το ψηφιακό μας alter ego, πληθαίνουν οι ανησυχίες γύρω από τα προσωπικά δικαιώματα και τις ισορροπίες που οικοδομούνται.
Τι γνώσεις και επιλογές μπορείς να έχεις σε έναν κόσμο, ο οποίος σου αποκρύπτει δήθεν αθώα τη μισή πραγματικότητα; Μόνη λύση στην εποχή του Ίντερνετ είναι να κάνετε αόρατο το αποτύπωμα της συσκευής σας και όχι, τα incognito παράθυρα δεν σταματούν την Google από το να παρακολουθεί τις διευθύνσεις και τα κλικ σας.
Χρειάζεται είτε να εγκαταστήσετε VPN στο browser (το οποίο με απλά λόγια αντικαθιστά το IP της συσκευής με άλλο IP στην τύχη), είτε να κατεβάσετε μια εναλλακτική μηχανή αναζήτησης, που το τελευταίο διάστημα ανεβαίνει σε αριθμούς με καλπάζοντα ρυθμό. Οι μετοχές της διαγράφουν πορεία αντίθετη με εκείνες της Alphabet Inc.
Ο λόγος για το DuckDuckGo, το οποίο ειδικά στην Αμερική –όπου συνέβησαν όσα προαναφέραμε– αποτελεί πλέον τη δεύτερη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης. Σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 6 εκατομμύρια χρήστες έχουν εγκαταστήσει την επέκταση της συγκεκριμένης μηχανής στο Chrome, ενώ αποκαλύπτεται ως ένας εύφορος τόπος για διαφημιζόμενες επιχειρήσεις: τα ποσά που ζητούνται είναι 10 φορές λιγότερα από την Google.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Το DuckDuckGo υπάρχει στην αγορά από το 2008 αλλά τα τελευταία δύο χρόνια είναι που έχει πάρει την άνω βόλτα, κυρίως λόγω του προτερήματος που προτάσσει στον επισκέπτη, ήδη από την αρχική σελίδα: «Η πολιτική μας σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα είναι απλή: δεν συγκεντρώνουμε ούτε κοινοποιούμε κάποια από τις προσωπικές σας πληροφορίες».
Με άλλα λόγια, αποκρύπτεται αυτόματα το IP κατά τη χρήση, οπότε όλες οι αναζητήσεις είναι πάντα ανώνυμες. Κατά συνέπεια, οι διαφημίσεις δεν είναι ποτέ προσωποποιημένες και δεν υφίστανται προσωπικά δεδομένα στα χέρια της εταιρείας προς πώληση. Έτσι, με μια απλή κίνηση, σκάει η φούσκα στην οποία μας εγκλωβίζει το ιστορικό της συσκευής.
Διαθέτει φυσικά όλο το πακέτο που χρειάζεται ο μέσος χρήστης στα χέρια του, όπως πρόσβαση σε χάρτες, καιρό, ειδήσεις, αθλητικά αποτελέσματα, ερωτήσεις και απαντήσεις και μένει να δούμε αν αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman