15 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024

Moon Knight: Ευχή και.. κατάρα για το MCU

Το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel είναι ένα μέρος όπου οι απλοί θνητοί συναναστρέφονται με υπερ-στρατιώτες, εξωγήινους και πραγματικούς μάγους. Με όλα όσα έχουν συμβεί μέσα στις ταινίες και τις σειρές των τελευταίων 14 ετών, θα νομίζαμε ότι θα ήταν εύκολο να δούμε και πραγματικούς θεούς μαζί με όλα τα υπόλοιπα πλάσματα. Εξάλλου το σύμπαν της Marvel στα κόμικς είναι γεμάτο με θεότητες από σχεδόν όλα τα πάνθεα του κόσμου.

Αλλά τελικά έχει θεούς το MCU ή είναι απλά πανίσχυρα όντα τα οποία περνάμε για θρησκευτικές φιγούρες; Είναι μια ερώτηση που αυτό το σύμπαν δεν έχει απαντήσει οριστικά, αλλά είναι ακόμα πιο σχετική μετά το ντεμπούτο του Oscar Isaac ως Moon Knight. Ας δούμε αναλυτικά τι ξέρουμε μέχρι στιγμής και γιατί ο πιο πρόσφατος ήρωας του MCU φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με αυτές τις πληροφορίες.

Οι Asgardians και οι Celestials

Το “Thor” του 2011 έθεσε τις βάσεις για μια πιο γειωμένη προσέγγιση στους θεούς του MCU. Η ταινία υπονοεί ότι ο Thor και οι υπόλοιποι Agardians δεν είναι κυριολεκτικά θεοί, αλλά μια εξαιρετικά αναπτυγμένη φυλή αιωνόβιων εξωγήινων από μια διαφορετική διάσταση της πραγματικότητας. Οι διάφορες αλληλεπιδράσεις τους με την ανθρωπότητα τελικά ενέπνευσαν τη Σκανδιναβική μυθολογία.

Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύμπαν των κόμικς, όπου ο Thor, ο Odin και όλοι οι υπόλοιποι παρουσιάζονται κυριολεκτικά ως θεοί. Μερικές ιστορίες δείχνουν τον Thor να ακούει και να απαντάει σε προσευχές των απεγνωσμένων θνητών. Και σε εκείνο το σύμπαν, οι Asgardians συνυπάρχουν πλάι στους θεούς της Ελληνικής, Ιαπωνικής, Αιγυπτιακής μυθολογίας και πολλών άλλων, ενώ το “Fantastic Four” #511 του 2004 φαίνεται να λέει ότι ακόμα και ο Θεός της Εβραϊκής και Χριστιανικής πίστης υπάρχει στο σύμπαν της Marvel (και μοιάζει υπερβολικά με τον εκλιπόντα Jack Kirby).

Μέχρι στιγμής, το MCU έχει ακολουθήσει ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι, που συνεχίστηκε με το “Eternals” του 2021. Παρόμοια με τους Asgardians, οι Eternals φαίνεται να έχουν μία μακρά ιστορία στην οποία προστατεύουν και καθοδηγούν την ανθρωπότητα, εμπνέοντας πολλούς μύθους και θρύλους στην πορεία. Τα ονόματα των Ikaris, Gilgamesh και Thena αποδεικνύουν ότι τα κατορθώματά τους έχουν αποτελέσει πηγή για πολλούς μύθους της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες. Αλλά δεν είναι θεοί. Όπως αποκαλύπτει και η ταινία, είναι πιο πολύ σαν ανθρωποειδή παρά άνθρωποι.

Το “Eternals” επίσης αποκαλύπτει την προέλευση της ζωής στη Γη. Δεν ήταν κάποια θεία δύναμη που δημιούργησε την ανθρωπότητα, αλλά οι Celestials, οι οποίοι έκαναν αυτό που έκαναν σε αμέτρητους άλλους κόσμους – δημιούργησαν ζωή και την ανέθρεψαν μέχρι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γεννηθεί άλλος ένας Celestial.

Οι Celestials μπορεί να είναι τεράστια, μακρόβια, τεχνολογικά εξελιγμένα όντα, αλλά δεν είναι θεότητες με καμία παραδοσιακή έννοια της λέξης. Αν το MCU έχει κάποιον θείο δημιουργό, έχει προτιμήσει να μην κάνει γνωστή την παρουσία του στους θνητούς.

Ο Khonshu και το Αιγυπτιακό Πάνθεο

Το MCU μπορεί να μην έχει πάρει μια εντελώς κοσμική προσέγγιση μέχρι τώρα, αλλά το Moon Knight μάλλον έχει φέρει μια νέα τάση για το 2022. Η σειρά μας λέει πως οι θεοί της Αιγυπτιακής μυθολογίας είναι πραγματικοί και συμμετέχουν ακόμα ενεργά στην πορεία της ανθρωπότητας.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς αρχικά μας αφήνει τόσο μπερδεμένους όσο και ο Steven Grant του Oscar Isaac. Απλά χάνει την επαφή με την πραγματικότητα ή όντως ακούει τη φωνή του Αιγύπτιου θεού του φεγγαριού στο κεφάλι του, ο οποίος τον αναγκάζει να κάνει παράξενα πράγματα ενώ κοιμάται; Αλλά στο τέλος του επεισοδίου η σειρά φαίνεται να επιβεβαιώνει πως ο Khonsu είναι πραγματικός και παρέχει στις άλλες προσωπικότητες του Steven απόκοσμες δυνάμεις. Παρομοίως, ο Arthur Harrow του Ethan Hawke έχει υπερφυσικές δυνάμεις που του έχει δώσει η αντίπαλος του Khnosu, η Ammit.

Με δεδομένο την πιο γειωμένη προσέγγιση που έχει πάρει το MCU για αυτό το θέμα, είναι λίγο παράξενο που βλέπουμε ξαφνικά σε αυτό το σημείο την εισαγωγή κυριολεκτικών θεών. και αυτή δεν είναι η μόνη φορά που θα δούμε θεούς μέσα στους επόμενους μήνες. Το “Thor: Love and Thunder” θα φέρει τον Russell Crowe στον ρόλο του Δία, και λογικά θα δούμε μερικούς άλλους θεούς του δωδεκάθεου μαζί του. Ίσως δούμε και τον Ηρακλή, τον άσπονδο φίλο του Thor.

Την ίδια στιγμή, ο κύριος κακός της ταινίας, ο Gorr the God-Bitcher, είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος που παρακινείται από το μίσος του για τους θεούς. Η έχθρα του με τον Thor βγάζει νόημα στα κόμικς (όπου, ξανά, ο Thor παρουσιάζεται ως πραγματικός θεός), αλλά θα δούμε πως θα αλλάξει ο Gorr για να ταιριάξει στο MCU. Θα απεχθάνεται ακόμα τον Thor αν και δεν είναι κυριολεκτικά θεός;
Αν οι θεοί της Αιγυπτιακής και Ελληνικής μυθολογίας υπάρχουν στο MCU, πόσα άλλα πάνθεα υπάρχουν; Γιατί κάποια πρόσωπα όπως οι Thor και Ikaris έχουν θεοποιηθεί από τους πρωτόγονους ανθρώπους, ενώ άλλοι θεοί υπάρχουν ακριβώς όπως τους περιγράφουν οι μύθοι; Αυτή τη στιγμή, η διαφορά μεταξύ των δύο φαίνεται λίγο τυχαία.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Η Θεοσύνη στο MCU

Μετά τα “Moon Knight” και “Thor: Love and Thunder”, φαίνεται πως το MCU θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει την αντικρουόμενη προσέγγισή τους ως προς την μυθολογία και τους θεούς. Υπάρχουν θεοί και θεϊκά πλάσματα σε αυτό το σύμπαν ή φιγούρες όπως ο Khnosu και ο Δίας είναι κι αυτοί εξελιγμένα όντα από μια άλλη διάσταση; Κι αν δεν υπάρχουν θεοί και κανείς δεν ακούει τις προσευχές των θνητών γιατί επιμένει ακόμα ο Gorr στο να τους σκοτώσει;

Ίσως δούμε το “Love and Thunder” να απομακρύνεται από την ιδέα ότι οι Asgradians είναι επιστημονικά εξελιγμένοι εξωγήινοι. Ο σκηνοθέτης Taika Waititi έχει ήδη εισάγει πιο φανταστικά στοιχεία του franchise με το “Thor: Ragnarok” του 2017, ένα sequel που διαφέρει αρκετά ως προς το ύφος από τους προκατόχους του. Ίσως το “Love ans Thunder” να εξερευνήσει κι άλλο αυτό το μονοπάτι, αναγκάζοντας τον Thor να αποδεχτεί ότι είναι πραγματικός θεός, μαζί με όλες τις δυνάμεις και ευθύνες που συνεπάγεται αυτή η ταμπέλα.

 

Το casting του Crowe δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Αν στο MCU υπάρχει το δωδεκάθεο, αυτό σημαίνει πως αυτή η εκδοχή της Γης έχει και τον Ikaris των Eternals αλλά και τον Ίκαρο της μυθολογίας; Υπάρχει μια Thena και μια Αθηνά; Τα κόμικς τουλάχιστον έτσι έχουν χειριστεί τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, ο Ίκαρος παρουσιάζεται ως γιος του Ikaris, για να μπερδέψουν ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Το σύμπαν της Marvel είναι ένα συνωστισμένο μέρος, και πολλές φορές κομμάτια του δεν ταιριάζουν ακριβώς το ένα με το άλλο.

Ελπίζουμε πως το MCU, με την λιτή προσέγγισή του και υπό την επίμονη καθοδήγηση του Kevin Feige θα καταφέρει να μην γίνει τόσο πολύπλοκο όσο τα κόμικς. Αλλά με ολοένα περισσότερους χαρακτήρες να προστίθενται συνέχεια στο κοινό σύμπαν, θα γίνει πιο δύσκολο να κάνει όλους αυτούς τους υπερ-ανθρώπους, θεούς, εξωγήινους και άλλα πανίσχυρα πλάσματα να συνυπάρχουν.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο