26.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024

Η NASA σου προσφέρει την ευκαιρία να γίνεις ένας πολίτης επιστήμονας

Το να περάσετε τη μέρα σας ξαπλωμένοι έξω κοιτάζοντας τα σύννεφα μπορεί να φαίνεται σαν μια χαλαρή δραστηριότητα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική. Χρησιμοποιώντας απλώς μια εφαρμογή στο τηλέφωνο ή το tablet σας για να εντοπίσετε και να φωτογραφίσετε διαφορετικούς τύπους σύννεφων, μπορείτε να συνεισφέρετε πολύτιμα δεδομένα σε επιστημονική έρευνα.

Το Global Learning and Observations to Benefit the Environment (GLOBE) Citizen Science Program βασίζεται σε καθημερινά άτομα για να συμβάλει στην ολοκλήρωση της ατμοσφαιρικής εικόνας, αναφέροντας τις παρατηρήσεις σύννεφων. Τα σύννεφα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά και τη διάχυση ενέργειας από τον ήλιο σε διάφορες περιοχές της Γης, καθώς επίσης υποδεικνύουν διάφορα καιρικά μοτίβα και ανωμαλίες.

Η κάλυψη του νέφους μπορεί να αλλάξει γρήγορα, καθιστώντας τις συχνές παρατηρήσεις απαραίτητες για την ακριβή συλλογή δεδομένων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των προσπαθειών των πολιτών προστίθενται σε μια βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα που είναι προσβάσιμη για σκοπούς επιστημονικής έρευνας.

Ενώ οι δορυφόροι παρέχουν όψεις της νεφοκάλυψης από πάνω προς τα κάτω, οι επίγειοι παρατηρητές προσφέρουν μια συμπληρωματική προοπτική αναφέροντας σύννεφα χαμηλού επιπέδου που ενδέχεται να παρεμποδίζονται σε δορυφορικές εικόνες. Συνδυάζοντας δεδομένα και από τις δύο πηγές, οι ερευνητές είναι σε θέση να λάβουν μια πιο ακριβή απεικόνιση των ατμοσφαιρικών συνθηκών και των καιρικών προτύπων.

Για κάθε παρατήρηση σύννεφου που γίνεται μέσω της εφαρμογής, η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Langley της NASA συγκρίνει αυτές τις υποβολές με δορυφορικά δεδομένα. Οι χρήστες ενδέχεται να λαμβάνουν ακόμη και εξατομικευμένα σχόλια που περιλαμβάνουν έναν πίνακα σύγκρισης μεταξύ της παρατήρησής τους και των δορυφορικών εικόνων. Αυτή η συλλογική προσπάθεια μεταξύ επιστημόνων πολιτών και επαγγελματιών συμβάλλει στην προώθηση της κατανόησής μας για τα μετεωρολογικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η παρατήρηση του ουρανού είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να συνεισφέρετε στην επιστημονική έρευνα. Με την εφαρμογή Globe Observer, την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ (iOS) και ΕΔΩ (Android), οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει παρατηρήσεις από οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή του χρόνου. Η ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό είναι απαραίτητη για την ακριβή συλλογή δεδομένων.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε συχνά και να συλλέγετε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Τα σύννεφα αλλάζουν συνεχώς, επομένως όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγονται και κοινοποιούνται, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν οι ερευνητές της NASA, και όχι μόνο, να βρουν ουσιαστικά μοτίβα.

Για να ξεκινήσετε, αφού κατεβάστε την εφαρμογή Globe Observer, δημιουργήστε έναν λογαριασμό, βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις ημερομηνίας, ώρας και τοποθεσίας του τηλεφώνου είναι σωστές, και ξεκινήστε το ταξίδι σας ως πολίτης επιστήμονας. Η εφαρμογή θα σας καθοδηγήσει στον καθορισμό της κάλυψης σύννεφων, στον προσδιορισμό συγκεκριμένων τύπων σύννεφων, και στην επιλογή των τρεχουσών καιρικών συνθηκών. Θα σας ζητηθεί επίσης να τραβήξετε φωτογραφίες του ουρανού προς όλες τις κατευθύνσεις για περαιτέρω ανάλυση από τους επιστήμονες.

Αφού ολοκληρώσετε όλα τα βήματα, υποβάλετε τα δεδομένα σας μέσω μιας σύνδεσης WiFi, γιατί οι απαιτήσεις είναι αρκετά υψηλές. Αυτή η απλή πράξη παρατήρησης και ανταλλαγής πληροφοριών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ερευνητικές βάσεις δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο