27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Η Κίνα δοκιμάζει κινητήρες για να στείλει πύραυλο στο φεγγάρι!

Η Κίνα διεξήγαγε μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών πυροδότησης σε κινητήρες που έχουν σχεδιαστεί να τροφοδοτούν ένα όχημα εκτόξευσης ικανό να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι.

Μια δοκιμή κύκλου αποστολής 300 δευτερολέπτων με μια μηχανή κηροζίνης-υγρού οξυγόνου διεξήχθη στις 23 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Ακαδημία Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας Υγρής Προώθησης (AALPT). Ο κινητήρας έχει ολοκληρώσει τρεις επιτυχημένες δοκιμές συνολικού χρόνου 650 δευτερολέπτων από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ένα ζευγάρι από τους κινητήρες – μερικές φορές αναφέρεται ως YF-100M – θα τροφοδοτήσει το δεύτερο στάδιο ενός νέου οχήματος εκτόξευσης πληρώματος νέας γενιάς. Ο κινητήρας βελτιστοποιημένος σε κενό θα χρησιμοποιεί ακροφύσιο κράματος τιτανίου.

Ένας κινητήρας υγρού υδρογόνου-υγρού οξυγόνου για το τρίτο στάδιο του πυραύλου πέρασε επίσης πρόσφατα το ορόσημο των 10.000 δευτερολέπτων δοκιμής, ανέφερε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αεροδιαστημικής Δοκιμής του Πεκίνου σε δήλωση στις 29 Οκτωβρίου.

Το ινστιτούτο, όπως και το AALPT, ανήκει τελικά στην China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Η CASC είναι μια γιγάντια κρατική επιχείρηση διαστήματος και άμυνας και ο κύριος διαστημικός ανάδοχος της χώρας.

Ο νέος πύραυλος θα συνδυάζει ένα τρίο πυρήνων διαμέτρου πέντε μέτρων, ο καθένας ισοδύναμος με το μέγεθος του πρώτου σταδίου του σημερινού μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, του Long March 5. Κάθε πυρήνας θα χρησιμοποιεί ένα σύμπλεγμα επτά κινητήρων YF-100K kerolox, οι οποίοι είναι αναβαθμισμένες εκδόσεις των κινητήρων YF-100 που τροφοδοτούν τους πλευρικούς ενισχυτές του Long March 5. Οι εργασίες για το YF-100K βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο νέος πύραυλος αναφέρεται μερικές φορές ως Long March 5 Dengyue («προσγείωση σε φεγγάρι») ή Long March 5G. Θα είναι σε θέση να στείλει 27 μετρικούς τόνους σε διασεληνιακή έγχυση. Ένα ζευγάρι από τους νέους πυραύλους θα είναι ικανό να στείλει ένα διαστημόπλοιο με πλήρωμα και, χωριστά, μια στοίβα προσγείωσης, σε σεληνιακή τροχιά. Αυτό θα επέτρεπε σε δύο αστροναύτες να κάνουν μια προσγείωση στο φεγγάρι.

Ανώτεροι Κινέζοι διαστημικοί αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να εκτελέσει αυτήν την ιδέα για μια βραχυπρόθεσμη αποστολή σεληνιακής παραμονής πριν από το 2030.

Η Κίνα στοχεύει επίσης να πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική εκτόξευση με μία έκδοση δύο σταδίων του πυραύλου το 2026, πριν δοκιμάσει τη μεγαλύτερη παραλλαγή τριών σταδίων. Η μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμη παραλλαγή δύο σταδίων με ένα πύραυλο θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ενός διαστημικού σκάφους πληρώματος νέας γενιάς σε χαμηλή τροχιά της Γης, επιτρέποντάς του να έχει πρόσβαση στον διαστημικό σταθμό Tiangong.

Αν και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει επισήμως εγκρίνει σεληνιακή προσγείωση με πλήρωμα, οι εργασίες για τα απαραίτητα στοιχεία ενός τέτοιου προγράμματος βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαστημικοί παράγοντες της χώρας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μιλούν ανοιχτά για τις σεληνιακές φιλοδοξίες της. Το τμήμα προσεδάφισης της Σελήνης παραμένει μια από τις πιο μυστικές πτυχές της μελλοντικής αρχιτεκτονικής προσεδάφισης της Κίνας.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν Διεθνή Σταθμό Σεληνιακής Έρευνας (ILRS) στη Σελήνη τη δεκαετία του 2030. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη Ρωσία, σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη που αποκαλύφθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 2021.

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος συνεχίζεται σε ένα άλλο κινεζικό όχημα εκτόξευσης σούπερ βαρέων ανυψωτικών οχημάτων με μια δοκιμή του κινητήρα διαστολής κύκλου ώθησης YF-79 25 τόνων υγρού υδρογόνου-υγρού οξυγόνου, ανέφερε η επίσημη δημοσίευση China Space News στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κινητήρας θεωρείται ότι τροφοδοτεί το τρίτο στάδιο μιας ιδέας για τον υπό ανάπτυξη πύραυλο Long March 9, ο οποίος θα μπορούσε να εκτοξευτεί πριν από το τέλος της δεκαετίας. Το Long March 9 θα χρησιμοποιηθεί για εκτοξεύσεις σεληνιακής και διαστημικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού προγράμματος ηλιακής ενέργειας με βάση το διάστημα.

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο