28.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Τεχνολογία – Πως να κάνεις αγορές όταν η Ελλάδα είναι….Πρωταθλήτρια στον ΦΠΑ!?

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εξήγγειλε ότι μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ, πλην όμως εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη σε βασικά είδη διατροφής.

Παράγοντες του κλάδου εστίασης επισημαίνουν ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι εξαιρετικά υψηλός, ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου, ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την τουριστική δραστηριότητα.

Αποκαλυπτικά άλλωστε είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ τα οποία δείχνουν η Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο έμμεσων φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στο σύνολο της Ευρωζώνης. Σε σχέση με τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ, Ειδικοί φόροι κατανάλωσης, δασμοί) η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωζώνης με 15,8%, ενώ ακολουθούν η Εσθονία (14,9%) και η Σλοβενία (14,6%).

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Ιρλανδία (7,5%) και το Λουξεμβούργο (9,1%). Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 11,9%. Και πάμε να δούμε τους συντελεστές ΦΠΑ. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Ελλάδα με τη Φινλανδία έχουν τον υψηλότερο βασικό συντελεστή (24%), ενώ πιο ψηλά κινούνται Σουηδία, Κροατία, Δανία και Ουγγαρία.

ΦΠΑ στον Τουρισμό

Με 13%, αν και η κατάσταση μέχρι τώρα γινόταν περίπλοκη στις χρεώσεις για πρωινό, ημιδιατροφή, πλήρη διατροφή και all inclusive, λόγω των διαφορετικών συντελεστών σε πολλά τρόφιμα.

Είναι ενδεικτικό ότι 30% της ενιαίας τιμής στα all inclusive υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Η αναλογία αυτή προφανώς θα αλλάξει με την επιστροφή των τυποποιημένων τροφίμων στο 13%, αλλά η διατήρηση καφέ, αναψυκτικών και χυμών στο 24%, θα είναι επιβαρυντική.

Στην Ισπανία ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι 10%, όπως επίσης και στην Ιταλία, η Μάλτα «παίζει» με 7% και η Πορτογαλία με 6%.

ΦΠΑ και τρόφιμα, καφές

Βαρύ και ασήκωτο το καλάθι της νοικοκυράς λόγω φόρων. Τα τρόφιμα όπως το γάλα, το ψωμί, το κρέας, τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά πήγαν στο 13%, όμως αναψυκτικά καφές και χυμοί παραμένουν στον υψηλότερο συντελεστή.

Αντιθέτως, στο «καλάθι» των τροφίμων, πολλές χώρες υιοθετούν πολύ χαμηλούς συντελεστές για κατηγορίες φαγώσιμων, όπως για παράδειγμα οι Γάλλοι που εφαρμόζουν 5,5% για νερό, αναψυκτικά και είδη διατροφής με εξαίρεση είδη ζαχαροπλαστικής, μαργαρίνες και φυτικά λίπη και το χαβιάρι.

Οι Ισπανοί εφαρμόζουν ΦΠΑ 4% και 10% σε ψωμί, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαφραίνοντας έτσι πολύ το καλάθι της νοικοκυράς.

Αναστάτωση στην αγορά

Αναταραχή στην αγορά και στις επιχειρήσεις εστίασης έχει φέρει η κυβερνητική πρόθεση για μερική μείωση του ΦΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που προωθείται ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση το οποίο «διχάζει» την αγορά εστίασης – υπηρεσίες καφέ και τροφίμων. Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή (13%) του καφέ ως προϊόν-τρόφιμο και η εξαίρεσή του όταν πρόκειται για ρόφημα θα αναπτύξει διαφορετικές ταχύτητες στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, η οποία θα εφαρμοστεί μάλιστα άμεσα, οδηγεί αυτόματα σε μειώσεις τιμών στα εξής:

 • έτοιμα γεύματα και λοιπά σερβιριζόμενα είδη από εστιατόρια,
 • ταβέρνες,
 • ουζερί,
 • ψητοπωλεία,
 • οβελιστήρια,
 • καφετέριες,
 • ζαχαροπλαστεία,
 • σνακ μπαρ,
  αρτοποιεία,
 • πιτσαρίες,
 • φαστφουντάδκα,
 • κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση.

Από την άλλη πλευρά «πάγωσε» το χαμόγελο των επαγγελματιών όταν από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στον κλάδο της εστίασης, δεν αφορά τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά, που παραμένουν στον υψηλό συντελεστή.

Box Teclast M20 MT6797D X23 Deca Core 4GB RAM 64GB Android 8.0 Dual 4G 10.1 Inch Tablet σε Flash Sales

Στην πραγματικότητα, το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με διευκρινίσεις, στην πράξη εξαιρεί τα ροφήματα και περιορίζεται σε τυποποιημένα είδη διατροφής.

Η εξαίρεση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οδηγεί πάνω από 40.000 επιχειρήσεις εστίασης εκτός της ρύθμισης για μείωση του ΦΠΑ στο 13%.

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο