18.2 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024

Έλληνες «οικοδεσπότες»… ετοιμαστείτε!!! Καλοκαίρι, τουρισμός, Airbnb και η συμφωνία με την ΑΑΔΕ…

«Η συμφωνία είναι ένα πολύ καλό νέο για τους ‘’οικοδεσπότες’’ που μισθώνουν τα σπίτια τους μέσω της Airbnb και θα είναι πιο εύκολο πλέον για περισσότερους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα να διαθέτουν τα σπίτια τους μέσω της πλατφόρμας».

Η δήλωση ανήκει στον κ. Giacomo Trovato, country manager της Airbnb για την Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες, την Airbnb, την Booking.com και την VRBO, του ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έρχεται ως αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου διαλόγου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.

Και πράγματι, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια- ήδη από το 2019, ενώ τώρα, εν μέσω πανδημίας κι εν όψει της επανεκκίνησης του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι ωρίμασαν περισσότερο οι συνθήκες με τις πλατφόρμες, δεδομένης και της πίεσης που ασκείται συνολικά από τις κυβερνήσεις.

«Δεσμευόμαστε να εργαζόμαστε από κοινού με τις κυβερνήσεις και τις αρχές για τέτοιου είδους συνεργασίες ώστε να στηρίζουμε τον υπεύθυνο τουρισμό στην πορεία προς την ανάκαμψη», δηλώνει ο κ. Trovato, χαρακτηρίζοντας και αυτός, όπως και η ΑΑΔΕ, ως ορόσημο την εν λόγω συμφωνία.

Ως μέρος της συμφωνίας και από τις αρχές Ιουνίου, οι οικοδεσπότες την Ελλάδα θα απαιτείται να συμπεριλαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής πριν αναρτήσουν μία καταχώρηση και η Airbnb από την πλευρά της θα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές ώστε να αποσύρει καταχωρήσεις που διαπιστώνει ότι δεν παρέχουν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση. Aπό πλευράς των Ελλήνων οικοδεσποτών θεωρείται ότι με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει περαιτέρω ‘’ξεκαθάρισμα’’ στην αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων- πέρα από αυτό που έφερε ο κορωνοϊός με μαζικές αποχωρήσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις- με απόσυρση αυτών που χαρακτηρίζονται ως ‘’αλεξιπτωτιστές’’.

Από την πλευρά της, η γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων επισημαίνει ότι η συμφωνία με την ΑΑΔΕ, είναι η πιο πρόσφατη σε μία σειρά αντίστοιχων συμφωνιών της Airbnb με τοπικές αρχές και κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη όπως για παράδειγμα αυτή με τη γαλλική κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στη χρονιά, με τη δέσμευση της πλατφόρμας να θέσει συγκεκριμένους κανόνες για τις καταχωρήσεις των οικοδεσποτών σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

«Η πανδημία είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, η οποία έχασε σχεδόν 4,5 τρισ. δολάρια και 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC). Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο, από τον Ιούνιο του 2020 η Airbnb ξεκίνησε μια πρωτοβουλία ώστε να επεκτείνει τη συνεργασία με οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμών, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την στήριξη της ανάκαμψης του κλάδου.

Σήμερα, έχουμε πλέον εξασφαλίσει περισσότερες από 100 συνεργασίες σε περίπου 25 χώρες. Επιπλέον, υποστηρίζουμε το έργο της Επιτροπής της ΕΕ για την επικαιροποίηση των κανόνων που θέτει για τις πλατφόρμες διαδικτύου στην Ευρώπη και υπογράψαμε μια συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων με την Κομισιόν ώστε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται».

H πλατφόρμα στέκεται και στο γεγονός ότι έχει στηρίξει τα τελευταία χρόνια και το έργο της συγκέντρωσης τουριστικών φόρων για λογαριασμό κυβερνήσεων. Με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα, διεθνώς την τελευταία επταετία από το 2014 (όταν ξεκίνησε τη συνεργασία με τις αρχές) και μετά, η Airbnb έχει συνδράμει με τη συγκέντρωση άνω των 2,6 δισ. δολαρίων σε φόρους σχετιζόμενους με τον τουρισμό στους κατά τόπους προορισμούς.

Ως προς το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του κ. Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και των τριών γνωστών πλατφορμών διαμοιρασμού, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης/Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.
Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο