Όσοι με ξέρουν από παλιά, ξέρουν ότι πρώτα είχα NOKIA κινητά, κάμποσα. Το τελευταίο που είχα από την εταιρεία, το E7-00, μου το είχε δώσει μάλιστα η ίδια η NOKIA τότε, σε διαγωνισμό που έκαναν και είχα κερδίσει! Δείτε και το σχετικό βίντεο του τότε. Αξέχαστοι καιροί…
Έτσι όταν είδα ένα άρθρο που συγκρίνει ένα παλιό NOKIA, το Nokia Lumia 1020, την κάμερα του για την ακρίβεια, με τις σημερινές κάμερες, είπα ότι αυτό το άρθρο είναι σίγουρο ότι θα ενδιαφέρει πολλούς! Ο αισθητήρας που ασχοληθούμε σήμερα είναι ο γνωστός μας πιστεύω CMOS IMX 586, που θα τον συναντήσουμε στο Redmi K20 Pro, αλλά και σε άλλα κινητά (Huawei Honor 20, Xiaomi 9, Meizu 16Xs, Realme X, OnePlus 7 Pro, Asus Zenfone 6, κτλ)
Τα Lumia ήταν γνωστά από τότε για την πολύ καλή κάμερα που είχανε. Το μόνο αρνητικό, για μένα τουλάχιστον, ήταν το Windows λειτουργικό που εγκαταλείφθηκε από την Microsoft τελικά. Το Lumia 1020 παρουσιάστηκε στην αγορά το 2013, 6 χρόνια πριν. Η κάμερα που είχε, είχε πιστοποίηση Carls Zeiss, όπως τα περισσότερα ΝΟΚΙΑ κινητά. Ο αισθητήρας μάλιστα που είχε, είχε χαρακτηριστεί σαν ο πιο καλός back-illuminated αισθητήρας. Πως λέτε λοιπόν να τα πήγε σε σχέση με τον σύγχρονο CMOS IMX 586, που έχει ανάλυση 48MP!?
Ανάλυση:
Ο προεπιλεγμένος λόγος εξόδου του Nokia 1020 είναι 16:9. Μετά την προσαρμογή σε 4:3, θα υπάρχει περικοπή στο πάνω και στο κάτω μέρος, έτσι χρησιμοποιείται το προεπιλεγμένο μέγεθος.
Οι παρακάτω αποδείξεις δείχνουν ότι το IMX 586 έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο και καλύτερο έλεγχο της έκθεσης. Στο Nokia μπορεί να είναι ο ουρανός γύρω από το φακό είναι ελαφρώς μοβ, αλλά υποθέτουμε ότι είναι λόγω της ηλικίας
Με τη μεγέθυνση των λεπτομερειών των φύλλων στο κέντρο της οθόνης για να δείτε τις λεπτομέρειες, τα στοιχεία στο κινητό της Nokia είναι πιο πολύ περισσότερα.
Για ένα κινητό τηλέφωνο πριν από 6 χρόνια, ήταν πολύ απροσδόκητο. Ο λόγος για την ακριβή εστίαση σχετίζεται με το σχεδιασμό φυσικών κλείστρων που χρησιμοποιεί. Το κλείστρο διαθέτει ένα ανεξάρτητο κουμπί δύο σταδίων, πιέζοντας στο μισό φτάνει για να εστιάσετε στο κέντρο της εικόνας, ενώ πιέζοντας πλήρως, ολοκληρώνετε τη φωτογραφία.
Στη διαδικασία λήψης φωτογραφιών, το Nokia 1020 διαθέτει μια ακόμη διαδικασία χειροκίνητης εστίασης από την τρέχουσα αυτόματη εστίαση.
Η παρακάτω ομάδα δειγμάτων του ουρανού στο Nokia είναι ακόμα μωβ, αλλά σε σύγκριση με τον γκρίζο ουρανό πιο κάτω, ο ουρανός της Nokia είναι πιο κορεσμένος και πιο άνετος.
Μεγέθυνση των λεπτομερειών αυτής της σειράς αποδείξεων, ανεξάρτητα από τα κιγκλιδώματα στη λίμνη, τις λεπτομέρειες του γυαλιού ή ακόμα και την υφή των φύλλων του φόντου. Μπροστά από το IMX 586 με απόλυτη αντοχή, ακόμη και με τον ίδιο φακό 40 MP, υπάρχει ένα μεγάλο κενό.
Στο νυχτερινό περιβάλλον, η ανάλυση του IMX 586 είναι επίσης ισχυρότερη και ο θόρυβος του ουρανού είναι σημαντικά μικρότερος. Το χρώμα του Nokia είναι πλούσιο και το σμάλτο μεταξύ των φύλλων είναι προφανές.
Τάση χρώματος:
Μετά τη σύγκριση των λεπτομερειών, ας ρίξουμε μια ματιά στην τάση των χρωμάτων και το εύρος απόδοσης. Το Nokia 1020 είναι εδώ πολύ ευχάριστο για τα μάτια.
Ο ουρανός είναι πιο μπλε, τα φύλλα είναι πιο πράσινα, τα λουλούδια είναι πιο κόκκινα και σώζονται τα γυρίσματα του φίλου κύκλου με το φίλτρο. Δεν θα είναι καθόλου σωστό εάν βάλουμε την φωτογραφία αυτή δίπλα σε μία επαγγελματική φωτογραφία.
Αυτό το σύνολο φύλλων φαίνεται πολύ πράσινο λόγω του στυλ της Nokia, το χρώμα είναι λίγο σαν τα πράσινα σταφύλια, και στην πραγματικότητα λόγω της απογευματινής λάμψης, τα φύλλα μοιάζουν πραγματικά με το λεμόνι στα δεξιά.
Ανεκτικότητα εικόνας:
Στο τεστ γεωγραφικού πλάτους, το Nokia Sky και το έδαφος υπερεκφράστηκαν. Ταυτόχρονα, το κύριο σώμα του κορμού και το πράσινο φυτό δεν ήταν λαμπερό, αλλά δεν συνέχισαν.
Νυχτερινή απόδοση:
Η νυχτερινή σκηνή είναι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις των σημερινών κατασκευαστών. Τη νύχτα, είναι πολύ δύσκολο να πιάσει το φως και ο αισθητήρας πρέπει να είναι πολύ καλός στο να καταλάβει τη φωτεινότητα της λήψης.
Θα ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία νυχτερινής προβολής του Nokia 1020, ενώ στο σημερινό κινητό Android, η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσω του AI. Μπορεί άραγε το Nokia 1020 να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία;
Για τον έλεγχο του φωτισμού περιβάλλοντος στη νυχτερινή σκηνή, το Nokia 1020 δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ακόμη και με τη χειροκίνητη εστίαση στη θέση φωτισμού και την προσπάθεια ελέγχου του υπερβολικά εκρηκτικού φωτός, δεν είναι ακόμα συγκρίσιμο με την αυτόματη μέτρηση των σύγχρονων αισθητήρων.
Με τη μεγέθυνση στη θέση της αφίσας μετά τα δύο κουτιά υψηλής φωτεινότητας που επικεντρώνονται ταυτόχρονα στο παράθυρο, τα φρύδια στο Nokia, και τα γράμματα από κάτω, εξακολουθούν να είναι πολύ σαφείς σε σύγκριση με το IMX 586, αλλά η φωτεινότητα της οθόνης είναι ελαφρώς ανεπαρκής.
Στην πραγματικότητα, στη νυχτερινή σκηνή, το Nokia 1020 δεν κάνει καμία προσπάθεια, γιατί δεν έχει τα κατάλληλα τεχνικά στοιχεία. Το παρακάτω δείγμα IMX 586 καταστέλλει το φως της φωτεινής επιφάνειας και ενισχύει τη φωτεινότητα του σκοτεινού μέρους. Μπορεί να ειπωθεί ότι είναι μια τυπική απόδοση νυχτερινής σκηνής.
Ωστόσο, εάν μεγεθύνουμε το σκοτεινό μέρος της ενισχυμένης φωτεινότητας, θα διαπιστώσουμε ότι ο θόρυβος του IMX 586 είναι πολύ σοβαρός, αφού βίωσε βίαια σε μια περίπλοκη σκηνή. Παρόλο που το Nokia 1020 εξακολουθεί να έχει κενό στην ανάλυση, είναι καλύτερο από θέμα καθαρότητα της εικόνας.
Συνοψίζοντας….
Όταν έπιασα πάλι στα χέρια μου το Nokia Lumia 1020, ήμουν διστακτικός και αυτό γιατί όπως όλοι αναμένουμε, και ειδικότερα αφού μιλάμε για 6 χρόνια τεχνολογικής διαφοράς, είχε άραγε λόγο να γίνει αυτή η σύγκριση!?
Ωστόσο, αφού ολοκληρώθηκε όμως η δοκιμή σύγκρισης, διαπίστωσα ότι δεν μπορώ πραγματικά να υποτιμήσω το Nokia 1020. Πρώτα απ ‘όλα, το στυλ χρώματος μπορεί να φέρει πολλά πλεονεκτήματα σε αυτό. Τα δείγματα που έδειξα σε μερικούς φίλους, είχαν καλύτερη εμφάνιση από θέμα χρώματος και φωτός.
Προσφορά: Nokia X5 & Nokia X6 – Αποκτήστε τα στο Flash Sales του Banggood με 110€ & 158€ αντιστοίχως! |
Όσον αφορά τις νυχτερινές σκηνές, αν και το Nokia 1020 έχει κακό έλεγχο της έκθεσης, η καθαρότητα της εικόνας είναι απολύτως εγγυημένη και η λήψη είναι πολύ καθαρή, δείχνοντας σε αυτό το σημείο ότι ο νέος αισθητήρας έχει περιθώρια βελτίωσης.
Επίσης ένα άλλος μύθος που κυκλοφορεί και δεν ισχύει είναι ότι τα πολλά MP σημαίνουν αυτόματα και καλύτερη φωτογραφία. Όπως βλέπετε εδώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της απεικόνισης και σίγουρα όχι μόνο ένας αριθμός pixel.
Ακόμα ελπίζουμε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το “high pixel = good photo”, είναι πραγματικά ένα διαφημιστικό κόλπο.
[signoff]