Ξεκίνησε η υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής στις επιχειρήσεις, το οποίο αποτελεί ένα σύστημα της ΑΑΔΕ που αλλάζει τον τρόπο παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών στην ελληνική αγορά.
Πιο συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής αυτής, η ΑΑΔΕ αποκτά τη δυνατότητα να έχει πλήρη εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, για το ποια προϊόντα μετακινούνται, από ποιους και προς πού, σε κάθε στάδιο της διαδρομής τους. Το μέτρο αυτό αφορά αρχικά 150.000 επιχειρήσεις που εμφανίζουν ετήσιο τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, καθώς και σε όλες όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού εμπορίου φαρμακευτικών προϊόντων, καυσίμων, οικοδομικών υλικών, ξυλείας και ειδών υγιεινής.
- Αναλυτικότερα οι επιχειρήσεις αυτές είναι πλέον υποχρεωμένες να εκδίδουν τα παραστατικά διακίνησης ψηφιακά, να διαβιβάζουν τα δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA, να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τον παραλήπτη και να ενσωματώνουν QR Code στα έγγραφα μεταφοράς.
- Η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αρχικά με όσες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τον τζίρο των 200.000 ευρώ, εξαιρουμένων εκείνων που ανήκουν σε ομίλους με έδρα το εξωτερικό, έχουν έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ και χρησιμοποιούν τα λογιστικά προγράμματα της μητρικής τους εταιρείας.
Σε δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου 2025, θα επεκταθεί η υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις. Η μη συμμόρφωση με τη νέα υποχρέωση επιφέρει ήδη κυρώσεις, με πρόστιμα που ανέρχονται σε 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και σε 1.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά. Παρ όλα αυτά τα πρόστιμα αυτά θα αυξηθούν σημαντικά και θα φτάσουν τα 5.000 ευρώ για τις πρώτες και τα 10.000 ευρώ για τις δεύτερες σε περίπτωση υποτροπής. Από την υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.