20.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Η Huawei θα αρχίσει να χρεώνει δικαιώματα τους κατασκευαστές smartphone που χρησιμοποιούν την κατοχυρωμένη 5G τεχνολογία της!

Η Huawei θα αρχίσει να χρεώνει τους κατασκευαστές smartphone για να χρησιμοποιήσουν την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 5G τεχνολογία της, καθώς η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας φαίνεται να ανοίγει μια νέα ροή εσόδων, ακόμη και όταν άλλα τμήματα της επιχείρησής της έχουν πληγεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Η εταιρεία είπε ότι θα χρεώσει «ένα λογικό ποσοστό δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της τιμής πώλησης της συσκευής και ένα όριο δικαιωμάτων ανά μονάδα» στα 2,50 $ για smartphone με δυνατότητα σύνδεσης σε 5G και προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Αυτή η τιμή είναι χαμηλότερη από ορισμένους ανταγωνιστές της Huawei, συμπεριλαμβανομένης της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia.

Η χρέωση των βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε να βοηθήσει την Huawei να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος των εσόδων που έχει χάσει σε άλλα μέρη της επιχείρησής της, όπως τα smartphone, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Στο παρελθόν, η Huawei έχει χρεώσει δικαιώματα σε εταιρείες όπως την Apple.

5G διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πώς λειτουργούν

Όταν αναπτύσσεται μια νέα γενιά κυψελοειδούς τεχνολογίας, πρέπει να δημιουργηθούν τα λεγόμενα παγκόσμια πρότυπα. Πρόκειται για πρωτόκολλα, τεχνικές προδιαγραφές και σχεδιασμό που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ δικτύων 5G παγκοσμίως και επιτρέπει στα smartphone να επικοινωνούν με αυτά τα δίκτυα.

Οι οργανισμοί τυποποίησης είναι επιφορτισμένοι με τη δημιουργία αυτών των προτύπων. Εταιρείες όπως η Huawei, η Nokia, ο σουηδικός γίγαντας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Ericsson, η αμερικανική chipmaker Qualcomm και πολλές άλλες συμβάλλουν στη διαδικασία ανάπτυξης προτύπων.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι εταιρείες επινοούν τεχνολογίες τις οποίες στη συνέχεια κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία είναι κρίσιμα για τα πρότυπα των 4G ή 5G, θα θεωρηθούν ως «τυπικό βασικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» ή SEP.

Αν για παράδειγμα ένας κατασκευαστής smartphone θέλει να κυκλοφορήσει ένα ακουστικό 5G, πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα SEP μιας ή περισσότερων από αυτές τις εταιρείες. Σε αντάλλαγμα, αυτές οι εταιρείες μπορούν να ζητήσουν αμοιβή.

Είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.

Το να αποφασίσετε τι είναι και τι δεν είναι SEP μπορεί να είναι δύσκολο και μπορεί να οδηγήσει σε διαφορές υψηλού προφίλ μεταξύ δύο μερών.

Διπλώματα ευρεσιτεχνίας Huawei και 5G

Η Huawei έχει 3.007 δηλωμένες οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας 5G, την υψηλότερη από οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του ερευνητικού οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας GreyB. Οι οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι μια ομάδα ίδιων ή παρόμοιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατίθενται σε διαφορετικές χώρες.

Η GreyB εκτιμά ότι περίπου το 18,3% αυτών των οικογενειών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Huawei 5G είναι SEP που χρησιμοποιούνται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Οι άλλοι κορυφαίοι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι εταιρείες της Νότιας Κορέας Samsung και LG Electronics, Nokia, Ericsson και Qualcomm.

Το ανώτατο όριο των 2,50 δολαρίων της Huawei για τους κατασκευαστές smartphone είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τους αντιπάλους της.

Το 2018, η Nokia δήλωσε ότι το ποσοστό αδειών για το χαρτοφυλάκιο 5G SEP θα περιοριστεί στα 3 ευρώ (3,58 $) ανά συσκευή. Η Ericsson είπε ότι θα χρεώσει 2,50 έως 5 $ ανά συσκευή.

Η Huawei έχει χρεώσει δικαιώματα για εταιρείες για τα διπλώματά της 4G. Η κινεζική εταιρεία εκτιμά ότι θα λάβει έσοδα 1,2 έως 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αδειοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2019 και 2021.

Στο παρελθόν, η Huawei δεν ήταν πολύ επιθετική όσον αφορά τα δικαιώματα ή τις διαφορές. Αλλά αυτό θα μπορούσε τώρα να αλλάξει.

«Ο λόγος για αυτό είναι πρώτα απ’ όλα η θέση της Huawei στον κόσμο, σε πολλές χώρες. Μην ξεχνάμε ότι η Huawei αντιμετώπισε δύσκολες προκλήσεις στην πώληση των προϊόντων της», δήλωσε ο Muzammil Hassan, επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης και εμπορίας πνευματικής ιδιοκτησίας στο GreyB.

Η Huawei δέχθηκε πλήθος κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγόρησαν την εταιρεία ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η Huawei αρνήθηκε επανειλημμένα αυτόν τον ισχυρισμό.

Αλλά το 2019, ο Κινέζος κατασκευαστής μπήκε σε μια μαύρη λίστα των ΗΠΑ που ονομάζεται Entity List, η οποία εμπόδισε τις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν τεχνολογία στην Huawei. Πέρυσι, η Ουάσιγκτον κινήθηκε για να διακόψει την Huawei από βασικές προμήθειες chip.

Αυτές οι ενέργειες έχουν προκαλέσει πτώση των αποστολών smartphone της Huawei.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν εμποδίσει αποτελεσματικά την Huawei να μην είναι μέρος των αντίστοιχων δικτύων 5G τους.

Υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι η Huawei έχει γίνει πιο επιθετική στις διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας. Πέρυσι, η Huawei υπέβαλε δύο αγωγές εναντίον της Verizon, ισχυριζόμενος ότι ο αμερικανικός αερομεταφορέας παραβίασε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέχει ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών.

 

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο