Η Apple ετοιμάζεται να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στο iPhone και το iPad, στο πλαίσιο μιας σαρωτικής αλλαγής που αποσκοπεί στη συμμόρφωση με τις αυστηρές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έρχονται το 2024.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εργαζόμενοι σε τμήματα που αφορούν το software και τις υπηρεσίες της Apple συμμετέχουν σε μια σημαντική προσπάθεια για το «άνοιγμα» βασικών στοιχείων του iOS, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σχετικές προσπάθειες. Στο πλαίσιο των αλλαγών, οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν λογισμικό τρίτων στα iPhone και τα iPad τους χωρίς να χρησιμοποιούν το App Store της εταιρείας, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς της Apple και την προμήθεια έως και 30% που επιβάλλει στις αγορές εφαρμογών και παιχνιδιών.
Οι κινήσεις αυτές -που αποτελούν τεράστια ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσε η Apple από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του iPhone- αποτελεί απάντηση στους νόμους της ΕΕ που αποσκοπούν στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τους developers και στη βελτίωση της ψηφιακής ζωής των καταναλωτών. Εδώ και χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές και οι δημιουργοί εφαρμογών παραπονιούνται ότι Apple και Google, οι οποίες διαχειρίζονται τα δύο μεγαλύτερα καταστήματα εφαρμογών για smartphones, ασκούν υπερβολική δύναμη ως δύο «υπερδυνάμεις».
Εάν παρόμοιοι νόμοι ψηφιστούν και σε άλλες χώρες, το σχέδιο της Apple θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις και για παρουσίασή του σε άλλες περιοχές, σύμφωνα πληροφορίες του Bloomberg, όμως είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί αρχικά να τεθούν σε ισχύ μόνο στην Ευρώπη.
Ακόμα κι έτσι πάντως, η είδηση ενίσχυσε τις μετοχές των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες γνωριμιών και άλλες εφαρμογές. Η αξία της μετοχής της Match Group Inc. σημείωσε άλμα έως και 10% και η Bumble Inc. σημείωσε άνοδο έως και 8,6% – ένα σημάδι ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τις προμήθειες της Apple. Το Spotify, η δημοφιλέστερερη υπηρεσία streaming μουσικής, είδε την αξία της μετοχής του να ανεβαίνει έως και 9,7%. Οι μετοχές της Apple, παρουσίασαν μικρή μεταβολή.
Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τις ψηφιακές αγορές, που ονομάστηκε Digital Markets Act, τίθεται σε ισχύ τους επόμενους μήνες, αλλά οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να συμμορφωθούν με όλους τους κανόνες μέχρι το 2024. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν πιέσει για παρόμοιους νόμους, αλλά δεν έχουν προχωρήσεο ακόμη όσο η ΕΕ.
Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να επιτρέπουν την εγκατάσταση εφαρμογών τρίτων και να επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάζουν ευκολότερα τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Οι κανόνες απαιτούν οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να συνεργάζονται και οι εξωτερικοί developers να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες μέσα σε εφαρμογές και υπηρεσίες.
Οι νέοι νόμοι αναμένεται να εφαρμοστούν σε εταιρείες τεχνολογίας με αποτίμηση αγοράς τουλάχιστον 75 δισεκατομμυρίων ευρώ (80 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες εντός της ΕΕ.
Των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Apple ηγείται ο Andreas Wendker, ένας αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια στο τμήμα Software Engineering που αναφέρεται στον Craig Federighi, το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας γύρω από το software. Συμμετέχει επίσης ο Jeff Robbin – ο κορυφαίος engineering manager της Apple για τις υπηρεσίες της, ο οποίος αναφέρεται στον επικεφαλής των υπηρεσιών Eddy Cue.
Η Apple διαθέτει σημαντικό αριθμό πόρων για το όλο project σε ολόκληρη την εταιρεία. Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν μια δημοφιλής πρωτοβουλία εντός της Apple, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει περάσει χρόνια καταγγέλλοντας την ανάγκη για “sideloading” – τη διαδικασία εγκατάστασης λογισμικού χωρίς τη χρήση του επίσημου App Store. Κατά την άσκηση πίεσης κατά των νέων ευρωπαϊκών νόμων, η Apple υποστήριξε ότι το sideloading θα μπορούσε να τοποθετήσει μη ασφαλείς εφαρμογές στις συσκευές των καταναλωτών και να υπονομεύσει την ιδιωτικότητα.
Ορισμένοι μηχανικοί που εργάζονται πάνω στο project το βλέπουν επίσης ως απόσπαση της προσοχής από την τυπική καθημερινή ανάπτυξη μελλοντικών χαρακτηριστικών των iOS και iPadOS. Η εταιρεία στοχεύει οι αλλαγές να είναι έτοιμες ως μέρος μιας ενημέρωσης του iOS 17 που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του επόμενου έτους, και η οποία θα είναι σύμφωνη με όλες τις απαιτήσεις.
Η Epic Games, δημιουργός του επιτυχημένου παιχνιδιού Fortnite, ως γνωστόν προχώρησε σε νομική μάχη με την Apple για τις χρεώσεις στο App Store. Αφού η Epic προσπάθησε να παρακάμψει την προμήθεια με το Fortnite, η Apple αφαίρεσε το παιχνίδι από το ηλεκτρονικό κατάστημά της, σε μια κίνηση σοκ. Στη μάχη που ακολούθησε, η Epic κατηγόρησε την Apple για χρήση μονοπωλιακών πρακτικών, αλλά ένα αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone δεν παραβίασε τους ομοσπονδιακούς αντιμονοπωλιακούς νόμους.
Για να βοηθήσει στην προστασία από μη ασφαλείς εφαρμογές, η Apple συζητά την ιδέα να επιβάλλει ορισμένες απαιτήσεις ασφαλείας ακόμη και αν το λογισμικό διανέμεται εκτός του app store. Τέτοιες εφαρμογές μπορεί επίσης να χρειάζεται να επαληθεύονται από την Apple – μια διαδικασία που θα μπορούσε να συνεπάγεται αμοιβή. Εντός του App Store, η Apple λαμβάνει ένα μερίδιο 15% έως 30% των εσόδων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η Apple δεν έχει λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το αν θα συμμορφωθεί με ένα κομμάτι του νόμου για τις ψηφιακές αγορές που επιτρέπει στους developers να εγκαθιστούν συστήματα πληρωμών τρίτων μέσα στις εφαρμογές τους. Αυτό θα επέτρεπε στους χρήστες να αγοράσουν μια συνδρομή σε μια εφαρμογή video streaming (πχ. Netflix) ή να αγοράσουν περιεχόμενο εντός της εφαρμογής από ένα παιχνίδι, χωρίς να εμπλέκεται στην όλη διαδικασία η Apple.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την ιαπωνική κυβέρνηση, η εταιρεία επιτρέπει ήδη σε ορισμένες εφαρμογές πολυμέσων και cloud να παραπέμπουν τους χρήστες στο διαδίκτυο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Όμως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act) ζητά από την Apple και τους τεχνολογικούς γίγαντες να προχωρήσουν περισσότερο στο «άνοιγμα» των περιορισμών που έχουν θέσει στις πλατφόρμες τους.
Η Apple εργάζεται επίσης στο να ανοίξει περισσότερες από τα ιδιωτικά api της για εφαρμογές τρίτων. Αυτά είναι τα υποκείμενα frameworks που επιτρέπουν στις εφαρμογές και σε λειτουργίες να αλληλεπιδρούν με το hardware και τις βασικές λειτουργίες του συστήματος της Apple.
Επί του παρόντος, τα προγράμματα περιήγησης ιστού τρίτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών όπως το Chrome της Google, απαιτείται να χρησιμοποιούν το WebKit, τη rendering engine της Apple. Σύμφωνα με το σχέδιο για την ικανοποίηση του νέου νόμου, η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει και αυτόν τον περιορισμό.
Η Apple εργάζεται επίσης για να ανοίξει και άλλα χαρακτηριστικά σε εφαρμογές τρίτων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τεχνολογιών κάμερας και του NFC τσιπ, τουλάχιστον με κάποιο περιορισμένο τρόπο. Επί του παρόντος, μόνο η εφαρμογή Wallet της εταιρείας και η υπηρεσία Apple Pay μπορούν να χρησιμοποιήσουν το NFC τσιπ του iPhone για να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ψηφιακού πορτοφολιού της συσκευής. Η Apple έχει αντιμετωπίσει πιέσεις για να επιτρέψει στις οικονομικές εφαρμογές τρίτων να έχουν την ίδια δυνατότητα.
Η εταιρεία δεν έχει λάβει, ωστόσο, απόφαση σχετικά με το πώς μπορεί να ανοίξει το iMessage και την εφαρμογή Messages σε υπηρεσίες τρίτων – μια άλλη απαίτηση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές. Οι μηχανικοί της εταιρείας πιστεύουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να βλάψει την κρυπτογράφηση end-to-end και άλλα χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής που προσφέρει το iMessage. Η εταιρεία επίσης δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του RCS, ή rich communication services, ενός πρωτοκόλλου ανταλλαγής μηνυμάτων που η Google και άλλοι πιέζουν την Apple να υιοθετήσει.
Η Apple συζητά ακόμα το περαιτέρω άνοιγμα του δικτύου Find My σε αξεσουάρ, όπως το Tile, που ανταγωνίζεται το AirTag. Το δίκτυο Find My επιτρέπει στα AirTags να παρέχουν την τοποθεσία τους στον ιδιοκτήτη τους χρησιμοποιώντας τις γύρω συσκευές Apple ως σήματα. Ενώ η Apple προσφέρει σε τρίτους αυτή τη λειτουργικότητα από το 2021, η Tile και άλλοι έχουν αναφέρει ότι η εταιρεία δίνει πρόσθετα πλεονεκτήματα σε επίπεδο πλατφόρμας στη δική της δημιουργία.
Η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία μεταξύ συνολικά 27 χωρών, έχει απειλήσει με πρόστιμα που φτάνουν έως και το 20% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας, εάν παραβιάζει επανειλημμένα το νόμο. Η Apple απέφερε σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια έσοδα το οικονομικό έτος 2022, γεγονός που θα τοποθετούσε ένα τέτοιο πρόστιμο στην περιοχή των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Apple είχε έσοδα περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από την Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022. Η βάση αυτή εσόδων πιθανότατα θα δεχθεί πλήγμα όταν η εταιρεία προβεί στις αλλαγές, οι οποίες είναι έτοιμες να καταστήσουν το App Store λιγότερο επικερδές.
Συνολικά, όμως, η Apple θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει τις οικονομικές επιπτώσεις. Το App Store αποτελεί το 6% των συνολικών εσόδων και η συμβολή της Ευρώπης σε αυτό είναι πιθανότατα μικρότερη από 2%, σύμφωνα με τους αναλυτές Anurag Rana και Andrew Girard του Bloomberg Intelligence.
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Apple προχωρά σε σημαντικές αλλαγές για να συμμορφωθεί με τους τοπικούς νόμους. Η εταιρεία σχεδιάζει ήδη από την επόμενη χρονιά να καταργήσει τη θύρα Lightning και να ενσωματώσει θύρα USB-C στα επόμενα iPhone, προκειμένου να ανταποκριθεί σε έναν κανονισμό της ΕΕ. Στην Κίνα, η εταιρεία έχει κάνει πολλούς συμβιβασμούς. Αυτό περιελάμβανε τη χρήση ενός τοπικού παρόχου για τη φιλοξενία δεδομένων iCloud και τη μετατόπιση των ρυθμίσεων του AirDrop με τρόπο που δυσκόλευε την κοινή χρήση πληροφοριών από τους διαμαρτυρόμενους.