Μπορεί το χρήμα να αγοράσει το δικαίωμα στη λήθη και -γιατί όχι- στη διαγραφή ενοχοποιητικών στοιχείων από την Google;
Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, «Rest of World», φανερώνει πώς, μέσα από καταγγελίες για δήθεν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και απειλές για νομική δράση, η ελίτ ανά τον πλανήτη σβήνει τα ψηφιακά της ίχνη από το διαδίκτυο, επιστρατεύοντας «εταιρείες διαχείρισης φήμης».
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Qurium, μια οργάνωση που «φιλοξενεί» τις ιστοσελίδες διάφορων ανεξάρτητων ειδησεογραφικών μέσων και οργανισμών, έλαβε ένα οργισμένο μήνυμα. Η υπογραφή του αποστολέα υποδείκνυε ότι επρόκειτο μέλος του νομικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.
Το μήνυμα αυτό απαιτούσε από την Qurium να διαγράψει κάποια άρθρα από μια ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας που βρίσκεται στην Κένυα, ονόματι «The Elephant».
Μέσα στα άρθρα αυτά, υπήρχε μια σε βάθος διερεύνηση για θέματα διαφθοράς, ωστόσο το εν λόγω e-mail δεν αναφέρθηκε σε αυτό. Αντίθετα, ο αποστολέας ισχυριζόταν ότι τα άρθρα αποτελούσαν προϊόν λογοκλοπής, παραβιάζοντας τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR).
Μετά από μια σύντομη αναζήτηση, το προσωπικό της Qurium ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα, το μήνυμα αυτό δεν ερχόταν από την Κομισιόν, αλλά από ένα νοικιασμένο γραφείο στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, η Qurium είδε ότι έγιναν ταυτόχρονα πολλές πανομοιότυπες καταγγελίες για ένα συγκεκριμένο άρθρο του «The Elephant», οι οποίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για προϊόντα λογοκλοπής και ζητούσαν τη διαγραφή του αλλά και την αφαίρεσή του από τις μηχανές αναζήτησης.
Τελικά, η Qurium εντόπισε την προέλευση του συγκεκριμένου μηνύματος, το οποίο εστάλη από μια εταιρεία διαχείρισης φήμης, με το όνομα Eliminalia.
Πώς η ελίτ χρησιμοποιεί την Eliminalia για να εξαφανίζει τα ψηφιακά της ίχνη από τη Google
Σλόγκαν της Eliminalia, η οποία υπόσχεται πλήρη εμπιστευτικότητα, είναι: «Σβήνουμε το παρελθόν σας, σας βοηθάμε να χτίσετε το μέλλον σας». Και, όπως φαίνεται, η εταιρεία πράγματι κρατά τις υποσχέσεις της.
Το ρεπορτάζ του «Rest of World» έριξε φως στον τρόπο με τον οποίο εταιρείες σαν και την Eliminalia κατορθώνουν να εξαφανίζουν από το διαδίκτυο άρθρα και βίντεο που αποκαλύπτουν παράνομες πράξεις των πελατών τους, όπως είναι η φοροδιαφυγή και το εμπόριο ναρκωτικών.
Μέσα από έγγραφα που έφερε στο φως και ανέλυσε ο οργανισμός, αποκαλύπτεται πώς οι εταιρείες διαχείρισης φήμης χρησιμοποιούν καταγγελίες για δήθεν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, απειλώντας πως θα προβούν σε μηνύσεις, προκειμένου να εξαντλήσουν οικονομικά τους στόχους τους και να εξασφαλίσουν το καλό όνομα των πλούσιων πελατών τους.
Ένα από το μεγαλύτερο όπλο της Eliminalia είναι το ίδιο το νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει κατοχυρώσει το «Δικαίωμα στη Λήθη», μια αρχή σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε άτομο μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή περιεχομένου που το αφορά προσωπικά από το ίντερνετ.
Πράγματι, ορισμένοι από τους πελάτες της εταιρείας ήταν ιδιώτες, οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να διαγραφούν ακατάλληλα βίντεο που απεικόνιζαν τους ίδιους σε πορνογραφικές ιστοσελίδες χωρίς τη συναίνεσή τους. Αλλά αυτοί ήταν σίγουρα η μειονότητα. Οι περισσότεροι πελάτες της Eliminalia απαιτούσαν τη διαγραφή περιεχομένου που τους κατηγορούσε -με αποδείξεις- για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.
Όμως, το νομικό πλαίσιο αφενός επιτρέπει στον οποιονδήποτε να κάνει εύκολα αναφορά για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αφετέρου προβλέπει αυστηρές ποινές για τις εταιρείες που φιλοξενούν περιεχόμενο το οποίο θεωρείται «παραβατικό». Αυτό σημαίνει ότι συνήθως οι εταιρείες συμμορφώνονται με τα αιτήματα για διαγραφή των επίμαχων αναρτήσεων, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπήρξε καμία παραβίαση.
«Όταν οι εταιρείες που φιλοξενούν ιστοσελίδες κατεβάζουν το περιεχόμενο για το οποίο γίνεται αναφορά, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για οποιαδήποτε παρανομία. Επομένως, τους συμφέρει να το κατεβάσουν και αυτό κάνουν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων», εξηγεί ο Adam Holland, υπεύθυνος του διαδικτυακού κέντρου του Χάρβαντ, στο «Rest of World».
Η έρευνα της Qurium φανέρωσε ότι για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της περί λογοκλοπής, η Eliminalia δημοσίευσε τα επίμαχα άρθρα σε διάφορες άλλες ιστοσελίδες, αλλάζοντας τις ημερομηνίες έτσι ώστε να φαίνεται πως η δημοσίευσή τους προηγήθηκε του αυθεντικού. Ωστόσο, όλες αυτές οι ιστοσελίδες, φιλοξενούνται στο σέρβερ μιας και μόνο (βρετανικής) εταιρείας, της «World Intelligence Limited».
Ο John Githongo, εκδότης του «The Elephant», είπε στο «Rest of World» μικροί οργανισμοί δεν έχουν αρκετό χρόνο αλλά ούτε και αρκετά χρήματα για να αντισταθούν στα αλλεπάλληλα αιτήματα κολοσσών όπως είναι η Eliminalia.
«Ο σκοπός τους είναι να σε κρατούν απασχολημένο και να σε αναγκάζουν να ξοδεύεις χρήματα που δεν έχεις. Ουσιαστικά, εκμεταλλεύονται το νόμο για να σε κάνουν να σταματήσεις να γράφεις. Πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση που να λέει ότι το Δικαίωμα στη Λήθη δεν υπάρχει για να προστατεύει και να καθαρίζει την εικόνα των διεφθαρμένων ατόμων», καταγγέλλει ο ίδιος.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Οι «παράγοντες» που σβήνουν το παρελθόν
Σύμφωνα με τα συμβόλαια που μελετήθηκαν, οι επιφανείς παράγοντες της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για την αφαίρεση ενός μόνο συνδέσμου. Και υπάρχουν χιλιάδες.
Οι πελάτες των εταιρειών αυτών περιλαμβάνουν ακόμα και εξέχοντες πολιτικούς, ένας εκ των οποίων φαίνεται να είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Όπως μεταδίδει το «Rest of World», το όνομά του βρίσκεται σε μια λίστα όπου αναφέρονται περισσότεροι από 500 σύνδεσμοι σε άρθρα, βίντεο και αναρτήσεις που ο ίδιος ζητά να εξαφανιστούν. Πολλά από τα συγκεκριμένα άρθρα κατηγορούν τον πολιτικό πως έλαβε δωρεές από έναν επιχειρηματία, ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε για διακίνηση ναρκωτικών. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πλέον σβηστεί και ο ίδιος αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά. Η ιστοσελίδα του είναι επίσης απενεργοποιημένη.
Παράλληλα, αρκετοί από τους πελάτες της Eliminalia φαίνεται να κατέφυγαν στην εταιρεία προκειμένου να καθαρίσουν το όνομά τους μετά την διαρροή των διαβόητων «Εγγράφων του Παναμά», τα οποία αποκάλυψαν στο ευρύ κοινό τη χρήση off shore εταιρειών από πλούσιους ιδιώτες και δημόσιους λειτουργούς.
Αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζει ο Githongo, η δυνατότητα να διαγράψεις το παρελθόν σου από το διαδίκτυο παραμένει προνόμιο των λίγων, των πλουσίων: «Εξαρτάται από το πόσα χρήματα έχεις. Αν έχεις αρκετά, τότε έχεις και το Δικαίωμα στη Λήθη».
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman