Μία νέα έρευνα του Oxford Internet Institute (OII), μελέτησε αν και κατά πόσο άλλαξε η ευημερία των πολιτών σε 72 χώρες από τη διάδοση του Facebook. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η δημοφιλής πλατφόρμα δεν προκάλεσε ψυχολογικά προβλήματα στους χρήστες του, ερχόμενα σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση πως τα social media είναι ψυχολογικά επιβλαβή στους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο στο Facebook και όχι στις υπόλοιπες πλατφόρμες της Meta, όπως το Instagram.Καθώς τα social media έχουν εισχωρήσει στην κοινωνική δομή των χωρών, δημιουργείται το ερώτημα αν επηρεάζεται η ευημερία των πληθυσμών τους. Η κοινή πεποίθηση λέει πως τα social media είναι επιβλαβή για την ευημερία. Ωστόσο τα δεδομένα που αντλήσαμε και αναλύσαμε, δε δείχνουν πως ισχύει κάτι τέτοιο.
Ξέρετε, έχουμε μία κατάσταση όπου μερικοί άνθρωποι δαιμονοποιούν τα social media. Αλλά δεν έχουμε τα δεδομένα, δεν έχουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε για να εντοπίσουμε το “δαίμονα”.
Η έρευνα έχει όμως και τους επικριτές της.
Το ευρύ συμπέρασμα του ερευνητή, πως το άγχος από την οθόνη δεν υποστηρίζεται από σκληρές αποδείξεις, είναι δίκαιο. Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη είναι τόσο γενική που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από νομοθέτες ή κλινικές δοκιμές. Μου θυμίζει ένα συνέδριο που παρακολούθησα, όπου τέθηκε το ερώτημα “τι επιπτώσεις είχε μισός αιώνας τηλεόρασης;”. Πώς μπορεί να έχει μία μόνο απάντηση ένα τέτοιο ερώτημα; – Sonia Livingstone, London School of Economics.Πρέπει να σημειωθεί πως η έρευνα δε χρηματοδοτήθηκε από το Facebook, ωστόσο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα δεδομένων τα οποία πήραν από το Facebook. Το Facebook έδειξε στους ερευνητές δεδομένα που έδειχναν πώς αναπτύχθηκε ο αριθμός των χρηστών σε κάθε χώρα μεταξύ 2008 και 2019, σε δύο ηλικιακές ομάδες, 13-34 και άνω των 35. Οι ερευνητές έπειτα συνέκριναν τα δεδομένα με δείκτες ευημερίας που κατέγραψε η Gallup World Poll Survey. Από τα δεδομένα δεν προέκυψαν αποδείξεις πως η ευρεία υιοθέτηση του Facebook συνδεόταν με αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογική ευεξία.