Η κυβέρνηση έχει αφήσει ορθάνοιχτα παράθυρα για προμήθειες χωρίς διαγωνισμούς και διορισμούς στελεχών χωρίς προκηρύξεις στις δυο εταιρείες που ελέγχονται από το Υπερταμείο, ενώ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την απόφαση του ΣτΕ που επιβάλλει την επιστροφή των μετοχών και τον ορισμό των διοικήσεων από το Δημόσιο.
Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση στα «κενά δικαίου» που έχουν προκύψει για τη λειτουργία των διοικήσεων ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ. Προμήθειες χωρίς διαγωνισμούς, διορισμοί στελεχών χωρίς προκηρύξεις, αποφάσεις με απονομιμοποιημένη διοίκηση συνθέτουν ένα θολό τοπίο μέσα στο οποίο συνεχίζεται η διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους δύο μεγάλους οργανισμούς που έχουν ως κοινό αφεντικό το Υπερταμείο.
Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας-ΕΕΣΥΠ (όπως είναι το επίσημο όνομα του Υπερταμείου) είναι εκείνη που όρισε τις διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων. Όμως, στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, ήρθε προσφάτως το Συμβούλιο της Επικρατείας και με απόφαση της Ολομέλειάς του έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στην ΕΕΣΥΠ. Στα ΕΛΤΑ δεν υπήρξε τέτοια ανατροπή, αλλά πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση έφερε νόμο για την εξυγίανσή τους (4758), ενισχύοντάς τα με 300 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων, μέσω των οποίων δόθηκαν και κίνητρα για την αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων. Έναν χρόνο μετά, πολλές από τις προβλέψεις του νόμου 4758 παραμένουν σε εκκρεμότητα – αλλά, όταν κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει αναρμόδιο, δείχνοντας το Υπερταμείο.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά:
⒈ Στις 29/12/2021, η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η εξυγίανση των ΕΛΤΑ και τα γαλάζια γράμματα». Η αποκάλυψη αφορούσε τον επαναδιορισμό γενικού διευθυντή με μηνιαίες αποδοχές 4.631 ευρώ και τριετή θητεία που ξεκινά τον Μάιο του 2022. Επισημαίναμε τότε ότι αυτό αντίκειται στον νόμο 4758, ο οποίος στο άρθρο 42 αναφέρει ότι οι θέσεις των γενικών διευθυντών πληρούνται «κατόπιν δημόσιας προκήρυξης». Τέτοια προκήρυξη δεν είχε γίνει.
⒉ Τα ΕΛΤΑ δεν απάντησαν τότε στην «Εφ.Συν.», αλλά για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη. Στις 2 Φεβρουαρίου 2022 απαντά ο τότε υφυπουργός Ψ.Δ. Γ. Γεωργαντάς, λέγοντας ότι οι μετοχές του Δημοσίου έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, «συνεπώς, τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και την επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΛΤΑ Α.Ε. δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Ο οποίος, πάντως, διαβιβάζει μια απάντηση από τα ΕΛΤΑ όπου η διοίκηση ισχυρίζεται ότι, εκτός από το άρθρο 42, που επιβάλλει δημόσια προκήρυξη, υπάρχει και το 43 που προβλέπει επιτροπή αρμόδια «για τον καθορισμό της διαδικασίας πρόσληψης και των αμοιβών των γενικών διευθυντών» σύμφωνα με το άρθρο 42. Αποτέλεσμα; Η διαδικασία του άρθρου 43 δεν έχει ολοκληρωθεί και οι προσλήψεις συνεχίζονται με άλλο καθεστώς.
⒊ Ο ίδιος τόσο καλογραμμένος νόμος 4758 έχει όμως και το άρθρο 48 για την «Πολιτική Προμηθειών». Εκεί αναφέρεται ότι συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών γίνονται σύμφωνα με Κανονισμό της εταιρείας, «κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία» αλλά και «με την επιφύλαξη των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου». Ο Κανονισμός αυτός, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να καταρτιστεί «εντός 4 μηνών», αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ώς τώρα, 14 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Κάπως έτσι, λίγο πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου του 2022, η διοίκηση των ΕΛΤΑ κατακυρώνει τρεις προμήθειες συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ χωρίς διαγωνισμό. Η μία προμήθεια αφορά εγκατάσταση συστημάτων smart lockers (θυρίδες έξω από τα ταχυδρομεία για παραλαβή αντικειμένων), η δεύτερη μια μελέτη για τεχνολογίες ιχνηλάτησης αντικειμένων και η τρίτη σύστημα οργάνωσης ραντεβού για τα ταχυδρομικά γραφεία. Για κάθε μία από αυτές τις αναθέσεις, τα ΕΛΤΑ έχουν απλώς καλέσει δύο-τρεις εταιρείες που καταθέτουν προσφορές (απέχουν μεταξύ τους λίγες χιλιάδες ευρώ) και έχουν επιλέξει τη φθηνότερη.
Η ΕΥΔΑΠ
Πριν από έναν μήνα εκδόθηκαν οι ιστορικές αποφάσεις 190 και 191 της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών στο Υπερταμείο για τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επειδή παρέχουν «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας», των οποίων η διαχείριση δεν μπορεί να γίνεται με «ιδιωτικοοικονομικά μέσα» (σ.σ. τα οποία υπηρετεί το Υπερταμείο). Η απόφαση για την ΕΥΔΑΠ ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι μετοχές πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και εκείνο να ορίσει τη διοίκηση της εταιρείας χωρίς τη μεσολάβηση της ΕΕΣΥΠ.
Η σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όμως, έχει οριστεί από το Υπερταμείο, οπότε δημιουργείται κίνδυνος να κριθούν οι αποφάσεις της άκυρες. Ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στις 23 Φεβρουαρίου, o Σύλλογος Μηχανικών εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «η σημερινή διοίκηση έχει οριστεί από έναν μέτοχο που βάσει της απόφασης του ΣτΕ ουδέποτε θα έπρεπε να είναι μέτοχος».
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και με σύμμαχο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας οφείλουμε να περάσουμε το μήνυμα με δράσεις και ενημερώσεις στην κοινωνία», ανέφερε ο Σύλλογος Μηχανικών, τονίζοντας ότι για το Διοικητικό Συμβούλιο «δεν προκύπτει πλέον καμία νομιμοποίηση» και η σημερινή διοίκηση «δεν μπορεί να επεξεργάζεται θέματα που αφορούν στρατηγικές επιλογές παρά μόνο διεκπεραίωση των επειγουσών καθημερινών λειτουργιών».
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Ομως η συνεδρίαση έγινε μέσω διαδικτύου, ενώ προηγουμένως η πρόεδρος του Δ.Σ. είχε ενημερώσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι, βάσει γνωμοδότησης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «το σημερινό Δ.Σ., όπως αυτό έχει συσταθεί, δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές της Εταιρείας», αλλά μόνο «να λαμβάνει αποφάσεις για τη διεκπεραίωση των επειγουσών καθημερινών λειτουργιών».
Πόσο «επείγουσες καθημερινές λειτουργίες», άραγε, είναι θέματα όπως Εγκριση Προϋπολογισμού Εκμετάλλευσης και Επενδύσεων 2022, Εγκριση Προγράμματος Προμηθειών 2022 και Διενέργεια Διαγωνισμού για δύο φωτοβολταϊκά, για τα οποία έλαβε αποφάσεις το Δ.Σ.;
Πενήντα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, να επανέλθουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο. Του ζητούν επίσης ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ και το χρονοδιάγραμμα εναρμόνισης του ελληνικού Δημοσίου με αυτήν.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman