Νέα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε δύο τύπους επίμονων περιβαλλοντικών ρύπων, γνωστών ως “πανταχού παρόντων χημικών”, μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου.
Η μελέτη εξέτασε επίπεδα έκθεσης παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν σε άτομα που έρχονται σε τακτική επαφή με υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), ιδίως πυροσβέστες που συναντούν συχνά πυροσβεστικό αφρό που περιέχει PFAS.
Οι πυροσβέστες, με αυξημένα επίπεδα PFAS στο αίμα λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε εργαστηριακά καλλιεργημένα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου, αποκάλυψε ότι η έκθεση σε PFAS προκάλεσε αυξημένη κινητικότητα στα κύτταρα, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό ρόλο στη μετάσταση του καρκίνου ή στην εξάπλωση. Αν και δεν αποτελεί οριστική απόδειξη της μετάστασης, η παρατηρούμενη αυξημένη κινητικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα.
Τα PFAS, που συχνά αναφέρονται ως “πανταχού παρόντα χημικά” λόγω των επίμονων δεσμών άνθρακα-φθορίου, είναι ανθεκτικές στην αποικοδόμηση και παραμένουν διαδεδομένα στο περιβάλλον για παρατεταμένες περιόδους.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ευρέως χρησιμοποιούμενα PFAS, συμπεριλαμβανομένου του υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA) και του υπερφθοροοκτανεσουλφονικού οξέος (PFOS). Μάλιστα, αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί στο πόσιμο νερό, στη σκόνη εσωτερικών χώρων, στα προϊόντα καθαρισμού, και στα επιχρίσματα.
Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε PFAS τροποποίησαν μεταβολίτες ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των κυττάρων, πρωτεΐνες σηματοδότησης που σχετίζονται με τη μετάσταση και μείωσαν ουσίες που συνήθως προστατεύουν από τον καρκίνο.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον πιθανό κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πραγματικές περιπτώσεις με υψηλή έκθεση σε PFAS, τονίζοντας την ανάγκη παρακολούθησης και μελλοντικών κλινικών μελετών για τη διασφάλιση της υγείας των ατόμων σε επαγγέλματα με αυξημένα επίπεδα έκθεσης.