Η κινεζική διπλωματία χαρακτήρισε σήμερα την αμερικανική δημοκρατία «όπλο μαζικής καταστροφής», μετά τη διήμερη ψηφιακή σύνοδο για τη δημοκρατία που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν για τη συγκρότηση μετώπου χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα.
«Η “δημοκρατία” έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε “όπλο μαζικής καταστροφής” που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να αναμιγνύονται στα εσωτερικά άλλων χωρών», κατήγγειλε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ουάσιγκτον πως «υποκινεί “επαναστάσεις διαφόρων χρωμάτων” στο εξωτερικό».
Η Κίνα αφέθηκε στο περιθώριο της διήμερης ψηφιακής συνόδου, όπως και άλλες χώρες, για παράδειγμα η Ρωσία και η Ουγγαρία. Το Πεκίνο κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως επιδίωκε να τροφοδοτήσει ιδεολογικές διαιρέσεις που αποτελούν κληρονομιά του ψυχρού πολέμου.
Για τον εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας, η σύνοδος οργανώθηκε προκειμένου να «αποκρυσταλλωθούν οι γραμμές των ιδεολογικών προκαταλήψεων, να εργαλειοποιηθεί η δημοκρατία και να μετατραπεί σε όπλο», προκειμένου να καλλιεργηθούν «διχασμοί» και για «να υποκινηθεί σύγκρουση».
Η Κίνα δεσμεύεται από την πλευρά της να «αντισταθεί και να εναντιωθεί αποφασιστικά σε κάθε είδους ψευτοδημοκρατία».
Κινούμενη αντίθετα στο ρεύμα της συνόδου αυτής, το Πεκίνο κλιμάκωσε την εκστρατεία προπαγάνδας, σφυροκοπώντας τη δημοκρατία δυτικού Τύπου, κατ’ αυτό διεφθαρμένο και αποτυχημένο σύστημα.
Σε λευκή βίβλο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό την ενίσχυση της νομιμοποίησής του, το κομμουνιστικό καθεστώς, στο οποίο οι αντίπαλοί του προσάπτουν πως γίνεται ολοένα πιο αυταρχικό επί προεδρίας Σι Τζινπίνγκ, εξυμνεί το δικό του μοντέλο, την «πλήρη λαϊκή δημοκρατία».
Η ένταση ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου δεν σταματάει να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια, με φόντο τον εμπορικό και τον τεχνολογικό ανταγωνισμό τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ζήτημα της μεταχείρισης των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ, τη σχέση της Κίνας με την Ταϊβάν.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε χθες Παρασκευή σε δύο ανώτερους κινέζους αξιωματούχους κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρεια της Σιντζιάνγκ, ενώ έβαλε την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime στη μαύρη λίστα, λόγω της χρήσης της βιομετρικής τεχνολογίας της –αναγνώρισης προσώπου– σε βάρος της μειονότητας των Ουιγούρων.
Η Ταιβάν –νήσος η οποία διαθέτει δική της κυβέρνηση, αλλά θεωρείται πάντα από το Πεκίνο εξεγερμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί– προσκλήθηκε στη σύνοδο, κάτι που η κινεζική ηγεσία εξέλαβε ως ξεκάθαρη πρόκληση γι’ αυτήν.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Ωστόσο το Πεκίνο κατήγαγε μια νίκη κατά τη διάρκεια της συνόδου που οργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν: η Νικαράγουα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταιβάν και αναγνωρίζει την Κίνα.
Με την εξέλιξη αυτή, η Ταιβάν δεν μετράει πλέον παρά μόλις 14 διπλωματικούς συμμάχους. Αντιδρώντας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε «όλες τις χώρες για τις οποίες έχουν σημασία οι δημοκρατικοί θεσμοί» να «διευρύνουν» τη σχέση τους με την Ταϊπέι.
[signoff]