Μια νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι τα έξυπνα ρολόγια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην παρακολούθηση των καρδιακών δεδομένων ατόμων με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διαπίστωσε ότι τα έξυπνα ρολόγια και άλλες φορητές συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του καρδιακού παλμού και του ρυθμού κατά τη διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να μην παρακολουθούν με ακρίβεια αυτά τα δεδομένα σε έγχρωμους ανθρώπους.
Σύμφωνα με ερευνητές, οι περισσότερες τεχνολογίες φορητών συσκευών, παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και άλλα δεδομένα υγείας στοχεύοντας μια δέσμη φωτός στον καρπό και στη συνέχεια ανιχνεύοντας πόσο φως απορροφάται.
[affcoups id=”92626″]
Μια μεγαλύτερη απορρόφηση φωτός υποδηλώνει μεγαλύτερο όγκο ροής αίματος και οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η διαδικασία σηματοδότησης μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο καλά σε πιο σκούρο δέρμα που περιέχει περισσότερη μελανίνη και απορροφά το φως.
«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί για άτομα με πιο σκούρο δέρμα όταν χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές και τα αποτελέσματα πρέπει να λαμβάνονται με λίγο προσοχή», δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ Daniel Koerber, ο οποίος είναι τώρα ιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, σε δελτίο τύπου.
Τα ευρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας τον Απρίλιο, βασίζονται σε μια συστηματική ανασκόπηση 10 δημοσιευμένων μελετών που ανέφεραν δεδομένα καρδιακού παλμού και ρυθμού smartwatch σύμφωνα με τη φυλή ή τον τόνο του δέρματος ενός συμμετέχοντος.
Οι 10 μελέτες αφορούσαν συνολικά 469 συμμετέχοντες.
[affcoups id=”92608″]
Από αυτές τις μελέτες, τέσσερις διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού ήταν «σημαντικά λιγότερο ακριβείς» σε συμμετέχοντες με πιο σκουρόχρωμο δέρμα σε σύγκριση με άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, καθώς και μετρήσεις από ιατρικά επικυρωμένη συσκευή αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των οθονών με ιμάντα στήθους ή ηλεκτροκαρδιογραφημάτων.
Σύμφωνα με ερευνητές, μια μελέτη ανέφερε ότι αν και δεν υπήρχε διαφορά στην ακρίβεια του καρδιακού ρυθμού, οι φορητές συσκευές κατέγραψαν «σημαντικά λιγότερα» σημεία δεδομένων για την επίτευξη των καθημερινών στόχων υγείας σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.
Ενώ η χρήση έξυπνων ρολογιών και ιχνηλατών φυσικής κατάστασης για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας και των προτύπων ύπνου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η μελέτη σημειώνει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση φορητών συσκευών για ιατρική έρευνα και για την έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών προβλημάτων.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι οι ανακριβείς αναγνώσεις για τους έγχρωμους, θα το εμπόδιζαν αυτό.
«Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να ανιχνεύσουν προβλήματα καρδιακού ρυθμού, όπως ταχυκαρδία, βραδυκαρδία και ακόμη και κολπική μαρμαρυγή», είπε ο Koerber στην ανακοίνωση. «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να ενημερώνουμε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το εάν αυτές είναι αξιόπιστες πηγές για τη συλλογή δεδομένων σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματος».
[affcoups id=”92504″]
Ο Koerber είπε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία καλύπτει τις ανάγκες διαφορετικών πληθυσμών, ειδικά όταν πρόκειται για βελτιωμένη υγεία. Είπε ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παλμικά οξύμετρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ποσότητας οξυγόνου στο αίμα, επίσης δεν λειτουργούν τόσο καλά σε έγχρωμους ανθρώπους.
Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες εάν τα προβλήματα υγείας σε διαφορετικούς πληθυσμούς παραμείνουν απαρατήρητα.
«Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε εναλλακτικές επιλογές για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη λύση στην υγειονομική περίθαλψη και όχι μόνο στον κλάδο των καταναλωτών», είπε ο Koerber.
Μια λύση, είπε, είναι η χρήση διαφορετικών μηκών κύματος φωτός σε φορητές συσκευές, όπως το πράσινο φως, με στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να παρακολουθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τα δεδομένα της καρδιάς σε άτομα σε όλους τους τόνους δέρματος.
[affcoups id=”92493″]
Παρά τα ευρήματα που ήταν τα πρώτα που συνδύασαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες για να εξετάσουν πώς ο τόνος του δέρματος μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια των καρδιακών δεδομένων στα smartwatches, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Ως συστηματική ανασκόπηση, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη περιορίστηκε από τον μικρό αριθμό σχετικών δημοσιευμένων μελετών για το θέμα, καθώς και από τη μεταβλητότητα στους πληθυσμούς, τις συσκευές και τα αποτελέσματα που αξιολογήθηκαν σε αυτές τις διαφορετικές μελέτες.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Ο Koerber είπε στην έκδοση ότι οι αλγόριθμοι για wearables «αναπτύσσονται συχνά σε ομοιογενείς λευκούς πληθυσμούς», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που είναι λιγότερο γενικά εφαρμόσιμα.
«Η συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη αυτών των συσκευών θα πρέπει να δώσει έμφαση στη συμπερίληψη πληθυσμών όλων των αποχρώσεων δέρματος, έτσι ώστε οι αναπτυγμένοι αλγόριθμοι να μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα τις παραλλαγές στην έμφυτη απορρόφηση φωτός του δέρματος», είπε.
[signoff]