33.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Ηλεκτροκίνηση: Οι νέες μπαταρίες θα φορτίζουν σε δευτερόλεπτα!

Η γρήγορη πρόοδος που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην τεχνολογία των μπαταριών θα μπορούσε να φέρει στην παραγωγή την κβαντική μπαταρία με χρόνο φόρτισης μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

Ένα νέο και σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο, εκείνο των κβαντικών μπαταριών, μπορεί να δώσει στο μέλλον μια για πάντα τη λύση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και γενικότερα στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φέρνοντας στην παραγωγή μπαταρίες που φορτίζουν σε λίγα δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες είναι.

Στην εξέλιξη των μπαταριών πέφτουν τα τελευταία χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε όλο τον κόσμο. Κατασκευαστές αλλά και ιδρύματα να εξερευνούν εναλλακτικές λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον, στο οποίο θα έχουν εξαλειφθεί παράλληλα και όλα τα προβλήματα που αφορούν στις μπαταρίες.

Έπειτα και από τα εντυπωσιακά ευρήματα που παρουσίασε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, τα «φώτα της δημοσιότητας» πέφτουν τώρα στις πολλά υποσχόμενες κβαντικές μπαταρίες, οι οποίες, αν και προς το παρόν υπάρχουν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν τη μια και μοναδική λύση.


Οι συγκεκριμένες μπαταρίες λέγονται κβαντικές λόγω της συμμετοχής των φωτονίων στη φόρτιση τους, τα οποία είναι πακέτα (κβάντα) ενέργειας φωτεινής ακτινοβολίας. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένες μπαταρίες να ξεχωρίζουν είναι ο ταχύτατος ρυθμός με τον οποίο φορτίζουν, ένας ρυθμός ο οποίος μάλιστα αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθός τους!

«Οι κβαντικές μπαταρίες αξιοποιούν τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για να βελτιώσουν τις ιδιότητες τους και όσο μεγαλώνουν σε μέγεθος απαιτούν λιγότερο χρόνο για να φορτίσουν», λέει σχετικά ο δρ. James Q. Quach, ένας από τους ερευνητές που πανεπιστημίου της Αυστραλίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν λέιζερ για να φορτίσουν τις πρωτότυπες μικροσκοπικές μπαταρίες που κατασκεύασαν. Μπορούν επίσης να το κάνουν αυτό φορτίζοντας ταχύτερα από ότι το κάνουν οι συμβατικές μπαταρίες με κελιά που βρίσκονται σε παράλληλη διάταξη και φορτίζουν ταυτόχρονα.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Το επιτυχημένο πείραμα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και απέδειξε ότι οι μπαταρίες αυτές μπορούν να «δουλέψουν» και στην πράξη αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό εξέλιξης των κβαντικών μπαταριών στο μέλλον, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάθε ηλεκτρική συσκευή και φυσικά στα ηλεκτρικά και εξηλεκτρισμένα οχήματα.

Τώρα το επόμενο βήμα για την ομάδα των ερευνητών είναι να φτιάξουν ένα λειτουργικό πρωτότυπο της κβαντικής μπαταρίας τους, το οποίο θα μπορούσε να φορτίσει μια υπαρκτή ηλεκτρική συσκευή, ενώ από ότι καταλαβαίνουμε πραγματικές εξελίξεις που να επηρεάσουν και την αυτοκινητοβιομηχανία, δεν μπορούμε να περιμένουμε πριν περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

[signoff]

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο