20.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η πρώτη διεθνής συνθήκη για την AI είναι γεγονός

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και αρκετές ακόμα χώρες υπέγραψαν την πρώτη διεθνή συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη. Το Framework Convention για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το νόμο, πραγματοποιήθηκε στο Vilnius της Λιθουανίας. Πρόκειται για την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία που θέλει να διασφαλίσει πως τα AI συστήματα ευθυγραμμίζονται με τις δημοκρατικές αξίες.

Η συνθήκη επικεντρώνεται σε τρεις τομείς. Την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικότητας και την αποτροπής των διακρίσεων, της προστασίας της δημοκρατίας και της τήρησης του νόμου. Παρέχει επίσης ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα καλύπτει όλο τον κύκλο ζωής των συστημάτων AI, προωθώντας την καινοτομία και παρέχοντας προστασία από πιθανούς κινδύνους.

Απόντες από τη συμφωνία ήταν πολλές μεγάλες χώρες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η Ρωσία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζει πως είναι ανοιχτό να δεχθεί άλλες χώρες αρκεί να δεσμευτούν στην τήρηση των όρων.

Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η άνοδος της AI διατηρεί τα στάνταρ μας και δεν τα υπονομεύει. Το Framework Convention σχεδιάστηκε για να το διασφαλίσει αυτό. Είναι ένα ισχυρό, ισορροπημένο κείμενο, το αποτέλεσμα μία ανοιχτής και συμπεριληπτικής προσέγγισης υπό την οποία συντάχθηκε και διασφαλίζει πως ωφελείται από πολλαπλές και ειδικές οπτικές.

Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο