11.2 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024

Εσείς ξέρετε βαλυριανά από το Games of Thrones!? Γιατί 1.2 εκ τα διδάσκονται online…..!

“Ντρακάρις!” λέει η Ντενέρις Ταργκάριεν στον Ντρόγκον, τον νεαρό δράκο της, διατάζοντας τον να φτάσει φωτιά σε έναν εχθρό της, που καταλήγει να καίγεται ζωντανός.

Αυτή η σκηνή του τρίτου κύκλου του Game of Thrones είναι πλέον θρυλική για τους φανατικούς της σειράς και κομβική για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η Ντενέρις πρόκειται να πάρει υπό τον έλεγχό της έναν στρατό 8.000 σκλάβων ανταλλάσσοντας έναν από τους δράκους της, με τον έμπορο των σκλάβων και αρχηγό του εν λόγω στρατού να την προσβάλει, νομίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει την γλώσσα του, τα βαλυριανά.

Η Ντενέρις όμως αρχίζει ξαφνικά να μιλάει με άνεση την γλώσσα, με την ανταλλαγή να είναι απλά ένα τέχνασμα. “Ντρακάρις” σημαίνει “φωτιά δράκου” και ο έμπορος γίνεται ψητός. “Kesy tubi jemot dāervi tepan” λέει αργότερα στους σκλάβους, δηλαδή “σήμερα σας δίνω την ελευθερία σας”.

Σύμφωνα με το news247.gr, μπορεί όλα αυτά να ακούγονται περίεργα αλλά όλες οι φράσεις που λέγονται στα βαλυριανά – μια γλώσσα που έχει πολλές διαλέκτους σε διάφορες περιοχές του κόσμου του GoT- είναι γλωσσολογικά σωστές.

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τις γλώσσες του GoT

Δημιουργήθηκαν από τον γλωσσολόγο Ντέιβιντ Τζ. Πέτερσον, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για περισσότερες από 50 γλώσσες, κυρίως για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Έφτιαξε τα βαλυριανά σαν μια πραγματική γλώσσα σχεδόν από το μηδέν, με γραμματική και κανόνες. Το μόνο που είχε ως βάση ήταν μερικές λέξεις και προτάσεις που ο συγγραφέας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν είχε συμπεριλάβει στα βιβλία του “Ένα τραγούδι πάγου και φωτιάς” στα οποία στηρίζεται η σειρά, όπως “Βάλαρ μοργκούλις” (Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν) και “Βάλαρ ντοχαέρις” (όλοι οι άνδρες πρέπει να υπηρετούν).

Ο Πέτερσον δημιούργησε επίσης και μια άλλη φανταστική γλώσσα που ακούγεται στο GoT. Τα ντοθράκι, τα οποία μιλούσε ο Καλ Ντρόγκο και η φυλή του. Ο γλωσσολόγος ανέπτυξε πρώτα αυτή τη γλώσσα, ανταποκρινόμενος σε έναν online διαγωνισμό από τους παραγωγούς της σειράς, πριν αυτή κάνει πρεμιέρα.

1 set Song Of Ice And Fire Necklace Pendant Game Of Thrones Family Badge Keychain Cosplay Props Key Chain with Gift Box

Κέρδισε και αργότερα του ζητήθηκε να δημιουργήσει τα βαλυριανά. Σήμερα τα ντοθράκι έχουν περίπου 4.000 λέξεις και τα βαλυριανά περίπου 2.000.

Δημοφιλής πλατφόρμα online εκμάθησης συμπεριέλαβε στα μαθήματά της τα υψηλά βαλυριανά, την αριστοκρατική διάλεκτο της γλώσσας που μιλάει η Ντενέρις. Μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα μαθήματα παρακολουθούν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι μάλιστα πολύ δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από αυτών που μιλάνε παραδοσιακές γλώσσες όπως τα ιρλανδικά και τα σκωτικά γαελικά.

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο